Stripgeschiedenis

Michiel van de Vijver

Joep, by Michiel van de Vijver

Michiel van de Vijver (Beverwijk, 1976) studeerde aan de Haarlem Business School, maar koos uiteindelijk toch voor een carrière als stripmaker. Hij publiceerde zijn vroege werk vanaf 1996 in het smallpress-blad De Stripper. Hij richtte vervolgens in 2001 in Nijmegen Studio Noodweer op, samen met Jan Dirk Barreveld, Rob Derks, René Leisink en Koert Stavenuiter. Vanaf dat moment houdt hij zich fulltime bezig met het maken van strips, cartoons en illustraties, onder meer voor klanten als Zwijsen, Uitgeverij Leopold, Hallmark en Pixillion. Zo illustreert hij voor schrijver/cabaretier Joep van Deudekom de kinderboekenserie rond twee voetballende broertjes. 

comic art by Michiel van de Vijver

Van de Vijvers specialisatie ligt bij kinderstrips. Voor de gratis treinkrant Metro tekende hij tussen 1999 en 2006 wekelijks de gagstrip 'Max', en zijn figuurtje 'Charlie' verscheen in Z@pp & Zo. Deze strip maakte een doorstart in Roetsj onder de naam 'Joep'. Sinds 2011 verschijnt 'Joep' in Stoer Magazine van uitgeverij Z-Press. Van de Vijver werkte tussen 2004 en 2007 voor Sanoma Uitgevers bij de Studio Jan Kruis aan de strip 'Jan, Jans en de Kinderen' voor Libelle. Met René Leisink maakte hij het album 'Waterproef'. Hij is ook actief voor Dolf Weerwolfje Magazine als tekenaar en schrijver van 'Geheim Agent G. Ruwel' en als schrijver voor 'Neef Leo', die door zijn oud Libelle-collega Rob Phielix wordt getekend.

In 2012 richtte hij samen met Gerben Valkema het label "Kijk en Lees" op, waaronder beide auteurs hun educatieve kinderstrip publiceren: Valkema met 'Kik' en Van de Vijver met 'Joep'.

comic art by Michiel van de Vijver

www.noodweer.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars