Stripgeschiedenis

Joost Rietveld


'Kareltje' (Olidin #14, 1961).

Joost Rietveld was een Nederlands illustrator, ontwerper en schrijver van kinderverhalen. Zijn ontwerpen hebben verschillende advertenties versierd, waarvan die voor Shell, FEBO, Van Houten en Albert Heijn de meest opvallende zijn. Zijn illustraties verschenen in boeken, op briefkaarten en kinderbladen als Olidin, Okki en Primo.

Vroeg leven en carrière
Rietveld werd op 22 december 1931 in Den Haag geboren. Hij volgde les aan een technische school, maar een leraar herkende zijn talent en introduceerde hem aan de Haagse Kunstacademie. Hij begon zijn professionele carrière als grafisch ontwerper voor reclamebureaus. Voor Van Maanen werkte hij aan diverse projecten voor Shell, waaronder vakantieboekjes, illustraties en schaalmodellen voor het blad Shell en de Landbouw en ook bijdragen aan Olidin, het stripblad van de Shell Junior Club.

Olidin
Tijdens de jaren 1960 was Rietveld een prominent illustrator in laatstgenoemd blad, samen met Joop Wiggers en een zekere "hgd" (waarschijnlijk Ton Hoogendoorn), terwijl Jan Kruis, Jan van der Voo, Friso Henstra, Ted Mathijsen, Carol Voges, Emile Brumsteede, Chris Roodbeen en Dick Vlottes Olidin van stripverhalen voorzagen.Rietvelds werk was poëtischer en mikte op een jonger publiek. Zijn tekeningen illustreerden sprookjes, tekstverhalen en versjes, die hij soms ook schreef, zoals 'Daaf Doef en het bosfeest' (nummer 6-14 uit 1962). 


Geïllustreerde tekstverhalen voor Olidin.

Kareltje
Olidin publiceerde Rietvelds poëtische tekststrip 'Kareltje' van nummer 14 uit 1961 tot nummer 4 uit 1962. Het had een kaboutertje in de hoofdrol dat samen met Koos Krekel en zijn andere dierenvrienden avonturen beleefde in het bos. Later zou er in de vakantieboeken een nieuwe versie van 'Kareltje' gepubliceerd worden. Rietvelds dochter Mirjam gaf in 2016 in eigen beheer een collectie van deze 'Kareltje' verhalen uit.

Cover for Okki by Joost RietveldCover for Primo by Joost Rietveld

Rietveld verhuisde naar Amsterdam toen Van Maanen zijn bezigheden in 1961 naar deze stad verhuisde. Toch ging hij uiteindelijk als freelancer werken. Tijdens de jaren 1960 en 1970 ontwierp hij twee sets kinderbriefkaarten voor de gezondheidszorgstichting "De Opbouw", maakte hij illustraties voor uitgeverij Ploegsma en leverde hij bijdragen aan de peuterbladen Primo en Okki van uitgeverij Malmberg.


Rietvelds winnende inzending voor de NRC wedstrijd van 1984 (NRC Handelsblad, 12 oktober 1984).

Illustraties
Rietveld bleef tot de jaren 1980 in de kinderliteratuur actief. Hij schreef en illustreerde niet alleen verhalen, maar speelde ook met de vorm. In 1984 won hij een kinderboekenwedstrijd die door de krant NRC Handelsblad werd georganiseerd, met een doosje waarin vijf geïllustreerde verhalen op rijm zaten. Het werd nadien door uitgeverij Ploegsma verzameld in het verzamelboek 'Stel je eens voor...'. Hij was de schrijver van het geïllustreerde kleuterboek 'Het Boeven ABC' dat in de vorm van een huis werd gepubliceerd naar aanleiding van de Kinderboekenweek 1986.

Advertisement for Van Houten by Joost Rietveld

Reclamewerk / Lambiek
Rietveld keerde uiteindelijk naar de reclamewereld terug en had een tijdje zijn eigen agentschap met Ronald De Haas. In de jaren 1980 werkte hij voor Veenhuizen te Amsterdam, maar werkte de laatste jaren van zijn carrière opnieuw met De Haas. Hij ontwierp advertenties voor de fastfoodketen FEBO (de lettering van de beroemde slogan "FEBO de lekkerste" is van zijn hand!), Tapiflex vloerbedekking, de ECI en Time Life, Van Houten chocolade, AHOLD en het chemiebedrijf Du Pont De Nemours. Joost Rietveld ontwierp ook de cover van het boek 'Strip voor Strip' (1970) voor Kees Kousemaker, eigenaar van de winkel Lambiek. Het was het eerste Nederlandstalige referentieboek over stripverhalen.


De cover van Kees Kousemaker's 'Strip voor Strip' was een ontwerp van Joost Rietveld. 

Andere activiteiten, latere jaren en dood
Rietveld was verder actief als schilder, dichter en bedenker van ruimtelijke objecten, met een sterke voorliefde voor de natuur. Zijn persoonlijke werken ondergingen ook invloed van de lessen in de "bevrijding van het bewustzijn" van de spirituele leraar Jiddu Krishnamuti. Rietveld bracht veertig jaar in Amsterdam door, waarvan de laatste vijftien op een woonbootcommune. Na de dood van zijn vrouw in 2001 vestigde hij zich in Voorburg, waar hij woonde tot zijn overlijden op 17 maart 2007. Joost Rietvelds kinderen organiseerden in november 2017 in Zaandam een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars