Stripgeschiedenis

1970-1980 Krantenstrip

Dol en Mina, van Nel van Beek-van Koten
'Dol en Mina' (door Koten).

Als gevolg van een nieuwe kijk op het beeldverhaal, plaatsen de kranten meer en meer strips. Natuurlijk vormen de buitenlandse producties de hoofdmoot, maar ook de Nederlandse auteurs vinden hun weg naar de krantenkolommen. Een belangrijke producent blijft de Toonder Studio's, die met producties als 'Tom Poes', 'Panda', 'Kappie' en 'Hollewijn' al een vast lezerspubliek aan zich had weten te binden. Veel van de strips uit deze periode kunnen ons veel vertellen over de tijdsgeest van de jaren '70.

Panda en de deugziener
Laatste 'Panda' aflevering als strip met ondertekst. Uit: 'Panda en de Deugziener' (Leidsch Dagblad, 24 december 1977).

Wat ook niet onvermeld mag blijven is dat in ieder geval een van de klassieke Toonder-strips een concessie doet naar de nieuwe tijd. 'Panda en de Deugziener' (1977) is het laatste 'Panda' verhaal met ondertekst. Vanaf 'Panda en de ongelukszoeker' is 'Panda' een balloonstrip.

Panda en de ongelukszoeker
Eerste aflevering van 'Panda' als balloonstrip. Uit: 'Panda en de Ongelukszoeker' (Leidsch Dagblad, 27 december 1977).

De Fabeltjeskrant, door Lex Overeynder
Kaart van Fabeltjesland, uit 'De Fabeltjeskrant' door Lex Overeijnder.

'De Fabeltjeskrant' was een ongekend populair televisiefenomeen. Oorspronkelijk bedoeld voor de kleinste kijkertjes (en altijd eindigend met de vaste leuze "Oogjes dicht en snaveltjes toe"), werd deze poppenserie meer en meer een rage onder een ouder publiek. Naast grammofoonplaten, sleutelhangers en zelfs een eigen tijdschrift, kende de serie vanaf 1969 ook enige tijd een krantenstrip van de hand van Lex Overeijnder. Een andere krantenstrip van deze tekenaar uit de jaren '70 is 'De Gabbers'.

De Gabbers en de jaknikkers, van Lex Overeijnder; Wipperoen, door Bär en Jan van Reek; Floris, door Stapel en Soeteman
De strips van Nederlandse tekenaars uit het De Telegraaf van 20 februari 1974
(De Gabbers, van Lex Overeijnder; Wipperoen, door Bär en Jan van Reek; Floris, door Stapel en Soeteman)

De Goeroe, door Peter Abel
'De Goeroe' (De Telegraaf, 20 februari 1974).

'De Goeroe' (4 november 1970 tot 26 november 1980) was een productie van Peter Abel, een gezamenlijk signatuur van Marten en Eiso Toonder. De strip verscheen in De Telegraaf. Het was voor de Nederlanders leuk om vanuit Ierland weer eens iets te horen van de oude Toonder! De teksten waren afkomstig van vader en zoon Toonder, terwijl Eiso het tekenwerk samenstelde uit eerder vervaardigde tekeningen van studiomedewerkers Piet Wijn en Terry Willers.

Chris Crack van Dik Bruynesteijn

'Appie Happie', de balloonstrip van Dik Bruynesteyn, die vanaf 31 januari 1970 in onder andere Het Parool zijn sportavonturen beleefde, steekt de draak met alle heilige huisjes en uitwassen die het voetbalfenomeen meebrengt. Ook het verschijnsel om iedere winkel een boetiek te noemen (men had destijds kaasboetieks en broodboetieks) werd in zijn strip aan de kaak gesteld.

Appie Happie door Dik Bruynesteyn
'Appie Happie' (oktober 1976).

Dol en Mina, van Nel van Beek-van Koten

In Het Vrije Volk stond aan het begin van de jaren '70 de strip 'Dol en Mina' van Nel van Beek-van Koten, waarin zout werd gewreven in alle maatschappelijke wonden. De vrouwenemancipatie, het slopen van oude wijken voor bankgebouwen, militaire terreinen in plaats van speeltuinen, alles werd door Nel aan de kaak gesteld. Uit dikker hout is in de stripwereld nooit een plank gezaagd.

Birre Beer door Ton Beek
'Birre Beer' door Ton Beek.

'De Wonderlijke Avonturen van Anna', een naïef getekende en cynisch geschreven krantenstrip, is van de hand van Opland, en verscheen in 35 afleveringen in 1979 en 1980.

De Wonderlijke Avonturen van Anna