Stripgeschiedenis

Henk Rotgans

Robbie en RingoRobbie en RingoRobbie en Ringo

Henk Rotgans (geboren: Amsterdam, 5 december 1910, overleden: 18 oktober 1989) was een Nederlands illustrator, net als zijn vader, Jan Rotgans. Hij maakte illustraties voor de bladen van uitgeverij De Spaarnestad, zoals De Humorist en Panorama. Eind jaren 30 publiceerde hij al in De Kleine Wij. Gedurende een korte periode was hij ook de illustrator van een serie reclameboekjes uitgebracht door jamfabriek De Betuwe.

Flipje door Henk RotgansFlipje door Henk RotgansFlipje door Henk Rotgans

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Rotgans in de Noordoostpolder, om de Arbeitseinsatz te ontlopen. Tijdens deze periode kreeg hij van de Directie Wieringermeer de opdracht om situatietekeningen te maken van de werkzaamheden.

cover voor Tombola

Verder leverde hij strips voor het damesblad Libelle, zoals 'Robbie en Ringo' (1951-52), 'Jop, Joep en... Jippie' (1952-53), 'Moppy Mal' (1955-56) en 'De Razende Raket' (1960-61). 'Robbie en Ringo' verscheen eveneens in een album bij De Spaarnestad in 1952.

De Prins en de Bedelaar
De prins en de bedelaar

Voor Sjors maakte Rotgans stripbewerkingen van literatuurklassiekers, zoals 'Het Schateiland' (1963-64), 'De Schipbreukelingen' (1965) en 'De Prins en de Bedelaar' (1966-67).

soldatenhumor door Henk Rotgans

Rotgans was eveneens een illustrator van talloze postkaarten, waaronder de serie 'Reis van Houtepiet' uit 1939 en een collectie kaarten met ridders en soldatenhumor.

De prins en de bedelaar by Henk Rotgans
De Prins en de Bedelaar (Sjors #2, 1967)

Jop, Joep en Jippie

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars