Stripgeschiedenis

Coco Ouwerkerk


'Acception'.

Coco Ouwerkerk is een Nederlands striptekenares en 2D animator, ook bekend onder haar pseudoniem Colourbee. Ze is een vertegenwoordiger van de Nederlandse doujinshi manga-scene en de tekenaar van de middelbare schoolstrip 'Acception' (2017). Haar werk concentreert zich op fantasie, dieren en mensen die naar hun eigen ziel zoeken.

Jonge jaren en invloeden
Coco Ouwerkerk werd op 17 februari 1992 geboren en studeerde tussen 2009 en 2011 stripdesign aan de Artez Kunstschool in Zwolle. Ze studeerde vervolgens 2D animatie aan de HKU universiteit in Utrecht (2012-2016) en was Marissa Delbressine's assistent bij het tekenen van het tweede 'Ward' album. Ze rekent de shojo en shounen mangatekenaars Hiroyuki Takei, Eiichiro Oda, Aya Nakahara, Masashi Kishimoto, Akira Toriyama en CLAMP tot haar belangrijkste inspiratiebronnen, maar ook Europese auteurs zoals Barbara Canepa, Alessandro Barbucci, Doug TenNapel, Fabien Vehlmann, Kerascoët, Grzegorz Rosinski, Jean Van Hamme, Pierre Alary, Arthur De Pins, Delaf en Dubuc. Ze heeft ook een passie voor de tekenfilms van Cartoon Network, Disney en Nickelodeon.


'The Meeting' (2016, kortverhaal publiceerd op Tapas.io).

Acception
Ouwerkerk heeft bijdragen geleverd aan de BCM magazines Koe en Sint (2013-2014) en werk gepubliceerd in Aniway, het Nederlandse magazine voor Japanse popcultuur. Ze is ook de auteur van de small press ministrips 'Colourbee in de pocket', 'L.O.C.O.' en 'The Meeting'. Het eerste album van haar persoonlijke stripproject 'Acception' werd eind 2017 door Syndikaart gepubliceerd. Het gaat over een groep buitengesloten tieners die hun eigen weg proberen te zoeken op de middelbare school. Vanuit de levens van de hoofdpersonages Arcus, Gale, Iris en Maud gaat Ouwerkerk om met typische tienerproblemen zoals vriendschappen, onzekerheden en subculturen. Vanaf 2018 publiceert ze nieuwe afleveringen van haar strip op het online platform Webtoons.com.

Overige activiteiten
Samen met Kimberley Geelen en Renee Rienties heeft ze ook de mangabundel 'Oyasumi' (2017) gepubliceerd die uit monster-, spoken- en andere bovennatuurlijke verhalen bestaat. Ze werkt als een 2D animator in filmstudio Het Nieuwe Kader in Arnhem. Ouwerkerk vindt verder fantasiedieren uit gebaseerd op bestaande speelgoedfranchises zoals 'My Little Pony' en 'Pokémon' en verkoopt deze tekeningen en beeldjes tijdens stripbeurzen.


'Yokai the Last Guardian' (uit: Oyasumi).

colourbee.tumblr.com

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)