Stripgeschiedenis

Het schimmenspel

Een aparte kunstvorm tussen stripverhaal en toneel is het schimmenspel. Lang voordat televisie en animatie gangbaar werden, werden mensen geboeid door "bewegende" stripfiguren. De Haarlemse illustrator, schimmenschuiver en schrijver Ko Doncker ontwierp voor de tabaksfabriek Salm het figuurtje 'Jantje van der Plas'. Hiervan maakte hij, naast een reclamestripje met losse verzamelplaatjes, een schimmenspel.

Jantje van der PlasDe Haarlemse illustrator, schimmenschuiver en schrijver Ko Doncker ontwierp voor de tabaksfabriek Salm het figuurtje 'Jantje van der Plas'. Hiervan maakte hij, naast een reclamestripje met losse verzamelplaatjes, een schimmenspel. De kinderen konden de plaatjes uitknippen en hiermee hun eigen schimmenspel maken. De fabrikant was zo enthousiast dat hij grote poppen liet maken (60 cm hoog), die ook konden roken.

Doncker hield één voorstelling met Jantje van der Plas, in maart 1917, en stierf kort daarop. Hieronder een artikel over zijn overlijden uit Het Leven (17 april, 1917):

Ko Doncker overleden

Een van de navolgers van Ko Doncker was Pieter van Gelder. Ook hij deed een vroege poging om via het schimmenspel met stripfiguren op de planken te komen. In 1925 maakte hij schimmenspel van 'Prikkebeen', de bekende creatie van Rodolphe Töppfer:

Pieter van Gelder's Prikkebeen

schimmenspel van Jan Wiegmanschimmenspel van Jan Wiegman

Jan Wiegman schreef en tekende voor het gezelschap De Waagspelers uit Haarlem. Dit gezelschap, bestaande uit leden van het tekencollege "Kunst zij ons doel", maakte in 1938 een humoristisch schimmenspel over het huis van Oranje.

Schimmenspel te Haarlem

schimmenspel van Jan Wiegman

Het is niet onbegrijpelijk dat met de opkomst van tekenfilm en televisie de aandacht voor het schimmenspel enigszins verslapte.

Striphelden op de planken.