Stripgeschiedenis

Lamelos

Kaasheld, by Lamelos

Lamelos is een kunst- en stripcollectief bestaande uit Aleks Deurloo (Emmen, 4 mei 1975), Jeroen Funke (13 mei 1976) en de broers Boris Peeters (Venray, 4 augustus 1974) en Sam Peeters (Venray, 15 april 1976). Het gezelschap komt van de kunstacademie in Kampen, en werkt sinds 1997 aan een kleurrijk en absurd oeuvre. Hun bekendste gezamenlijke creaties zijn 'Kaasheld en Poephoofd'.

De Terugkeer, by Lamelos

Lamelos heeft zo'n 65 boekjes met deze figuren in eigen beheer uitgegeven. Het eerste "officiële" deel werd in 2005 door Silvester gepubliceerd. Het collectief heeft werk gepubliceerd in Zone 5300 (vanaf 2001), MYX (2004-2008), Beeldstorm (1998-2000), Parcifal (2005), P.I.M. (2002), Veronica Magazine (2004) en Zozolala (vanaf 2004).

Kaasheld, by Lamelos

Daarnaast verzorgen de leden optredens tijdens festivals als Lowlands en Crossing Border, en niet te vergeten een aantal hilarische Lamelos Veilingen in Galerie Lambiek tussen 2007 en 2009. Buiten groepsactiviteiten hebben alle leden ook aan solo-projecten gewerkt voor uitgaven als Johan (Aleks, Boris), Vrij Nederland (Aleks, Sam), Jippo (Boris, Sam, Jeroen), Van Speijk (Sam) en Boekie Boekie (Jeroen), evenals deelnames aan projecten als Stichting Teken Mijn Verhaal en 24 Hour Comics.

Teken mijn verhaal comic by Aleks Deurloo
Bijdrage van Aleks Deurloo aan Teken Mijn Verhaal, een initiatief waarbij striptekenaars verhalen uittekenen die zijn bedacht door gehandicapte kinderen.

Jeroen Funkes bekendste solofiguurtjes zijn Victor en Vishnu, die avonturen hebben beleefd in Boekie Boekie en Okki ('Victor en Vishnu op de Viesplaneet'). Daarnaast ontwikkelde hij voor Jippo figuurtjes als Juf Kriebel, Joost, Bemoeibeest en Professor Uhm, en maakte hij in 2009 de illustraties voor 'Graaf Sandwich', een kinderboek over eten van Jan Paul Schutten.

Op de Viesplaneet by Jeroen Funke
Victor en Vishnu van Jeroen Funke

Ook werk van Boris Peeters verscheen in de Malmberg-bladen. Naast tekeningen voor Jippo, maakte hij de strip 'Zeb & Zoe' voor Taptoe. Ook verzorgde hij gedurende vier jaar hij cartoons voor Volkskrant Banen en heeft hij verschillende strips gemaakt over het Japanse monster 'Kayeko'.

Zeb & Zoƫ by Boris Peeters
Zeb & Zoë van Boris Peeters

Sam Peeters is buiten Lamelos bekend van zijn tekstloze solo-strip 'In de schaduw van min lul', die in 2010 bij Oog & Blik verscheen. Daarnaast experimenteert hij met andere kunstvormen, zoals zeefdrukken en film, en is hij als leraar verbonden aan de Kunstacademie Minerva in Groningen en de stripopleiding van Artez in Zwolle.

In de Schaduw van mijn Lul, by Sam Peeters (2010)
In de Schaduw van mijn Lul van Sam Peeters (2010)

www.lamelos.nl
Engelse pagina over Lamelos in de Comiclopedia
Register van tekenaars