Stripgeschiedenis

Bas Schuddeboom

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Fragment uit een van de grappen met malafide autohandelaar Jan Zwijner (Donald Duck Autospecial, tekenwerk van Jordi Alfonso van Studio Comicup).

Bas Schuddeboom (Zaandam, 28 november 1980) is redacteur, vertaler en schrijver bij de jeugdbladen van Sanoma, waaronder de Nederlandstalige Disneybladen, het meidenblad Tina en het populaire wetenschapsmaandblad Zo Zit Dat. Hij is ook de hoofdredacteur van de online Comiclopedia van stripwinkel Lambiek in Amsterdam. Als stripscenarist schreef hij diverse verhalen voor Donald Duck en aanverwante Disney-personages in het blad. Hij pende verder scenario's voor 'Professor Breinstein' (getekend door Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta, 2013) in Zo Zit Dat en 'Karlijn, Catootje en de Ouders' (getekend door Josep Nebot), 'Tina' (Wilma van den Bosch, Studio Comicup), 'Nick & Simon' (Carmen Pérez en Rafa Ruiz, 2010-2013) en 'Nena's Vlog' (Dorith Graef, 2019) in Tina. Daarnaast tekent hij het stripje 'Krijn Zwaan' (2018) voor het bedrijfsblad van groentezadenveredelaar Rijk Zwaan. 

Vroeg leven
Schuddeboom werd in 1980 in Zaandam geboren, waar hij nog steeds woont. Hij groeide op met het lezen en verzamelen van strips die bij uitgeverij Dupuis verschenen, de uitgever van stripblad Robbedoes. Het werk van Robbedoesartiesten André Franquin, Peyo, Will, Tome, Janry en Raoul Cauvin is diep in zijn eigen werk geworteld. Ook het Nederlandse satirische duo Van Kooten en De Bie, komiek Herman Finkers, dichter Drs. P en het Britse komische ensemble Monty Python hebben zijn humor beïnvloed. Hij was de reguliere illustrator voor de schoolkrant van zijn middelbare school en voor het verenigingsblad voor huiseigenaren van het bungalowpark Sunclass Grand-Han bij Durbuy in de Belgische Ardennen (1996-2005).

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Bas bedacht Fopshop-houder Ome Dries voor een de website van Donald Duck en liet hem daarna regelmatig optreden in stripverhalen (Hockey.nl #6, 2011, tekeningen Maximino Tortajada Aguilar van Studio Comicup).

Tijdens zijn studie Media- en Informatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam (1999-2003) liep hij stage bij stripwinkel Lambiek (2001) en het weekblad Donald Duck van uitgeverij Sanoma (2002) in Hoofddorp, en hij is beide bedrijven sindsdien trouw gebleven.

Donald Duck
Tussen 2004 en 2012 was Schuddeboom de oorspronkelijke webredacteur van Donald Ducks officiële website in Nederland, donaldduck.nl. Tijdens deze periode was hij verantwoordelijk voor alle online activiteiten die aan het weekblad Donald Duck gerelateerd waren. Dit hield o.m. in dat hij de humor en sfeer van het Disneyblad naar online doeleinden vertaalde. Samen met zijn collega Jim van der Weele bedacht hij een groot aantal nepadvertenties voor Duckstadse winkels, tv-gidsen, dagboeken van personages en nieuwsartikels uit de Duckstadkrant. Zelfs nieuwe personages zagen het daglicht, waaronder feestwinkeleigenaar Ome Dries (qua uiterlijk gebaseerd op een figuurtje van Carl Barks), electronicaspecialist Dirk Snoerboer (ook naar een personage van Barks), reisagent Isabelle Jambon (getekend door Jan-Roman Pikula) en fietsenwinkeleigenaar Peter van der Gaap (gebaseerd op een ex-collega en ook door Pikula getekend). Met zijn collega's Jos Beekman, Jim van der Weele en Ferdi Felderhof stond Schuddeboom sinds februari 2010 aan de wieg van de populaire Twitter-activiteiten van de Duckstad-figuren. Het initiatief kreeg al snel grote bijval en veel persaandacht in de Nederlandse media. Het betekende het begin van Donald Duck's veelgeprezen activiteiten op de sociale media. Bas Schuddeboom en Jos Beekman waren ook betrokken bij de concepten en ontwikkeling van de online typecursus DuckTypen (gelanceerd in 2014) en de educatieve online gamewereld DuckWorld Adventures (gelanceerd in 2015).

Nick en Simon door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Nick en Simon-strip uit Tina 42 van 2012, tekenwerk van Rafa Ruiz van Studio Comicup.

In 2012 werd Schuddeboom opgevolgd als webredacteur door Esther Holtkamp en benoemd tot algemeen stripredacteur, aangezien het meisjesblad Tina tot het portfolio van de afdeling was toegevoegd. Sindsdien heeft hij als redacteur en vertaler voor alle Disney-gerelateerde tijdschriften van Sanoma gewerkt, waaronder Donald Duck, Donald Duck Extra, Disney XD Magazine en Minnie & Katrien, maar ook voor de niet-Disney bladen, zoals Tina en Nickelodeon Magazine. Since zijn stage schrijft Schuddeboom ook stripverhalen voor het weekblad Donald Duck. Veel van zijn training inzake scenario's schrijven heeft hij te danken aan hoofdredacteur Thom Roep en senior redacteur Jos Beekman. Zijn eerste werk was de puzzelstrip in verband met het 50-jarig bestaan van het weekblad in 2002, in samenwerking met Jim van der Weele en Jos Beekman. Het tekenwerk werd door Maarten Janssens voorzien. Sindsdien heeft hij op regelmatige basis nieuwe stripverhalen geschreven. Zijn lievelingspersonages zijn 'Madam Mikmak', 'Broer Konijn' en 'Basil Holmuis', terwijl hij ook verhalen heeft geschreven rond de eendenfamilie.

Het meest opmerkelijke verhaal was 'De Pechvogelkampioen' (2014) met tekenwerk met fanfavoriet Mau Heymans, wat deel uitmaakte van een online wedstrijd waarin fans konden deelnemen aan de plotontwikkeling. Schuddeboom heeft verder een groot aantal thematische gagstrips geschreven voor de brievenrubriek van het blad, dikwijls in samenwerking met Van der Weele. Met de rest van het redactieteam was hij verantwoordelijk voor alle originele verhalen voor Donald Duck Junior, de jeugdeditie van het weekblad. Schuddeboom en Beekman zijn sinds 2010-2011 ook de scenaristen voor de Nederlandse verhalen met Donald's superheld-alter ego 'Superdonald' voor Disney XD Magazine en voor diverse strips voor B2B doeleinden, waaronder vele televisieparodieën voor de tv-gids Troskompas. Schuddeboom heeft verder afleveringen geschreven voor de Mickey Mouse raadselstrip 'Mickey Lost 't Op', zowel in zijn eentje of samen met Esther Holtkamp of Lotte Roep, terwijl Michel Nadorp of Jan-Roman Pikula voor het tekenwerk zorgden. Veel van zijn scripts zijn geïllustreerd geweest door tekenaars die voor Studio Comicup werken, waaronder zijn favorieten Jordi Alfonso en Daniel Pérez.

Tina
Sinds 2013 is Bas verantwoordelijk voor de stripproductie van Tina. Behalve originele producties omvat dit ook reeksen onder licentie van Frans-Belgische uitgevers, waarvoor Schuddeboom de vertalingen verzorgt. Hij is ook de contactpersoon voor de auteurs van het blad, zoals Gerard Leever, Jan Vriends, Patty Klein, Jan Steeman, Lucas Steeman, René Bergmans en Robbert Damen. Schuddeboom is sinds 2010 ook als scriptschrijver bij het blad betrokken, waarbij hij tussen 2010 en 2013 stripverhalen schrijft rond de Nederlandse volkszangers Nick en Simon, getekend door Carmen Pérez en Rafa Ruiz. Hij pent ook scenario's voor de Tina-productie van Jan Kruis' 'Jan, Jans en de Kinderen' spin-off 'Karlijn, Catootje en de Ouders', getekend door Josep Nebot. 

Tina-strip door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Tina-strip voor Tina #50 van 2015 (tekenwerk Carmen Pérez van Studio Comicup).

Bas Schuddeboom heeft verder een groot aantal scripts geschreven rond 'Tina', die sinds 2013 de mascotte van Tina is. De personages en oorspronkelijke plots werden door Jan Vriends bedacht, terwijl het tekenwerk aan Studio Comicup in Barcelona werd uitbesteed, meer specifiek Carmen Pérez en haar zoon Ruben Montoya. Bas Schuddeboom heeft vele gags voor de hoofdreeks geschreven, maar voornamelijk voor seizoensuitgaven, specials en de wekelijkse cartoon in de brievenrubriek die door Wilma van den Bosch getekend werd. Vanaf 2019 schrijft hij voor Tina de maandelijkse strip 'Nena's Vlog', die getekend wordt door Dorith Graef.

Zo Zit Dat
Bas Schuddeboom was verder één van de hoofdschrijvers voor 'Professor Breinstein' (2011), de strip die op de achterkant van het populaire wetenschapsblad Zo Zit Dat verschijnt en door Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta getekend wordt. 

Krijn Zwaan by Studio Blokbik

Krijn Zwaan
Bas Schuddeboom en de voormalig webredacteur van Donald Duck, Esther Holtkamp, werken sinds 2017 opnieuw samen aan gezamenlijke stripprojecten onder de naam Studio Blokbik. Hun eerste creatie is 'Krijn Zwaan' (2018), een strip voor Intermezzo, het medewerkersblad van groentezaden-veredelingsbedrijf Rijk Zwaan.

Lambiek Comiclopedia
Als redacteur voor de Lambiek Comiclopedia heeft hij sinds 2001 duizenden biografieën rond stripauteurs uit alle hoeken van de wereld geschreven. Het project werd in 1999 door Kees Kousemaker gelanceerd op de website van zijn stripwinkel in Amsterdam. Sindsdien is de encyclopedie langzaam maar zeker gegroeid in één van de grootste online bronnen rond stripauteurs. Kees' oorspronkelijke doel was een staalkaart te maken van de 500 belangrijkste striptekenaars wereldwijd, vergezeld van een korte biografie. Dit aantal werd algauw overschreden en het 13.000ste artikel werd in November 2015 toegevoegd. Tijdens de eerste jaren van zijn associatie met Lambiek werkte Schuddeboom aan de zijde van co-redacteur Margreet de Heer en een aantal studenten. Toen De Heer besloot zich op een voltijdse carrière als striptekenaar te focussen heeft Schuddeboom het leeuwendeel van de website eigenhandig voortgezet. Dit houdt niet enkel de Engelstalige biografieën van internationale auteurs in, maar ook toevoegingen en uitbreidingen van de Nederlandstalige sectie rond de geschiedenis van Nederlandse strips, die grotendeels door Kousemaker en De Heer was samengesteld tijdens de vroege jaren 2000. 

Kees Kousemaker's betrokkenheid bij de Comiclopedia nam toe toen hij in 2006 zich langzaam maar zeker minder bezighield met winkelactiviteiten en grote hoeveelheden beeldmateriaal begon te scannen voor de site. Helaas overleed Kousemaker in 2010. Met de steun van Kees' zoon, Boris Kousemaker, heeft Bas Schuddeboom de Comiclopedia verder aangevuld en uitgebreid in de geest van zijn stichter. Dit was onmogelijk geweest zonder de hulp van zijn vele (inter)nationale contacten. Eduardo Urrutia voorzag veel van de initiële Spaanse bijdragen, terwijl André Fournier uit Québec een grote bron was voor Frans-Canadese strips, Giancarlo Malagutti voor de Italiaanse en Elihai Cnafo voor auteurs uit Noord-Afrika. Informatie over Bulgaarse auteurs werd door Stiliana Thepileva voorzien en de meeste Hongaarse bijdragen werden door Ferenc Kiss en Szabolcs Kiss geleverd. Vanuit Nederland zelf hebben Ger Apeldoorn, Dirk Arend, Ernst Slinger en Bert Meppelink veel belangrijke informatie aangebracht. Ook daadwerkelijke tekenaars en scenaristen zelf, of familieleden of obscure tekenaars uit het verleden, hebben de redacteur regelmatig gecontacteerd. Bas Schuddeboom baat de site tegenwoordig uit in samenwerking met Kjell Knudde uit Antwerpen. Knuddes betrokkenheid begon in 2015 en sindsdien hebben de twee aan een kwalitatieve verbetering van de website gewerkt, met veel uitgebreider en analytischer biografieën. Op technisch vlak is de site ook meer tegen de toekomst bestand. Terwijl het oorspronkelijke blauwe design (1999-2012) in zuivere html was gebouwd door de Amerikaanse webtechneut Rick Webb, werd de complete encyclopedie van duizenden auteurs in 2012 door webontwikkelaar Dirk Zaal in een database omgezet en in samenwerking met Schuddeboom met de nieuwe webwinkel verbonden. Terwijl Schuddeboom interesse heeft voor allerlei stripauteurs uit alle tijdsperiodes en landen zijn zijn voornaamste specialiteiten Disney-strips, Dupuis-reeksen, Nederlandse en Franco-Belgische stripauteurs.

Artikelen over strips en andere projecten
In 2018 assisteerde Bas Schuddeboom Margreet de Heer met haar graphic novel-gids voor de leeslijst van middelbare scholieren. In datzelfde jaar was hij actief betrokken bij de festiviteiten rondom de vijftigste verjaardag van Lambiek. Samen met Boris Kousemaker en Cyril Koopmeiners stelde hij een boekwerk samen met aan Lambiek gerelateerd tekenwerk. Met Kjell Knudde dook hij nog dieper in het roemruchte verleden van de winkel voor een uitgebreide geschiedschrijving op deze website. Door de jaren heen heeft Bas verder artikelen over Disney en Lambiek geschreven voor Donald Duck jubileumalbums, de Stripglossy, Stripnieuws, Ons Amsterdam en het lerarenvakblad Praxisbulletin.

Bas Schuddeboom
Bas werkt met Kees Kousemaker aan de Comiclopedia, terwijl Boris Kousemaker en Klaas Knol de nieuwe printer inspecteren (2009).

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia