Stripgeschiedenis

Grabbelton

Grabbelton

Grabbelton was een jeugdbijlage van De Katholieke Illustratie, die tussen 15 september 1950 en 4 september 1954 door De Spaarnestad in Haarlem werd uitgegeven. Het weekblad kostte 5 cent en was uitsluitend verkrijgbaar voor abonnees van de Katholieke Illustratie. Het blad werd gevuld met Engelse strips als 'Vonkje de vrolijke vrijbuiter', 'Bas en Bes' en 'Kit Carson', maar voornamelijk met verhaaltjes, puzzeltjes en wetenswaardigheden.

Streken van een kleine strop door Frans Piet

In Grabbelton stonden bijna dezelfde strips als in Rebellenclub, de bijlage van Panorama, met uitzondering van de strips die op de achterpagina van Rebellenclub stonden. Het gagstripje 'Uit de luierjaren van Sjors' van Frans Piët verscheen in Grabbelton onder de titel 'Streken van een kleine strop'.

Wandilo

In de rubriek 'Onze wondere wereld' maakten tekenaars als Jan Giling informatieve strips over allerhande zaken. Tekenaars als Hans Ducro, Boy ten Hove en Piet Broos leverden illustraties. Op de achterkant van Grabbelton (die dus afweek van Rebellenclub) maakte Hans Ducro aanvankelijk samen met Jan Bresser enkele historische strips, vaak met een katholieke inslag, zoals 'Jeanne d'Arc' en 'Het avontuur van Jacob'. Hierna wordt de achterpagina verzorgd door Piet Broos, totdat deze in de laatste periode van Grabbelton geheel wordt gevuld met gedichtjes.

GrabbeltonGrabbelton

illustratie van Jan GilingIn 1954 ging Grabbelton, samen met Rebellenclub en Tombola (de bijlage van Libelle), verder als het zelfstandige stripblad Sjors van de Rebellenclub.

Simpie Kannalles

Register van tijdschriften