Stripgeschiedenis

Fritz Kloezeman

Rechter Tie, by Frits Kloezeman
Rechter Tie (Utrechts Nieuwsblad, 4/1/1965)

Frederik Ernest (Frits) Kloezeman werd op 30 juni 1924 geboren in Ipoh, Maleisië, waar zijn vader als ingenieur werkte. Hij ontwikkelde een grote belangstelling voor de Chinese cultuur, die hij later tot uiting bracht in zijn 'Rechter Tie' strip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kloezeman een vrijwilliger in het Britse leger en uiteindelijk werd hij door de Japanners gevangen gezet.

Illustratie voor De Spiegel van Frits KloezemanHij keerde in 1949 "terug" in Nederland, waar hij aan de slag kon bij de Haagse tekenstudio AVAN van Loek van Delden. Hij werkte enige tijd mee aan de 'Smidje Verholen' strip, maar verhuisde uiteindelijk naar studio van Joop Geesink. Daar werkte hij gedurende de jaren '50 aan reclametekeningen en -films, alsmede poppenfilms. De enige strip die hij in die tijd tekende was 'Tekko Taks' van Henk Kabos.

In 1959 poogde Kloezeman zijn eigen filmstudio op te zetten, maar dit bleek geen succes. Hij werkte enige tijd als freelancer, totdat hij in 1962 als studiochef van de Toonder Studio's werd aangesteld. Hij tekende daar aan lopende producties als 'Tom Poes', 'Kappie', 'Panda' en 'Hollewijn', en zette eveneens zijn eigen strip op, de realistische strip 'S.S. Anne'. Hiervan tekende hij in 1962 en 1963 twee verhalen.

SS Anne, by Frits Kloezeman
S.S. Anne

In 1963 werd hij opnieuw freelancer en het jaar daarop begon hij aan zijn bekendste werk, de stripversie van de 'Rechter Tie' verhalen van Robert van Gulik, die hiervoor zelf de teksten verzorgde. Van deze strip verschenen vier balloonstrips en vijftien tekststrips in verschillende dagbladen in de periode 1964-1969. In 1967 verscheen een verhaal in het Belgische blad Robbedoes, en verschillende verhalen in de vroege jaren '70 in boekvorm bij Wolters-Noordhoff verschenen.

Vanaf 1965 was Kloezeman weer in dienst van Joop Geesink, waar hij onder meer de strip 'Rick de Kikker' tekende voor De Telegraaf en Heintje in 1967. Ook werkte hij mee aan producties als 'Loeki de Leeuw' en 'Dusty'. In 1979 moest hij om gezondheidsredenen zijn werkzaamheden in dienstverband neerleggen. Fritz Kloezeman overleed in 1985.

SS Anne, by Frits Kloezeman (1962)
SS Anne (1962)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars