Stripgeschiedenis

Ben van Voorn

Tim Tuimel (1953)
Tom Tippel (1953)

Johannes Bernard van Voorn (geboren: Eelderwolde, 5 september 1927, overleden: Yde, 22 december 2004) was een Drentse schilder en tekenaar, die het bekendst is geworden door zijn samenwerkingen met Marten Toonder.

Hij begon zijn carrière als leerling-lithograaf by Jan Popkes van der Zee in Haren, Groningen. Na zijn studie aan de Academie Minerva in Groningen (1942-1947) trok hij twee jaar door Nederland, Duitsland en Engeland, terwijl hij zijn geld verdiende door de tekeningen te verkopen die hij onderweg maakte. Tijdens zijn studieperiode maakte hij al de strip 'Tom Tippel' voor Libelle.

Tim Tuimel (1953)

Tim Tuimel (1953)

In 1948 kreeg hij een baan bij de Toonder Studio's in Amsterdam, waar hij onder andere aan de 'Panda' strip meetekende. Gedurende de jaren '50 tekende hij vele achtergronden voor de dagstrips van 'Tom Poes' en 'Koning Hollewijn', terwijl de figuren voornamelijk voor rekening kwamen van Ben van 't Klooster. Hij creëerde ook zijn eigen figuurtjes, zoals 'Donky Schot', 'Piet Mosk' en 'Pip en de Gouden Sleutel'.

Panda door Ben van Voorn
Strook uit 'Panda en de meester-bediende', vermoedelijk getekend door Ben van Voorn (Leidsch Dagblad, 2 januari 1951)

In 1958 verhuisde hij naar het Drentse dorp Yde. Tot 1969 bleef hij echter nog als freelancer aan de Toonder Studio's verbonden. Hij tekende verder voor grote reclamebureaus and maakte hij politieke prenten voor de Haagse Post. In 1968 bouwde hij in Yde met Jan Schroot een atelier, waar zij ceramisch sieraardewerk vervaardigden. In 1979 begon zijn vrouw Hennie de Galerie Brink 7, waar veel noordelijke kunstenaars hebben geëxposeerd. Van Voorn gaf tussen 1976 en 1983 les aan Academie Minerva. Van Voorn heeft in zijn leven veel gereisd, onder andere naar het Midden Oosten, Afrika, Spanje en Frankrijk.

Het Varken (1954)

In 1983 werkte hij opnieuw met Marten Toonder, ditmaal als art director en achtergrondtekenaar van de Bommel-tekenfilm 'Als je Begrijpt Wat Ik Bedoel'. Hierna werkte hij nog mee aan twee 'Asterix' tekenfilms in Frankrijk. In de jaren '80 maakt hij ook kritische strips voor de achterpagina van het Waddenbulletin. Vanaf de jaren '70 richttte hij zich echter voornamelijk het schilderen van landschappen, stillevens en portretten. Hij was lid van het Drents Schildersgenootschap en van de Noordelijke Aquarellisten.

Tombola

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars