Stripgeschiedenis

Marcel Ruijters

Sine Qua Non by Marcel Ruijters
Sine Qua Non

Marcel Ruijters (3 juli 1966) studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en begon in 1988 met het zelf publiceren van zijn eigen strips, met titels als 'Onbegrijpelijke Verhalen', 'De Mandrager' en 'Thank God It's Ugly'. Hij werkte met verschillende andere tekenaars samen, vooral met Matthias Giesen.

Troglodytes by Marcel Ruijters
Troglodytes

Zijn werk is gepubliceerd in diverse alternatieve tijdschriften, waaronder Zone 5300, Coyote and Gr'nn, evenals in verschillende buitenlandse uitgaven, waaronder Hopital Brut, Malefact en Stripburger. Ruijters publiceerde vijf delen van zijn serie 'Dr. Molotov'. Zijn werk, waaronder ook schilderijen en beelden, was te zien op talloze tentoonstellingen, van Terneuzen tot Milaan. Ook is hij redacteur bij het Rotterdamse stripblad Zone 5300, en maakte hij wat meer mainstream illustraties voor Skepter, De Humanist, Webber, Sesamstraat Maandblad, Jumbo en Kennisnet.

Slime Jerrycan, by Marcel Ruijters
Slime Jerrycan (Coyote, December 1984)

Ruijters heeft een divers oeuvre in uiteenlopende stijlen. Bekend zijn onder andere de driedelige serie 'Troglodytes', 'A Jest of Nature' (gepubliceerd in Canada, 1998), het Portugese 'Amor Fatal' (2000) en 'Tarot Corrupt' (bij Le Dernier Cri in Frankrijk, 2007). Het bekendst is hij van zijn werk dat is gebaseerd op Middeleeuwse kunst en verhalen. Zo werd zijn op Middeleeuwse houtsnedes geïnspireerde graphic novel 'Sine Qua Non' uit 2005 goed ontvangen in de pers, en won hij in mei 2008 de VPRO-prijs voor 'Inferno'. De originele tekeningen van dit op Dante gebaseerde boek werden in datzelfde jaar vertoond op een expositie in Galerie Lambiek.

door Marcel Ruijters

Zijn boek 'Bestiarium' was een verzameling scraperboard tekeningen als eerbetoon aan de middeleeuwse manuscripten vol fabeldieren en wonderlijke mensenrassen. Bij Le Dernier Cri in Frankrijk verscheen '1348' in 2010, en Sherpa publiceerde in 2013 'Alle Heiligen', een verzamelingen van fictieve heiligenlevens. Op 7 maart 2015 nam Marcel Ruijters de Stripschapprijs in ontvangst tijdens de Stripdagen in Gorinchem. In datzelfde jaar kreeg hij de opdracht om een stripboek te maken over Jheronimus Bosch, de befaamde zestiende eeuwse schilder die in 2016 precies 500 jaar geleden overleed.

Inferno door Marcel Ruijters
Inferno

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars


Marcel Ruijters' site