Stripgeschiedenis

Erik Wielaert


'Phaedra' (Zone 5300, augustus 2000)

Erik Wielaert is een Nederlands kinderboekenillustrator, beeldend kunstenaar en striptekenaar. Hij was jarenlang onderdeel van de Nederlandse small press scene en is één van de drijvende krachten achter het plaatselijke stripblad Gr'nn. Op tekst van de Belgische tekenaar Willy Linthout tekende hij de humoristische politiethrillertrilogie 'Het Laatste Station' (2007-2008). Wielaert staat vooral bekend als schepper van kleurrijke, magische fantasiewerelden, vol mythische wezens die zowel snoezig als eng kunnen zijn.

Jonge jaren en invloeden
Erik Wielaert werd op 1 juli 1957 in Amersfoort geboren, groeide op in Leiden en Assen, en woont tegenwoordig in Groningen. Als kind las hij het stripblad Pep. Op de middelbare school maakten hij al samen met een vriend strips, maar zijn interesse ging uiteindelijk meer uit naar muziek en schilderen. Wielaert studeerde vrije kunsten en schilderen aan de Kunstacademie Minerva in Groningen, waar hij in 1982 afstudeerde. Zijn grafische invloeden zijn Moebius, Lewis Tondheim, Charles Burns, Milo Manara, Nicolas de Crécy, Jacques Tardi en Mike Mignola. Zijn passie voor fantasy en science fiction wordt ook in zijn werk weerspiegeld door de vele sprookjeswerelden vol elfjes, trollen, feeën en monsters.


'De Geest van het RKZ'

Vroege carrière
Oorspronkelijk maakte Wielaert vooral vrije kunst die in alternatieve galeries tentoongesteld werd. Toen zijn abstracte schilderijen te groot werden om in zijn studio te maken schakelde hij over op illustratiewerk. Als broodwinning sierde hij de pagina's van heel wat schoolboeken op. Hij tekende voor het huisblad van Het Oude RKZ, een oud ziekenhuis dat in een kraakpand was veranderd, en ontwierp posters voor de jaarlijkse feestjes. Twee jaar later werd het in een legale woning veranderd. In 1988 maakte Wielaert zijn eerste stripboek, 'De Geest van het RKZ' (1988), over de geschiedenis van het gebouw. De tekst was geschreven door huisgenoot Martin Zwiers. Zijn volgende stripboekje, 'Bauknecht - Renovasie zonder weerga' (1992) hoorde bij een tentoonstelling rond een kunstenaarscollectief.

Gr'nn
In de jaren 1990 publiceerde Wielaert zijn strips in verschillende alternatieve bladen. Zijn passieproject is Gr'nn, een small press stripblad circulerend in Groningen. Sinds de stichting in 1996 maakt hij deel uit van de redactie. De andere vaste medewerkers van dit tweejaarlijkse blad zijn Vlerk (Edmond Spierts), Diederik van Dijken, Erik Snelleman, NAAM (Bastiaan Hooimeijer) en Bafuss, maar nieuw talent uit de regio Goningen is ook welkom om bij te dragen. De groep werkt tevens aan andere collectieve projecten, zoals tentoonstellingen en installaties.


'Nachtschade'.

Incognito
Tussen 1998 en 2003 maakte Wielaert diverse one-shot strips voor Robin Schoutens small press magazine Incognito en de hierbij behorende albumuitgaven. Hiertoe behoorden 'Nachtschade' (2000), een reeks van drie horrorverhalen met zwarte humor, en 'Waanklanken' (2001). 'Waanklanken' bestaat uit twee korte verhalen, namelijk het griezelverhaal 'Met de muziek mee' en 'De Tol van de Roem' over de neveneffecten van een djinn die drie wensen vervult om een amateurbandje beroemd te maken. Voor dezelfde collectie tekende Wielaert ook het noir detectiveverhaal 'De Zwarte IJscoman' (2003), het eerste stripverhaal geschreven door Robin Schouten, hoewel de titel was bedacht door Lode Devroe. Het verhaal speelt zich af in 1947 en ontvouwt zich als een film noir over een zwarte ijscoman.

Behalve Incognito en Gr'nn hebben zijn strips van Wielaert ook verschenen in Zone 5300, Lustre en MYX, en op het stripportaal Stripster.nl.


'De Zwarte IJscoman'.

De Kletter
Tussen 1997 en 2000 illutreerde Wielaert de reeks 'De Kletter' in het blad van de Universiteit Groningen (RUG). Aan dezelfde universiteit illustreerde hij ook een promotionele enquête over strips door professor Rudi de Vries, die zowel Business Management als Kunst, Cultuur en Media onderwijst.

Collectieve projecten
Wielaert leverde een bijdrage tot 'Groningen Bij Nacht' (2006), een collectie duistere kortverhalen die zich in Groningen afspelen, gemaakt door tekenaars uit die stad. Zijn verhaal heette 'De Vampier van het Westerkwartier'. In 2007 verscheen Menno Kooistra's horrorverzameling 'Bloeddorst' met daarin Wielaerts tekstloze strip 'Lamia'. Tussen 15 mei 2014 en 28 februari 2015 participeerden Wielaert, Sam Peeters, Barbara Stok, Bart Bijstad en Maria van Driel bij tot een stripproject van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). De vijf geselecteerde tekenaars illustreerden momenten uit de rijke geschiedenis van de stad, van verleden tot verleden. Hun sequentiële illustraties werden op de Grote Markt van Groningen tentoongesteld.


'Het Laatste Station' #2.

Het Laatste Station
Tussen september 2007 en 2008 werkte Wielaert samen met Willy Linthout ('Urbanus', 'Het Jaar van de Olifant') aan de humoristische politiethriller 'Het Laatste Station'. De trilogie gaat over inspecteur Vandermeulen die achtervolgd wordt door ongeluk. Met zijn collega's schiet hij niet op, zijn auto kampt met panne en zijn moeder woont in een rusthuis, terwijl ze niet over de dood van haar echtgenoot heen raakt. Hij probeert een mysterieuze seriemoordenaar te vinden die zichzelf "De Monnik" noemt en in het prostitutiemilieu opereert, tot Vandermeulen beseft dat hij ook een persoonlijk doelwit is... Het subplot rond de zelfmoord van Vandermeulens vader werd geïnspireerd door Linthouts rouw over de dood van zijn 21-jarige zoon. 'Het Laatste Station' was de eerste poging van Willy Linthout tot het schrijven van een serieuzer verhaal. De auteur was voorheen vooral bekend van humoristische stripreeksen 'Urbanus' en 'Roboboy'. Linthout maakte later de aangrijpende grafische roman 'Het Jaar van de Olifant' (2007-2008), waarin hij dieper inging op zijn zoons tragische overlijden. Standaard Uitgeverij wilde aanvankelijk 'Het Laatste Station' als een tweeluik uitbrengen, maar Linthout wist de uitgever te overtuigen er een trilogie van te maken. Dit leidde echter tot een lagere paginaprijs voor het derde boek, maar Wielaert ging verder met het project omdat het voor Linthout zo'n belangrijk verhaal was.

Ander werk
In 2006 publiceerde Sherpa onder de titel 'Nacht en Ontij' een verzameling zwart-wit kortverhalen die Wielaert voorheen in small press bladen gepubliceerd had. Wielaert illustreerde het tekstverhaal 'Ans en Greet en de Geheime Deur' van Stefan Nieuwenhuizen voor stripblad Parcifal, en illustreerde Minke van Dams 'Sprookjes' (Noodhoff, 2016) en Richard Backers educatieve jeugdboek over piraten, 'Piraten' (Noordhof, 2017). De tekenaar staat verder bekend als ontwerper van nieuwjaarskaartjes, t-shirts, posters en bierlabels. Sinds maart 2007 heeft hij zijn eigen blog.

Vanaf 1 september 2011 was er een maand lang een tentoonstelling met werk van Erik Wielaert te zien in Galerie Lambiek.

www.wielaert.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van auteurs

(Tekst door Kjell Knudde)