Stripgeschiedenis

Jeroen Steehouwer

Stepan Kapatsky
Stepan Kapatsky (Tolstoj bewerking)

Jeroen Steehouwer (31 januari 1967) startte zijn stripcarrière in Sjors en Sjimmie Weekblad met series als 'Fanteasy' (geschreven door Fred Julsing, 1987-88) en 'Roy Bellevue' (geschreven door Hanco Kolk, 1989). In 1990 was hij mede-oprichter van de Arnhemse tekenstudio Funny Farm, waaruit het blad Razzafrazz voortkwam. Voor dit blad maakte Jeroen verschillende zelfstandige stripverhalen, waaronder 'Ereschuld' (geschreven door M. Daalder en P. van Dongen).

Hiawatha, door Jeroen Steehouwer
Hiawatha-verhaal van Steehouwer

Pelle door Jeroen SteehouwerSteehouwer richtte vervolgens zijn eigen Studio Hildebrand op, en publiceerde het blad Hildebrand Comix. Voor de Nederlandse Disney-producties illustreerde hij in het begin van de jaren negentig verhalen van 'Winnie de Poe' en 'Hiawatha'. In 1994 begon hij zijn gagstrip 'Katja' in Suske en Wiske Weekblad. Voor dat blad maakte hij tussen 1998 en 2001 ook de avonturenserie 'Pelle' met Frans Leenheer en schrijver Willem Riststier.

In 1995 maakte hij zijn eerste autobiografische strip, die verscheen in Zone 5300. In Zone verscheen ook het langere verhaal 'WOK' in 1997-98, evenals een reeks verhalen gebaseerd op de werken van Tolstoi, onder de titel 'Waarvan Leeft de Mens'.

WOK, door Jeroen Steehouwer
WOK

In 2006 verscheen zijn eerste autobiografische album 'De Uitweg - Jeugdjaren', bij uitgeverij Syndikaat, die ook de bundeling van 'WOK' uitbracht. 'De Uitweg' was verder een van de eerste strips die in het ePub-formaat werd uitgegeven. Steehouwer heeft ook commercieel werk gemaakt voor uitgeverijen als Malmberg en Wolters Noordhof. Voor Center Nieuws, het interne blad van Akzo Nobel, maakte hij de gagstrip 'Ad Nobel'.

Hilary King door Jeroen Steehouwer
Hilary King

Tegenwoordig werkt Steehouwer weer samen met Frans Leenheer in de Studio Leenheer & Steehouwer. Behalve commerciële opdrachten werkt het duo vanaf 2012 ook aan strips als 'Hilary King' (op tekst van Ger Apeldoorn) en 'Veertigers' (op tekst van Frans Hasselaar) in Eppo, evenals nieuwe Disney-strips voor Donald Duck. In 2012 startten ze eveneens de webcomic 'Puppy'.

Puppy door Jeroen Steehouwer
Puppy

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Externe link:
www.jeroensteehouwer.nl