Stripgeschiedenis

Ben Westervoorde

De Muziekbuurters, by Ben Westervoorde
'De Muziekbuurters'

Ben Westervoorde is een Amsterdamse striptekenaar en illustrator. Hij staat vooral bekend om zijn langlopende kinderseries 'De Muziekbuurters' (1994-2006), die in respectievelijk Taptoe en Flo verscheen, en 'Yvonne de Amazone' voor PaardenSport (2012-2013). Voor een meer volwassen publiek illustreerde hij een biografisch stripboek over de Amsterdamse volkszanger André Hazes, geschreven door Jan-Willem de Vries. 

Jonge jaren en vroege carrière
Ben Westervoorde werd op 16 februari 1963 in Velsen geboren. Als autodidact werkt hij al sinds 1994 voor verschillende opdrachtgevers, zoals  Malmberg, Standaard Uitgeverij and Vanin Uitgeverij. Hij publiceerde zijn eerste werk in het amateurblad Coyote in 1983, and vanaf 1994 in alternatieve bladen als Posse en Incognito.

De Muziekbuurters en andere reeksen
Hij werd bij een wat groter publiek bekend toen hij samen met Hanco Kolk de strip 'De Muziekbuurters' ging maken. Deze strip verscheen tussen 1994 en 2004 in Taptoe van uitgeverij Malmberg, en werd daarna nog twee jaar in Flo gepubliceerd. De scenario's van de latere afleveringen werden verzorgd door Evert Geradts. Ben Westervoorde werkte enige tijd bij Studio De Wittenkade van Peter de Wit. In deze periode publiceerde hij ook het stripboekje 'Cover' in de Pincet-reeks van Kolk en De Wits uitgeeflabel de Plaatjesmaker.

Siglo XXV, by Ben Westervoorde
'Siglo XXV'

Sindsdien heeft hij verschillende strips gemaakt voor jeugdbladen. In National Geographic Junior verscheen 'Siglo XXV' (2004-06), in het gameblad PLAY 'Benny's Brein' (2010) en voor Rekels maakte hij 'Familie Rekels & Co' (2010-13). Daarnaast heeft hij vele gagstrips gemaakt voor bedrijfsbladen, waaronder 'Conny & John' voor Connexxion Magazine (2009-13), en leverde hij bijdragen aan de stripbladen MYX, Zone 5300 en Eppo. Samen met studiogenoot Peter de Wit maakte hij in 2007 voor het AD de puzzelrubriek 'Rebuzz'.

Conny & John by Ben Westervoorde

In 2012 en 2013 maakte hij voor PaardenSport de strip en bijbehorende gamepagina 'Yvonne de Amazone', over een meisje dat met haar paard praat. In 2015 werd deze strip herplaatst in het meidenblad Tina, en verscheen er bij Strip2000 een boekuitgave. Naast strips maakt Ben Westervoorde ook illustraties, doet hij aan live cartooning en geeft stripworkshops.

Yvonne de Amazone by Ben Westervoorde
'Yvonne de Amazone'

www.benwestervoorde.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van auteurs