Stripgeschiedenis

Lex Overeijnder

Kroniek van Grondel (31/12/74)
Kroniek van Grondel (31/12/74)

Lex Overeijnder (geboren Overschie, 28 maart 1931, overleden Heerenveen, 9 april 1984) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij begon zijn carrière met de strip 'Willy Beer', die tussen 1952 en 1958 liep in het tijdschrift Revue. In de jaren '50 en '60 maakte hij onder meer 'Lappy Loup' ('Lappy Knijn') in Trouw, 'Flip en Flop' in Provinciale Dagbladpers, 'Floske' in Wereldkroniek' en 'Daantje Durf' en 'Cardi en Karon' voor de Dafbode.

Willy Beer, door Lex Overeijnder
Willy Beer

Donald Duck voorplaat door Lex OvereijnderDonald Duck voorplaat door Lex OvereijnderOvereijnder was als een van de eerste Nederlandse tekenaars verbonden aan het het vrolijke weekblad Donald Duck, waarvoor hij vermoedelijk reeds in 1953 twee voorplaten maakte.

In 1958 volgden er nog een paar. De twee eerste Nederlandse Donald Duck stripverhalen uit 1954 zijn vermoedelijk ook van zijn hand. Wie weet waar de code S.B.W.D.R.T. voor staat die bij beide strips werd gebruikt?

Donald Duck door Lex Overeijnder
Donald als meester, vermoedelijk door Lex Overeijnder (uit het gratis feestnummer bij Donald Duck 10, 1954)

Pinkie Pienter door Lex OvereijnderVerder maakte hij tussen 1958 en 1960 de laatste zes 'Pinkie Pienter'-boeken voor uitgeverij Mulder en Zonen. 'Pinkie Pienter' kreeg ook in Frankrijk bekendheid onder de naam 'Martin le Malin'. Er bestaat zelfs een Franse fanclub van deze held.

De Gabbers door Lex Overeijnder
De Gabbers (Telegraaf, 19-12-1973)

Voor Het Parool tekende hij vanaf 1969 een krantenstrip gebaseerd op de poppenshow 'De Fabeltjeskrant'. In de jaren '70 volgden 'De Gabbers' en 'De Kroniek van Grondel' (lichtelijk geïnspireerd door Franquins 'Guust') in De Telegraaf, 'Peter Pluim' in Eva en 'De Froets', naar een eveneens door hem vervaardigde tekenfilm, voor de NCRV-gids.

Fabeltjeskrant door Lex Overeijder
De Fabeltjeskrant

Pinkie Pienter door Lex OvereijnderPinkie Pienter door Lex Overeijnder

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars