Stripgeschiedenis

Erik Kriek

Gutsman, door Erik Kriek

Erik Kriek (Amsterdam, 18 november 1966) studeerde aan de Rietveld academie. Krieks bekendste personage is 'Gutsman', een anti-superheld die Kriek gebruikt om de Amerikaanse superheldenstrips uit de jaren '40 en '50 te parodiëren.

Gutsman nummer 5, door Erik KriekGutsman nummer 8, door Erik KriekGutsman nummer 10, door Erik Kriek
Gutsman nummers 5, 8 en 10

In de strip zijn zowel Gutsman als zijn tekenaar (Kriek dus) verliefd op hetzelfde meisje, Tigra. Hierbij delft overigens de tekenaar doorgaans het onderspit, ondanks zijn aan lager wal geraakte rivaal. Door ook een blik te werpen in het leven van de familie van Tigra, wordt een kijkje gegeven in het typisch Nederlandse burgermansmilieu.

Little Andy Royd, door Erik Kriek
Little Andy Royd (Zone 5300, augustus 1999)

Kriek publiceert regelmatig in het tijdschrift Zone 5300. Dit blad publiceerde ook zijn stripbewerkingen van de horrorverhalen van H.P. Lovecraft, die in 2012 door Oog & Blik werden gebundeld in 'Het onzienbare, en andere verhalen van H. P. Lovecraft'. In 2016 verscheen zijn alom geprezen bundel 'In The Pines', met stripinterpretaties van zogenaamde "murder ballads".

uit Vrij Nederland, door Erik Kriek
Uit: Vrij Nederland

Vanwege het tekstloze karakter van veel van zijn strips, vindt hij ook internationaal veel waardering. In de Verenigde Staten is zijn werk verschenen bij de uitgeverij Top Shelf. Kriek tekent verder ook voor Vrij Nederland, en ontwerpt platenhoezen, posters en skateboards. In 1998 exposeerde hij zijn werk in Galerie Lambiek. Buiten striptekenen houdt Erik zich ook bezig met het zingen en banjo spelen in Ierse bars.

achterkant Gutsman #8, 2003Gutsman signeert bij Lambiek

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars