Stripgeschiedenis

1990-2000 Reclame

De wraak van de Bosche DraakJules en Ollie - Avontuur in Arnhem

Al vanaf de jaren 1930 wordt de strip al regelmatig voor reclamedoeleinden ingezet. De samenwerking tussen het beeldverhaal en de commercie bereikt in de jaren '90 een (voorlopige?) climax wanneer de uitgeverijen KBU en Concept BV met de zogenaamde "Stedenstrips" op de proppen komen.

Jules en Ollie door Carry Brugman
Uit: 'Tamtam in Rotterdam'. Tekst: Bert van Rijsingen, tekeningen: Carry Brugman.

Tekenaar René Bergmans vertelt over het concept in een interview op het weblog van Strips in Gelderland:

"Voor zover mij bekend is is de stedenstrip ontstaan in begin jaren '90 toen Theo Karafantis en Van den Boogaard een samenwerking begonnen en samen de zogenaamde stedenstrips in het leven riepen. De bedoeling was een spannende strip over een stad te maken en deze te laten sponseren door de lokale middenstand en/of gemeente. In ruil daarvoor kregen die een rol in de strip. Aan de hand van de hoogte van het "sponsor"bedrag werd de grootte van de rol bepaald. Wat er op neerkwam dat je eigenlijk plaatjes kocht in het album. Je kon zelfs een hoofdrol meespelen. Zeer leuk initiatief. Echter werd het verhaal al snel ondergeschikt aan de plaatsing van sponsoren. Er zijn twee echte bedrijven geweest die de stedenstrips uitbrachten. KBU (Karafantis Van den Boogaard uitgeverij) met als hoofdfiguren Jules en Ollie en Concept bv met de serie De Zaak waarbij diverse tekenaars eigen hoofdfiguren hadden."

Jules en Ollie - De Schim van BredaJules en Ollie - Het goud van Gouda

Aan beide reeksen werkten verschillende tekenaars mee, waaronder Carry Brugman, Richard van de Pol, René Bergmans, Arie van Vliet en Luc Verschuuren. De reeks 'De Zaak' werd op een deel na volledig geschreven door Huibert van der Meer. Voor de 'Jules en Ollie' strips verzorgden verschillende schrijvers de teksten, zoals Harry Jansen, Bert van Rijsingen, Mireille van Heesch en Liesbeth Felix.

De zaak: Het uur van AmersfoortDe zaak: De Utrechtse formule

Nibby en z'n vriendjes

Zoutjesmerk Nibb-it kwam in 1991 met 'Nibby en z'n vriendjes', een strip waarvan vier plaatjes op stickers die verzameld konden worden via de verpakkingen van Nibb-it Mixed. De deels ongekleurde strip, de lezertjes worden aangespoord deze taak zelf op zich te nemen ("Leuk om te doen."), is gesigneerd met de initialen B.M.

Nibby en z'n vriendjes