Stripgeschiedenis

Jan Steeman

Noortje door Jan Steeman
Noortje in 1999

Jan Steeman (Schagen, 23 mei 1933) publiceerde zijn eerste tekeningen in het padvindersblad Alle Hens, waarvoor hij jarenlang verhalen en rubrieken illustreerde. Hij tekende ook zijn eerste strip voor dit tijdschrift, 'Pinkie en de Tijdlift', dat werd geschreven door Frans Hummelman. Hierna maakte hij 'Het Stoomhuis, de ijzeren reus', een bewerking van het verhaal van Jules Verne. Dit verhaal werd in 1956 gepubliceerd in Prins Leo, een uitgave van Brinkers Margarine.

Het Stoomhuis, door Jan Steeman (uit Prins Leo)
Het Stoomhuis (uit Prins Leo)

In 1959 begon Steeman in Taptoe de gagstrip 'Rik, de reizende reporter', die twee jaar later werd omgezet in een vervolgstrip met de titel 'Rik, Clio en Pluk'. Deze liep van 1961 tot 1970, en werd geschreven door Frans Leonard, een pseudoniem van Frans Hummelman.

Rick, Clio en Puck
Rik, Clio en Pluk

In 1964 gaat Jan Steeman als free-lancer aan de slag voor de Toonder studio's, waar hij aan de productie van stripverhalen voor De Geïllustreerde Pers meewerkt. Hij illustreert er tot 1969 verhaaltjes met 'De Grote Boze Wolf' en 'Hiawatha' voor de Donald Duck, doorgaans op tekst van Andries Brandt en Patty Klein.

uit Okki/Taptoe Vakantieboek, door Jan Steeman

Ook tekent hij verhaaltjes met 'De Flintstones', 'Yogi Bear' en 'De Steenrakkertjes'. In 1968 volgt hij Dick Matena op als de tekenaar van 'Panda', een krantenstrip die hij tot 1970 voortzet.

Sjors en Sjimmie in 1974
Sjors en Sjimmie (1974)  

Steeman stopt zijn werkzaamheden voor Toonder in 1970 en gaat voor het blad Sjors tekenen. Tussen 1970 en 1975 illustreert hij de titelstrip van het blad, 'Sjors en Sjimmie', in samenwerking met verschillende tekstschrijvers, waaronder Annelies Dekker, Jaap Buissink en Thom Roep. Gedurende de periode dat Steeman de strip tekent hebben de verhalen - mede door het ruimtewezen de Slork - een hoog science-fiction gehalte. Tegelijkertijd maakt hij de science-fiction strip 'Arad en Maya', op tekst van Lo Hartog van Banda. Samen met Frans Leonard maakte hij verder 'Tijl Dierelier en de waterknoeier', een verhaal dat in 1972 gepubliceerd werd.

Arad en Maya door Jan Steeman
Arad en Maya - De Opmars der Superspinnen (Sjors #1, 1974)

Wanneer Sjors en Pep samen verdergaan als Eppo, begint hij voor dit blad de populaire voetbalstrip 'Roel Dijkstra', met Andries Brandt als schrijver. Steeman werkt tot 1981 aan deze strip, die daarna nog enige tijd wordt voortgezet door de Engelse tekenaar Keith Watson, in samenwerking met achtereenvolgens Dave Hunt en Jaap Bubenik.

Roel Dijkstra door Jan Steeman
Roel Dijkstra - Thuiswedstrijd (Eppo 12, 1980)

In 1975 was Steeman een van de oprichters van het satirische maandblad De Vrije Balloen, waarvoor hij veel korte verhalen heeft getekend, op tekst van Patty Klein, Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Frans Buissink en Philip Sohier.

Ganymedes, uit de Vrije Balloen, door Jan Steeman en Patty Klein
Ganymedes (uit de Vrije Balloen)

Noortje, door Jan Steeman en Patty Klein (jaren 90)In hetzelfde jaar vervoegt hij zich samen met Patty Klein bij het tijdschrift Tina, waar ze de strip 'Noortje' creëren. Deze gagstrip loopt tot op de dag van vandaag, en is hiermee de langst lopende strip in dit meidenblad. Na 40 jaar blundert ze nog even hevig als voorheen, en blijft daarmee een van de populairste stripfiguren in Tina. In augustus 2016 moest Jan Steeman wegens gezondheidsredenen zijn werk aan 'Noortje' opgeven. Het tekenwerk zal worden voortgezet door zijn zoon Lucas. Zijn andere zoons, Theo en Sander, zijn ook allemaal actief in het tekenvak.

In oktober 2005 ontving Jan Steeman de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

TaptoeTaptoe