Stripgeschiedenis

Henk Kuijpers

Franka

Tijdens zijn studie sociologie stapte Henk Kuijpers (Haarlem, 10 december 1946) in 1973 naar de redactie van Pep met een tiental pagina's van een strip over een filmmaatschappijtje. Hij werd onmiddellijk aangenomen en begon aan het lange verhaal 'Het Misdaadmuseum', dat in 1974 en 1975 in Pep werd gepubliceerd. Daarvoor verschenen twee korte verhaaltjes in Pep (eind 1973 en begin 1974) en in het enige nummer van Baberiba.

strip uit Baberiba, door Henk Kuijpers
Talentenjacht (Baberiba #1, 1974)

Het MisdaadmuseumVan de hoofdpersonen in 'Het Misdaadmuseum' nam in het tweede verhaal de lieftallige archeologe Franka de hoofdrol op zich, en haar avonturen worden sinds 1975 in Eppo gepubliceerd. In 1978 verschenen de eerste albums van Franka bij Oberon: 'Het Misdaadmuseum' en 'Het Meesterwerk'.

 

Na het verdwijnen van Eppo verscheen 'Franka' achtereenvolgens in Eppo/Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad en Sjosji. Ook het Vlaamse Robbedoes publiceerde vanaf 1981 enkele verhalen, terwijl in Spirou een Franstalige versie verschijnt. Begin jaren '80 verhuisde Henk Kuijpers van de Randstad naar het Drentse platteland. Om financieel rond te komen nam hij vanaf dat moment ook meer commerciële opdrachten aan. Naast zijn stripwerk maakte hij ook reclametekeningen en illustraties voor onder andere Margriet. Pas toen zijn strip vanaf 1990 in Veronica Magazine verscheen, kon hij zich weer fulltime op het striptekenen toeleggen. In 2003 verdween de heldin weer uit dit tijdschrift, maar vond daarna een onderkomen in bladen als MYX en de nieuwe Eppo.

Franka door Henk Kuijpers
Franka - De ogen van de roerganger

De verhalen van 'Franka' vallen vanaf het begin in de smaak bij het grote publiek. In 1985 kreeg zij al haar eigen fanclub, Furora. Kuijpers' goed gedocumenteerde Klare Lijn-tekeningen van met name Amsterdam zorgen voor een authentieke Nederlandse sfeer. Desalniettemin verscheen 'Franka' vanaf 1987 ook bij de Franse uitgever Les Humanoïdes Associés.

Franka door Henk Kuijpers
Franka - Het Zwaard van Iskander

In 1997 lanceerde Kuijpers Franka Magazine, met het laatste nieuws over zijn heldin en haar geestelijk vader. Twee jaar later begon hij ook met het zelf uitgeven van de 'Franka' albums. Kuijpers verzorgde vanaf de jaren '80 al regelmatig grote 'Franka' posters en zeefdrukken, en ook luxe uitgaven van zijn albums werden niet geschuwd.

In 1984 verzorgde Henk Kuijpers voor de LOI een cursus striptekenen. In 1990 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre. Kuijpers' werk is ook verschillende keren geëxposeerd, onder meer in Galerie Lambiek in 1992 en op de Stripdagen in Haarlem in 1994.

Poster met alle creaties van Henk Kuijpers
Alle personages uit 'Franka'

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars