Stripgeschiedenis

2000-2010 Strips & Internet

www.marsgremmen.comwww.sandradehaan.nlwww.gerriehondius.nl

De komst van Internet heeft ook zijn invloed gehad op de stripwereld. In de jaren negentig van de vorige eeuw zagen we nog een levendige small-press scene, waarin vele (beginnende) striptekenaars hun werk in een kleine oplage in eigen beheer uitbrachten (bij de dichtstbijzijnde kopieershop). Die trend bestaat in de 21ste eeuw nog steeds, maar het aantal small-press uitgaven is teruggelopen. Striptekenaars die hun werk aan de wereld willen tonen, kunnen zich immers bedienen van het Internet, waar zij vaak een breder publiek bereiken en waarvan de kosten relatief laag zijn. Bovendien zijn bijdragen op Internet te downloaden, zodat ze letterlijk direct in de huiskamer van het beoogde publiek verschijnen.

www.eiland.ccwww.bertvandermeij.nlwww.lamelos.nl

Vele Nederlandse striptekenaars hebben hun eigen site, waarop zij hun werk etaleren, en vaak ook een weblog of een gastenboek aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn www.marsgremmen.com, www.sandradehaan.nl, www.gerriehondius.com, www.bertvandermeij.nl, www.gleever.nl, www.lamelos.nl, www.senoeni.net, www.barbaraal.nl, www.doyouknowflo.nl, en www.jordipeters.nl. Deze sites fungeren als visitekaartje voor de tekenaars, waarmee zij zichzelf kunnen presenteren aan mogelijke opdrachtgevers, in plaats van dikke (en dure) portfolios op te sturen naar allerhande redacties.

www.senoeni.netwww.barbaraal.nlwww.doyouknowflo.nl

Tekenaars die geen eigen site hebben, kunnen terecht bij www.stripster.nl. Deze "thuispagina van de nieuwe nederlandstalige strip" is gestart door Henk Schouten in 2000, en kent inmiddels wekelijks een nieuw aanbod van strips. Omdat in principe alle strips en cartoons geplaatst worden, is de kwaliteit nogal uiteenlopend. StripSter is echter wel een uniek en uitgebreid archief van de Nederlandse (vooral small-press) strip.

www.stripster.nl

Een ander fenomeen dat internet mogelijk heeft gemaakt, is het digitaal converseren met gelijkgestemden. Nederland en België kennen diverse levendige forums waar uitgebreid over strips wordt gediscussiëerd. Het bovengenoemde www.stripster.nl kent zijn eigen forum, en verder kennen wij het Stripnet Stripliefhebbers Forum, het Stripforum en De Peekelmanlijst. Waar de striptekenaar vroeger in eenzaamheid voortploeterde op zijn zolderkamertje, grijpt hij nu de mogelijkheid aan om tussen twee penseelstreken in online met vakbroeders en fans vrolijk te communiceren.

www.nukomix.nl (now offline)

Het Internet heeft ook op andere vlakken striptekenaars bij elkaar gebracht. In 1999 werd in Lambiek een bijeenkomst belegd om te discussiëren over de toekomst van de Nederlandse strip. Naar aanleiding hiervan nam Jean-Marc van Tol (tekenaar van 'Fokke & Sukke') het initiatief voor het collectief NuKomix, dat inmiddels bestaat uit zo'n 60 striptekenaars uit Nederland en België.

Cutie magazine, comics for girls

In 2004 werd ook het eerste Nederlandse online stripmagazine gelanceerd: Cutie, comics for girls was een initiatief van Tommy A., Floor de Goede, Alice en Rayman en verscheen enige tijd wekelijks. Binnen zeer korte tijd had Cutie een grote populariteit verworven.Ook de site www.nuwijweer.nl is vermeldenswaardig, aangezien deze een indrukwekkende comix afdeling bood met namen als Maaike Hartjes, Sandra de Haan, Gregorius Nekschot, Wilma de Bock, Jeroen Steehouwer, Fred Julsing, Kees de Boer, Hendrik j Vos en Hester vd Grift.Als het gaat om het digitaal archiveren van strips en tekenaars mogen wij toch ook niet vergeten deze site, lambiek.net, te vermelden. Lambiek was één van de eerste honderd Nederlandse bedrijven die het Internet opging, in 1994. Vanaf 2000 begon de site echter pas goed vorm te krijgen, toen er een team werd aangesteld om aan de Comiclopedia te werken. In 2001 werd deze Nederlandse Stripgeschiedenis toegevoegd, en in de jaren die volgden is de site blijven groeien, waardoor we onszelf inmiddels met gepaste trots een van de grootste en meest volledige site over strips ter wereld mogen noemen.

Heinz en Frits in de Nederlandse Stripgeschiedenis