Stripgeschiedenis

Pieter Zandvliet


Boetlek Underground Escape (acryl op canvas)

Pieter Zandvliet is een Nederlandse multimedia artiest uit Nieuwleusen. Hij begon zijn carrière als striptekenaar, maar vestigde uiteindelijk zijn naam als schilder en kunstenaar, met uitstapjes naar literaire en filmprojecten.

Jonge jaren en invloeden
Hij werd op 14 april 1969 als Jan Willem Pieter Zandvliet te Leiden geboren en groeide op in de Rotterdamse wijk Delfshaven. De multiculturele buurt beïnvloedde de thema's en technieken van zijn latere werk enorm. Andere inspiratiebronnen waren stripauteurs als Eric Schreurs, Windig & De Jong, Hein De Kort, Theo van den Boogaard, Dave Cooper, S. Clay Wilson en Kamagurka.

Hij studeerde aan het Grafische Lyceum Rotterdam (1983-1987), maar werd geschorst. Hij woonde vervolgens de Vrije Academie in Den Haag bij (1988-1992), waar hij zich specialiseerde in kunstgeschiedenis, modeltekenen en mode. Pieter Zandvliet begon tijdens de jaren 1980 zijn creatieve carrière met muurschilderingen en graffiti, terwijl hij samenwerkingen aan ging met kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld. Tijdens de jaren 1990 publiceerde hij zijn strips in eigen beheer, waarvan de meesten over het Rotterdamse straatleven gingen. Hij signeert zijn strips met het pseudoniem Reteip.

Freelook magazine

Freelook
In 1992 begon hij samen met zijn vrouw, jeugdwerkster Xandra Severien, het tijdschrift Freelook. Het was bedoeld als een cultureel magazine voor en door jongeren uit Delfshaven. Zandvliet was cartoonist en redacteur en voorzag de achterflap van een strip, 'Itam'. Tot de andere redacteuren behoorden Michael Vos, Istvan Gal en Zandvliets zus Angelique. Het team had een tamelijk provocerende aanpak. Door te liegen over het aantal nummers dat ze afdrukten wisten ze diverse internationale groepen te strikken voor interviews. Zandvliet interviewde in eigen persoon bijvoorbeeld Paul Elstak, Public Enemy, Erasure en 2LiveCrew. Een drukker uit Gorinchem weigerde het tweede nummer af te drukken, omdat het te veel naakt en seks bevatte. Op zeker moment besloot redacteur Vos, die toen 16 jaar oud was, de 50-jarige Nederlandse "Happy Hooker" Xaviera Hollander op te bellen met de vraag of hij haar mocht neuken. Hij zou dan in een artikel beschrijven hoe het was om de liefde met een oude ex-hoer te bedrijven. Gelukkig nam ze de telefoon niet op. Zandvliet herinnerde zich dat de redactievergaderingen tamelijk vijandig verliepen, vooral wanneer er nieuwkomers in het spel waren.


Flyer voor Galerie Slaphanger.

Galerie Slaphanger
Na Freelook openden Zandvliet en zijn vrouw in 1994 de Galerie Slaphanger in Rotterdam. De galerie stelde werk tentoon van nationale en internationale amateurartiesten, waaronder de striptekenaars Chris Berg, Maaike Hartjes en Barbara Stok. Slaphanger diende ook als verkooppunt voor undergroundstrips, muziek en kunst uit de hele wereld. De galerie, die eerst in de Grote Visserijstraat was gevestigd en daarna verhuisde naar de Rösener Manzstraat, sloot haar deuren in 2003.


Collage strip for BLVD (1995)

Kunstwerken
Behalve met strips experimenteerde Zandvliet ook met andere kunstvormen. Hij hield in 1994 zijn eerste solotentoonstelling in Slaphanger met zogenaamde "gesmolten kunst": gesmolten plastic (vooral Barbiepoppen) werd vervormd tot surrealistische kunstwerken. Vanaf 1998 werd schilderen zijn hoofdbezigheid. Zijn werk wordt gekarakteriseerd door het gebruik van psychedelische en contrasterende kleuren en dikke randen. Zandvliets kunst is beïnvloed door underground strips, pop-art en Spaanse, Mexicaanse, Afrikaanse, Indonesische en Amerikaanse kunst en cultuur. Hij beschrijft zijn werk als een poging om zijn "dromen, fantasieën en dingen die hem omringen in schilderijen te verenigen." Zandvliet maakt geen voorschetsen en werkt vooral instinctief.

Zandvliet heeft sindsdien verschillende opdrachten uitgevoerd en deelgenomen aan tentoonstellingen en kunstmanifestaties in de omgeving van Schiedam. Hij heeft muurschilderijen en schoenen ontworpen, body paint en logo design gedaan en nam deel aan verschillende groepsprojecten. Hij was in 2006 met Frank van der Donk en Ivanna Urbanova co-oprichter van de kunstwinkel Walvis in het centrum van Schiedam. Zijn kunst is verder in de Outsider Art Galery in Amsterdam tentoongesteld, evenals in Venezuela en Spanje. Hij was een van de deelnemende tekenaars van het strip- en art zine "Kutlul 666" van Joost Halbertsma en Dirk Verschure, dat in april 2017 werd uitgegeven.


Schilderijen in stripvorm met het personage 'Benito' (2006)

www.pieterzandvliet.com

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

(Tekst door Bas Schuddeboom)