Stripgeschiedenis

Priel

De ware identiteit van Priel zal wellicht altijd onbekend blijven. Toch was hij één van de productiefste tekenaars voor de jeugdbijlage van het socialistische weekblad Wij in de tweede helft van de jaren 1930.

Amin en zijn haan, by Priel (1937)

Het weekblad "Wij - Ons Werk, Ons Leven" richtte zich op de Nederlandse arbeiders, en werd uitgegeven bij De Arbeiderspers in Amsterdam. Het eerste nummer verscheen in januari 1935 en het laatste tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 29 mei 1942. Vanaf 3 juli 1936 waren de abonnees niet alleen automatisch verzekerd tegen ongevallen (!), maar werden ze ook verwend met een speciale jeugdbijlage van acht pagina’s. Onder redactie van A.D. Hildebrand en onder pedagogische begeleiding van de legendarische schrijver/onderwijzer Theo Thijssen, was "Wij voor onze meisjes en jongens" (later omgedoopt tot Kleine Wij) gevuld met versjes, (beeld)verhalen, wedstrijden en knutselrubriekjes. De mysterieuze Priel verscheen in de nummers van 1937-1938 met strips als 'Amin en zijn haan' (1937-1938) en 'De avonturen van Tub en Tobias' (1937). Dit laatste verhaal, over een jongetje en zijn hond, verscheen op de voorpagina.

Andere andere striptekenaars en illustratoren van Kleine Wij waren Rein Stuurman, Henk Rotgans, Huib de Ru, Piet Worm, Wim Bijmoer, Ger Sligte, William Timym, Joop de Groote, Co Egelie, Henk Kabos, Greetje Kroone en Toby Vos.

Amin en zijn haan, by Priel (1937)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom.)