Stripgeschiedenis

Identificatie verzocht

Tussen 2006 en 2010 maakte Kees Kousemaker vele scans voor deze website. Helaas hebben wij van een aantal strips nooit kunnen ontdekken wie de auteur is. Door het overlijden van Kees in april 2010 is van sommige strips ook niet meer te achterhalen uit welke krant of tijdschrift ze gescand zijn. Ik hoop dat u mij kunt helpen met de identificatie van onderstaande strips, zodat ik ze hun rechtmatige plaatsje in ons overzicht van de Nederlandse stripgeschiedenis kan geven. Mocht u een strip herkennen, neemt u dan contact op met Lambiek.

Bas Schuddeboom
Redactie lambiek.net

Aanvulling 14 december 2019:

In een nader te identificeren krant uit de omgeving Den Bosch verscheen eind 1947 'De merkwaardige belevenissen van Juin Bol, journalist'. Samen met professor Jurriaan Boterbloem en zijn "dienstmaagd" Clavelina onderzoekt hij de geheimen van het IJzeren Gordijn. Hierin worden zij bovenal gehinderd door Pancratius Schillevis, een "speurder in duistere aangelegenheden", wiens vermommingen echter nooit het gewenste effect hebben. Na een aantal wonderlijke omzwervingen komen kwamen Juin Bols avonturen na 64 afleveringen ten einde. De maker van deze strip is ons onbekend. Qua tekenstijl doet de strip wat aan Bob Uschi denken, al lijken enkele vroege afleveringen de signatuur "TIM" of "JIM" te dragen. Gezien de positieve benadering van staken aan het eind van het verhaal, zou de krant uit de socialistische hoek kunnen komen. (Met dank aan Mari van de Ven)

De oorspronkelijke lijst van Kees:

Gulliver's reizen

De Gooi en Eemlander bracht in de jaren '30 in de rubriek 'Ons Dagelijksch Kinderverhaal' menig krantenstrip. Boven- en onderstaande strips zijn ongesigneerd en onbekend. 'Gulliver's Reizen' stond ook in het Utrechts Nieuwsblad en ging direct na 'Ab's Avonturen' van Hencricus Kannegieter van start. Kannegieter verzorgde de meeste strips in het UN uit die tijd, dus hij zou ook de maker van Gulliver kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor 'De Pechvogel', die in UN onder de titel 'De ongeluksvogel' verscheen (1940). In de bestandsnaam van Gulliver staat echter Hazelaar, wat weer kan duiden op Jaq. Hazelaar.

De pechvogel

De pechvogel

Het groene oog van Ba-al

'Het Groene oog van Ba-al' uit 1936 is duidelijk van een andere auteur. In de bestandsnaam staat de naam Turkenburg. Zou C. Turkenburg de tekenaar kunnen zijn?
Update: Deze strip is ook verschenen onder de titel 'Het Groene oog van Baa-al' in de Leeuwarder Courant (1937) en het Nieuwsblad van het Zuiden (1942). 

Het groene oog van Ba-al

Profje en Struisje stonden ook in het Utrechts Nieuwsblad. De maker kan ook H. Kannegieter zijn.

Profje en Struisje

Profje en Struisje

'Pim en Pom' is van de hand van de "Goab Studio". Deze strip stond in vanaf het laatste nummer van 1945 tot in 1946 in het Christelijk weekblad De Spiegel.

Pim en Pom

Koos, Dickie en Ben beleven wat

De hierboven staande strip is een strook uit 'Koos, Dickie en Ben beleven wat', een tekststrip die in de vijftiger jaren verscheen. Verder is ons er niets over bekend. Wie weet wie de tekenaar/schrijver was van deze strip? En in welke kranten heeft hij gestaan?

Pietro Pastel en z'n hond Caro

Pietro Pastel en z'n hond CaroHetzelfde geldt voor de strip 'Pietro Pastel en z'n hond Caro'. Wie kan ons meer vertellen over de maker van dit aandoenlijke zigeunerjongetje?

Een andere onbekende strip is 'Victor de Turenne' uit de Groninger Courant (1959). Het syndicaat is Swan Features, maar de handtekening is onleesbaar. De oorsprong kan buitenlands zijn.
Update december 2019: de strip komt gewoon van Hollandse bodem, en werd gemaakt door Dick de Wilde! Met dank aan Jos van Waterschoot van de Bijzondere Collecties aan de UvA.

Victor de Turenne

De muiterij op de BountyDe strip 'De Muiterij op de Bounty' wordt groots aangekondigd. Is deze strip van Nederlanse komaf? De aankondiging rept over een "voortreffelijke samenwerking van een der beste tekstschrijvers en een geroutineerd tekenaar." Ook hier betreft het waarschijnlijk een publicatie uit de jaren '50.

Update februari 2013: De strip stond tussen 3 december 1949 en 13 april 1950 in de Leeuwarder Courant. In de aankondiging op 2 december worden de auteurs vermeld: Dirk Huizinga (tekst) en Jan-Dirk van Exter (tekeningen).

De muiterij op de Bounty

De muiterij op de Bounty

De avonturen van 'Olle het Eskimojongetje' stonden in 1957 in de krant. In welke krant is helaas niet bekend.
(Update: deze strip is inmiddels geïdentificeerd als de Zweedse strip 'Olli' van Nils Egerbrandt.)

Olle het eskimojongetje

Olle het eskimojongetje

Olle het eskimojongetje

Tot slot, 'Walder en Wulco', een krantenstrip uit 1971. Wie is de tekenaar?
Update december 2014: Daan van der Kaaden liet ons weten dat deze strip al in 1957 in een plaatselijke krant uit Veenendaal heeft gestaan. Van de tekenaar is inmiddels bekend dat de initialen P.A. zijn.

Walder en Wulco