Stripgeschiedenis

René Uilenbroek

Soeperman, by René Uilenbroek
Soeperman (Eppo/Wordt Vervolgd #8, 1988)

René Uilenbroek werd op 19 juni 1961 geboren in Dordrecht. Hij groeide op in Breda en begon zijn carrière in het midden van de jaren '80 bij Pinpoint Producties in Amsterdam. Via dit agentschap kreeg hij illustratieopdrachten, en maakte hij de krantenstrip 'Koos de Supporter' voor De Telegraaf. Niet lang daarna sloot hij zich aan bij Studio Arnhem, een stripcollectief bestaande uit o.m. Hanco Kolk, Aloys Oosterwijk, Ben Jansen en Kees de Boer.

Soeperman, by Rene Uilenbroek

Zijn bekendste strip werd 'Soeperman', een parodie op de bekende Amerikaanse superheld. Uilenbroek maakte deze slapstick-achtige strip in samenwerking met Willem Ritstier vanaf 1986 voor Eppo/Wordt Vervolgd. De strip werd later voortgezet in Sjors en Sjimmie Stripblad. 'Soeperman' werd nooit beloond met een waardige albumreeks, maar bundelingen zijn wel verschenen bij Oberon, Zet.El, Big Balloon en BeeDee. In de jaren '90 maakten Uilenbroek en Ritstier ook nog de stripreeks 'Stanley' voor Suske en Wiske Weekblad.

Stanley by Rene UilenbroekStanley by Rene Uilenbroek

Als Rob van Bavel in 2009 het tijdschrift Eppo opnieuw lanceert, zijn Uilenbroek en Ritstier van de partij met nieuwe afleveringen van 'Soeperman'. In 2013 neemt hij ook de titelstrip over van Uco Egmond.

Eppo by Rene Uilenbroek
Eppo

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars