Stripgeschiedenis

1950-60 Reclame

Bell-Boy reclame

Ook in de jaren '50 bleef men in de reclamewereld steevast gebruikmaken van het medium strip. Op deze pagina weer een fraaie collectie. De plaatjes spreken voor zich!

reclame voor afwasmiddel ImiReclame voor afwasmiddel Imi en een advertentie voor haargroeimiddel.

reclame voor haarmiddel

Niemeijer reclamestripKoffie- en theemerk Niemeijer brengt twee albums over de luchtbaart op de markt. De vliegtuigplaatjes die de jeugd in het album kan plakken zijn te verkrijgen met de bonnen op de koffie- en theeverpakkingen. Deze reclamestrips werden o.m. gepubliceerd in Jeugdkampioen.

Vliegende Vleugels

Niemeijer reclamestrip

Naast Niemeijer maakt ook Albert Heijn gebruik van stripfiguren om zijn koffie onder de aandacht te brengen. Jean Dulieu maakte in 1953 het boekje 'Boffie en Buikie in de knoop', een album waarvoor 96 stroken konden worden verzameld die bij AH-artikelen zaten. Het obertje 'Boffie' werd al vanaf 1936 door Albert Heijn gebruikt in posters, boekjes, prijsvragen en zelfs een lied, gecomponeerd door Louis Davids. In 1947 had Huibert Vet ook al een plaatjesalbum met 'Boffie' getekend voor de Zaanse kruideniersketen.

Boffie van Jean Dulieu

Ook het zeepmerk Sunlight startte een spaaractie voor kinderen. De plaatjes werden verkregen bij aanschaf van verschillende producten, naast Sunlight ook Lux, Omo, Rinso, Vim en Sunil. Ouders werden aangespoord de kinderen vooral de plaatjes te laten verdienen, "als beloning voor goed leren, flink helpen en voor goed gedrag in het algemeen". Het bijbehorende stripverhaal 'Vimpie Flink en de opiumbende' is voor ons vooralsnog van een onbekende maker...

Juffrouw SunlightJuffrouw Sunlight
(Klik voor een vergroting; met dank aan De Terechte Kronkel)

Paulus poppenkastAbonnees van Het Vrije Volk die een nieuwe abonnee opgeven worden beloond met een een bouwplaat, waarmee men een heuse Paulus poppenkast kan maken (links).

Hieronder 'Stuurman Steven', een reclamestrip voor Sterling shag van Niemeijer, getekend door Gerard van Straaten.

Stuurman Steven, door Gerard van Straaten

Stuurman Steven, door Gerard van Straaten

Colgate reclamestrip uit Panorama (1952)Colgate reclamestrip uit Panorama (1952)

Pink Pillen reclameZiet je moeder er oud uit? Dan bieden Pink Pillen uitkomst (1952)!

Sola kindercouverts

Reclame van de Rijkspostspaarbank met Marten Toonders 'Panda' (1953).Reclame van de Rijkspostspaarbank met Marten Toonders 'Panda' (1953).

Klaas Volvet

De Marten Toonder Studio's verzorgden rond 1955 twee boekjes van 'Klaas Volvet en zijn Knechtje Plus' voor het Nederlands Zuivelbureau.

Klaas Volvet en zijn knechtje Plus

Omo reclame met Panda

En ook 'Panda' wordt nog eens ingezet voor deze reclame voor Omo (1954).

Reclamestrip voro Wrigley's kauwgom
Utrechts Nieuwsblad, 27 augustus 1959

Reclamestrip voor Air o-matic
Utrechts Nieuwsblad, 30 januari 1958

Reclame voor Panorama uit 1954
Reclame voor Panorama uit 1954