Stripgeschiedenis

Bas Schuddeboom

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Fragment uit een van de grappen met malafide autohandelaar Jan Zwijner (Donald Duck Autospecial, tekenwerk van Jordi Alfonso van Studio Comicup)

Bas Schuddeboom (Zaandam, 28 november 1980) is redacteur, vertaler en schrijver bij de jeugdbladen van Sanoma, en de hoofdredacteur van de online Comiclopedia van stripwinkel Lambiek in Amsterdam. Bas groeide op met het verzamelen en lezen van strips die bij uitgeverij Dupuis verschenen. Hij maakte illustraties voor de schoolkrant van zijn middelbare school en voor het verenigingsblad van een bungalowpark bij Durbuy in de Belgische Ardennen (1996-2005).

Donald Duck door Bas Schuddeboom
Bas bedacht Fopshop-houder Ome Dries voor een de website van Donald Duck en liet hem daarna regelmatig optreden in stripverhalen (Hockey.nl #6, 2011, tekeningen Maximino Tortajada Aguilar van Studio Comicup).

Tijdens zijn studie Media- en Informatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam (1999-2003) liep hij stage bij stripwinkel Lambiek (2001) en het weekblad Donald Duck van uitgeverij Sanoma (2002), en hij is beide bedrijven sindsdien trouw gebleven. Van 2004 tot 2012 was Bas verantwoordelijk voor de content op donaldduck.nl. Sinds 2002 vertaalt, redigeert en schrijft hij stripverhalen voor de verschillende Disney-bladen, waaronder Donald Duck, Donald Duck Extra, Donald Duck Junior, Minnie & Katrien en Disney XD Magazine, evenals externe tijdschriften als Troskompas, Hockey.nl en Golf Magazine. Met zijn collega's Jos Beekman, Jim van der Weele en Ferdi Felderhof stond hij aan de wieg van de populaire Twitter-activiteiten van de Duckstad-figuren. Ook heeft hij intensief meegewerkt aan digitale projecten als DuckTypen en DuckWorld.

Nick en Simon door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Nick en Simon-strip uit Tina 42 van 2012, tekenwerk van Rafa Ruiz van Studio Comicup

Sinds 2012 is Bas verantwoordelijk voor de stripproductie van Tina. Hij vertaalt de van oorsprong buitenlandse strips en coördineert de eigen productie van verhalen voor het meidenblad. Zelf heeft hij scenario's geschreven voor de Tina-strips 'Nick en Simon', 'Karlijn, Catootje en de Ouders' en 'Tina', die allemaal worden getekend door Studio Comicup in Barcelona. Ook maakt hij samen met Wilma van den Bosch de cartoontjes voor Tina's postpagina, en schrijft hij grappen met 'Breinstein' voor het wetenschappelijke jeugdblad Zo Zit Dat!.

Tina-strip door Bas Schuddeboom
Fragment uit een Tina-strip voor Tina 50 van 2015 (tekenwerk Carmen Pérez van Studio Comicup)

In de tijd dat hij niet voor Sanoma werkt, houdt Bas Schuddeboom zich bezig met de Comiclopedia op de website van stripwinkel Lambiek, aanvankelijk samen met Margreet de Heer. Tot aan diens overlijden in 2010 werkte Bas nauw samen met Lambieks oprichter Kees Kousemaker aan nieuwe aanvullingen van en verbeteringen op de Comiclopedia en de Nederlandse stripgeschiedenis. Sindsdien voert Bas de volledige redactie over deze stripencyclopedie, waaraan het 13.000ste lemma in november 2015 werd toegevoegd. Sinds 2016 levert ook Kjell Knudde uit Antwerpen geregeld bijdragen aan de Comiclopedia.

Bas Schuddeboom
Bas werkt met Kees Kousemaker aan de Comiclopedia, terwijl Boris Kousemaker en Klaas Knol de nieuwe printer inspecteren (2009)

Register van auteurs