Stripgeschiedenis

Bas Schuddeboom

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Fragment uit een van de grappen met malafide autohandelaar Jan Zwijner (Donald Duck Autospecial, tekenwerk van Jordi Alfonso van Studio Comicup).

Bas Schuddeboom (Zaandam, 28 november 1980) is redacteur, vertaler en schrijver bij de jeugdbladen van Sanoma (sinds 2020 DPG Media), waaronder de Nederlandstalige Disneybladen en het meidenblad Tina. Hij is ook de hoofdredacteur van de online Comiclopedia van stripwinkel Lambiek in Amsterdam. Als stripscenarist schreef hij diverse verhalen voor Donald Duck en aanverwante Disney-personages in het blad. Hij pende verder scenario's voor 'Professor Breinstein' (getekend door Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta, 2013) in Zo Zit Dat en 'Karlijn, Catootje en de Ouders' (getekend door Josep Nebot), 'Tina' (Wilma van den Bosch, Studio Comicup), 'Nick & Simon' (Carmen Pérez en Rafa Ruiz, 2010-2013) en 'Nena's Vlog' (Dorith Graef, 2019) in Tina. Daarnaast maakt hij met Esther Holtkamp het stripje 'Krijn Zwaan' (2018) voor het bedrijfsblad van groentezadenveredelaar Rijk Zwaan. 

Jonge jaren
Schuddeboom werd in 1980 in Zaandam geboren, waar hij nog steeds woont. Hij groeide op met het lezen en verzamelen van strips die bij uitgeverij Dupuis verschenen, de uitgever van stripblad Robbedoes. Het werk van Robbedoes-auteurs als André Franquin, Peyo, Will, Tome, Janry, Maurice Tillieux en Raoul Cauvin is diep in zijn eigen werk geworteld. Een andere belangrijke "stripopleiding" was de Teleac-cursus 'Strip & Cartoon Tekenen' (1993) van Hanco Kolk en Peter de Wit en het bijbehorende cursusboek van Jesse van Muywijck en Frans Le Roux. Ook de humor van Van Kooten en De Bie, Herman Finkers, Drs. P en Monty Python zijn van grote invloed. Hij was de vaste illustrator voor de schoolkrant van zijn middelbare school en voor het verenigingsblad voor huiseigenaren van het bungalowpark Sunclass Grand-Han bij Durbuy in de Belgische Ardennen (1996-2005). Tijdens zijn studie Media- en Informatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam (1999-2003) liep hij stage bij stripwinkel Lambiek (2001) en het weekblad Donald Duck van uitgeverij Sanoma (2002) in Hoofddorp. Hij is sindsdien aan beide bedrijven verbonden gebleven.

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Bas bedacht Fopshop-houder Ome Dries voor een de website van Donald Duck en liet hem daarna regelmatig optreden in stripverhalen (Hockey.nl #6, 2011, tekeningen Maximino Tortajada Aguilar van Studio Comicup).

Donald Duck
Tussen 2004 en 2012 was Bas Schuddeboom de eerste webredacteur van Donald Ducks officiële website in Nederland, donaldduck.nl. In deze periode was hij verantwoordelijk voor alle online activiteiten die aan het weekblad Donald Duck gerelateerd waren. Dit hield o.m. in dat hij de humor en sfeer van het Disneyblad naar online doeleinden vertaalde. Samen met zijn collega Jim van der Weele bedacht hij een groot aantal nepadvertenties voor Duckstadse winkels, tv-gidsen, dagboeken van personages en nieuwsartikels uit de Duckstadkrant. Zelfs nieuwe personages zagen het daglicht, waaronder feestwinkeleigenaar Ome Dries (qua uiterlijk gebaseerd op een figuurtje van Carl Barks), electronicaspecialist Dirk Snoerboer (ook naar een personage van Barks), reisagent Isabelle Jambon (getekend door Jan-Roman Pikula) en fietsenwinkeleigenaar Peter van der Gaap (gebaseerd op een oud-collega en ook door Pikula getekend). Met zijn collega's Jos Beekman, Jim van der Weele en Ferdi Felderhof stond Schuddeboom sinds februari 2010 aan de wieg van de populaire Twitter-activiteiten van de Duckstad-figuren. Het initiatief kreeg al snel grote bijval en veel persaandacht in de Nederlandse media. Bas Schuddeboom en Jos Beekman waren ook betrokken bij de concepten en ontwikkeling van de online typecursus DuckTypen (gelanceerd in 2014) en de educatieve online gamewereld DuckWorld Adventures (gelanceerd in 2015).

Nick en Simon door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Nick en Simon-strip uit Tina 42 van 2012, tekenwerk van Rafa Ruiz van Studio Comicup.

In 2012 werd Schuddeboom opgevolgd als webredacteur door Esther Holtkamp en benoemd tot algemeen stripredacteur, aangezien het meidenblad Tina ook aan het portfolio van de afdeling was toegevoegd. Sindsdien heeft hij als redacteur en vertaler gewerkt voor vrijwel alle Disney-gerelateerde tijdschriften van Sanoma, waaronder Donald Duck, Donald Duck Extra, Disney XD Magazine en Minnie & Katrien, maar ook voor de niet-Disney bladen, zoals Tina en Nickelodeon Magazine. Since zijn stage schrijft Schuddeboom ook stripverhalen voor het weekblad Donald Duck. Veel van zijn training hierin heeft hij te danken aan hoofdredacteur Thom Roep en senior editor Jos Beekman. Zijn eerste werk was de puzzelstrip voor de vijftigste verjaardag van het weekblad in 2002, in samenwerking met Jim van der Weele en Jos Beekman. Het tekenwerk werd door Maarten Janssens verzorgd. Sindsdien heeft hij op regelmatige basis nieuwe stripverhalen geschreven. Zijn favoriete personages zijn 'Madam Mikmak', 'Broer Konijn' en 'Basil Holmuis', naast verhalen met de eendenfamilie.

Het meest opmerkelijke verhaal was 'De Pechvogelkampioen' (2014) met tekenwerk met Mau Heymans. Het was onderdeel van een online wedstrijd waarin fans konden deelnemen aan het verhaalverloop. Schuddeboom heeft verder een groot aantal thematische gagstrips geschreven voor de brievenrubriek van het blad, dikwijls in samenwerking met Van der Weele. Met de rest van het redactieteam was hij verantwoordelijk voor alle originele verhalen voor Donald Duck Junior, de jongere editie van het weekblad. Schuddeboom en Beekman zijn ook scenaristen voor de Nederlandse verhalen met Donalds superheld-alter ego 'Superdonald' (2010-2011) voor Disney XD Magazine en voor diverse strips voor B2B doeleinden, waaronder vele televisieparodieën voor de tv-gids Troskompas. Schuddeboom heeft verder afleveringen geschreven voor de Mickey Mouse raadselstrip 'Mickey Lost 't Op', zowel alleen of samen met Esther Holtkamp en/of Lotte Roep, terwijl Michel Nadorp of Jan-Roman Pikula voor het tekenwerk zorgden. Veel van zijn scripts zijn geïllustreerd geweest door tekenaars van Studio Comicup, waaronder zijn favorieten Jordi Alfonso en Daniel Pérez.

Tina
Sinds 2013 is Bas verantwoordelijk voor de stripproductie van Tina. Behalve originele producties omvat dit ook reeksen onder licentie van Frans-Belgische uitgevers, waarvoor Schuddeboom de vertalingen verzorgt. Hij is ook de contactpersoon voor de auteurs van het blad, waaronder door de jaren heen Gerard Leever, Jan Vriends, Patty Klein, Jan Steeman, Lucas Steeman, René Bergmans, Robbert Damen en Marloes de Vries. Schuddeboom is sinds 2010 ook als scriptschrijver bij het blad betrokken. Tussen 2010 en 2013 schreef hij diverse stripverhalen rond de Volendamse zangers Nick en Simon, getekend door Carmen Pérez en Rafa Ruiz. Hij pende ook scenario's voor de Tina-productie van Jan Kruis' 'Jan, Jans en de Kinderen' spin-off 'Karlijn, Catootje en de Ouders', getekend door Josep Nebot. 

Tina-strip door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Tina-strip voor Tina #50 van 2015 (tekenwerk Carmen Pérez van Studio Comicup).

Bas Schuddeboom heeft verder een groot aantal scripts geschreven rond 'Tina', die sinds 2013 de mascotte van Tina is. De personages en oorspronkelijke plots werden door Jan Vriends bedacht, terwijl het tekenwerk aan Studio Comicup in Barcelona werd uitbesteed, meer specifiek Carmen Pérez en haar zoon Ruben Montoya. Bas Schuddeboom heeft vele gags voor de hoofdreeks geschreven, maar voornamelijk voor seizoensuitgaven, specials en de wekelijkse cartoon in de brievenrubriek (2013-2018) die door Wilma van den Bosch getekend werd. Vanaf 2018 heeft Jan Vriends de productie van de Tina-strip weer geheel op zich genomen. Vanaf begin 2019 schrijft hij voor Tina de maandelijkse strip 'Nena's Vlog', over een stuntelige aspirant vlogster, die getekend wordt door Dorith Graef.

Zo Zit Dat
Bas Schuddeboom was verder één van de hoofdschrijvers voor 'Professor Breinstein' (2011), de strip die op de achterkant van het populaire wetenschapsblad Zo Zit Dat verschijnt en door Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta getekend werd. Vanaf 2018 is de volledige productie van de strip uitbesteed aan eerst Roel Venderbosch en toen Jordi Peters, waarbij Schuddeboom alleen nog bijspringt als adviseur.

Krijn Zwaan by Studio Blokbik

Krijn Zwaan
Sinds 2017 werken Bas Schuddeboom en de voormalig webredacteur van Donald Duck, Esther Holtkamp, opnieuw samen aan gezamenlijke stripprojecten onder de naam Studio Blokbik (een naam die is afgeleid van de Whatsapp-chatgroep van de Disney redacteurs). Hun eerste creatie is 'Krijn Zwaan' (2018-...), een strip voor Intermezzo, het medewerkersblad van groentezaden-veredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Eind 2019 begonnen ze te werken aan een soortgelijke strip voor de Koninklijke Bibliotheek, 'Karel en Bea'.

Lambiek Comiclopedia
Als redacteur voor de Lambiek Comiclopedia heeft Bas Schuddeboom sinds 2001 duizenden biografieën rond stripauteurs uit alle hoeken van de wereld geschreven. Het project werd in 1999 door Kees Kousemaker gelanceerd op de website van zijn stripwinkel in Amsterdam. Sindsdien is de encyclopedie langzaam maar zeker gegroeid in één van de grootste online bronnen rond stripauteurs. Kees' oorspronkelijke doel was een staalkaart te maken van de 2000 belangrijkste striptekenaars wereldwijd, vergezeld van een korte biografie. Dit aantal werd algauw overschreden en het 13.000ste artikel werd in November 2015 toegevoegd. Aan het begin van zijn Lambiek-tijd werkte Schuddeboom aan de zijde van co-redacteur Margreet de Heer en een aantal studenten. Toen De Heer zich op haar eigen carrière als striptekenaar ging focussen heeft Schuddeboom het leeuwendeel van het schrijfwerk voor de website voor zijn rekening genomen. Behalve de Engelstalige biografieën van internationale auteurs, omvat dit ook toevoegingen en uitbreidingen van de Nederlandstalige sectie rond de geschiedenis van Nederlandse strips, die grotendeels door Kousemaker en De Heer was samengesteld. 

Kees Kousemakers betrokkenheid bij de Comiclopedia nam toe nadat hij zich in 2006 langzaam maar zeker minder bezighield met winkelactiviteiten en grote hoeveelheden beeldmateriaal ging scannen voor de site. Helaas overleed Kousemaker in 2010. Met de steun van Kees' zoon, Boris Kousemaker, heeft Bas Schuddeboom de Comiclopedia verder aangevuld en uitgebreid in de geest van zijn oprichter. Dit was onmogelijk geweest zonder de hulp van zijn vele (inter)nationale contacten. Eduardo Urrutia voorzag veel van de initiële Spaanse bijdragen, terwijl André Fournier uit Québec een grote bron was voor Frans-Canadese strips, Giancarlo Malagutti voor de Italiaanse en Elihai Cnafo voor auteurs uit Noord-Afrika. Informatie over Bulgaarse auteurs werd door Stiliana Thepileva voorzien en de meeste Hongaarse bijdragen werden door Ferenc Kiss en Szabolcs Kiss geleverd. Vanuit Nederland zelf hebben Ger Apeldoorn, Dirk Arend, Ernst Slinger en Bert Meppelink veel belangrijke informatie aangebracht. Ook tekenaars en scenaristen zelf, of familieleden of obscure, lang vergeten tekenaars, hebben de redacteur regelmatig gecontacteerd. Tegenwoordig onderhoudt Bas Schuddeboom de site in samenwerking met Kjell Knudde uit Antwerpen. Knudde's betrokkenheid begon in 2015 en sindsdien hebben de twee aan een kwalitatieve verbetering van de website gewerkt, met uitgebreidere en meer analytische biografieën. Op technisch vlak is de site ook met zijn tijd meegegaan. Terwijl het oorspronkelijke blauwe design (1999-2012) in pure html was gebouwd door de Amerikaanse webtechneut Rick Webb, werd de complete encyclopedie van duizenden auteurs in 2012 door webontwikkelaar Dirk Zaal in een database omgezet en in samenwerking met Schuddeboom aan de nieuwe webwinkel gekoppeld.

Alhoewel Schuddeboom een brede interesse heeft, specialiseert hij zich op de Comiclopedia in Frans-Belgische stripauteurs (vooral degenen die voor Dupuis/Robbedoes werken), Disneytekenaars en Nederlandse stripauteurs. Net als zijn schrijfpartner Kjell heeft hij een voorliefde voor curiosa en strips uit onverwachte hoeken op aarde. 

Artikelen over strips en andere projecten
In 2018 assisteerde Bas Schuddeboom Margreet de Heer met haar graphic novel-gids voor de leeslijst van middelbare scholieren. In datzelfde jaar was hij actief betrokken bij de festiviteiten rondom de vijftigste verjaardag van Lambiek. Samen met Boris Kousemaker en Cyril Koopmeiners stelde hij een boekwerk samen met aan Lambiek gerelateerd tekenwerk. Met Kjell Knudde dook hij nog dieper in het roemruchte verleden van de winkel voor een uitgebreide geschiedschrijving op deze website. Door de jaren heen heeft Bas verder artikelen over Disney en Lambiek geschreven voor Donald Duck jubileumalbums, de Stripglossy, Stripnieuws, Ons Amsterdam en het lerarenvakblad Praxisbulletin.

Erkenning
In februari 2020 kende Het Stripschap Bas Schuddeboom en Kjell Knudde de P. Hans Frankfurtherprijs voor bijzondere verdiensten toe, vanwege hun werk aan Lambieks Comiclopedia, die het jaar daarvoor zijn 20ste verjaardag gevierd had. 

Bas Schuddeboom
Bas werkt met Kees Kousemaker aan de Comiclopedia, terwijl Boris Kousemaker en Klaas Knol de nieuwe printer inspecteren (2009).

Register van auteurs

Engelse biografie in de Comiclopedia