Stripgeschiedenis

Jan-Roman Pikula


'Mickey lost 't op' uit het extra detective-nummer bij Donald Duck #36, 2015. © Disney

Jan-Roman Pikula is een vaste tekenaar voor de Nederlandse Disneybladen, die uitgegeven door Sanoma in Hoofddorp. Hij geldt als één van de meest getalenteerde tekenaars die sinds de jaren 2000 hun opwachting maakten in het vrolijke weekblad. Hij staat vooral bekend om zijn zeer gedetailleerde en retro-stijl voor de populaire raadselstrip 'Mickey lost 't op'.

Jonge jaren en vroege carrière bij Donald Duck
Pikula werd op 7 maart 1983 in Enschede geboren, waar hij kunst en technologie studeerde aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Hij liep begin 2006 stage op de tekenstudio van de Nederlandse Donald Duck en is sindsdien als illustrator/striptekenaar aan het blad verbonden gebleven. Door de jaren heen heeft hij in de tekenstudio onder supervisie van Frans Hasselaar samengewerkt met Wilma van den Bosch, Michel Nadorp en Viktor Venema.

Donald Duck Extra cover by Jan-Roman PikulaDonald Duck by Jan-Roman Pikula
Coverillustraties voor Donald Duck Extra 2009-12 en Donald Duck 2010-07. © Disney.

Illustratiewerk in Donald Duck
Pikula maakte vooral redactionele illustraties voor Sanoma's diverse Disney-uitgaven, waaronder covers voor Donald Duck en Donald Duck Extra. In 2007 volgde hij Maarten Janssens op als de reguliere tekenaar van de educatieve rubriek 'Uit het Handboek van de Jonge Woudlopers', die door redacteur Jos Beekman wordt geschreven. Sinds datzelfde jaar is hij ook de illustrator van 'Willies Wereld', een wetenschapsrubriek met Willie Wortel in de hoofdrol, geschreven door Jim van der Weele.


Kerstspread voor Oom Donald's Brievenbus, met verschillende klassieke schurken uit de Disney-stal (Donald Duck #51, 2011). © Disney

Daarnaast maakt hij illustratiewerk voor spelletjespagina's, de Duckstadkrant en drukbevolkte en gedetailleerde thema-illustraties voor Oom Donald's Brievenbus. Samen met Bas Schuddeboom heeft hij diverse nieuwe originele personages bedacht voor zogenaamde Duckstadse advertenties op de Donald Duck website, zoals fietsverkoper Peter van der Gaap, muziekwinkeleigenaars Loek en Sjon, reisagente Isabelle Jambon en boekverkoper Jan Roman (die eveneens de tekenaars beeltenis vertoont). Sinds 2010 is Pikula voornamelijk betrokken bij de raadselstrip 'Mickey Lost 't Op' betrokken, die oorspronkelijk door Michel Nadorp werd getekend. De rubriek wordt op de redactie geschreven door medewerkers als Jos Beekman, Ferdi Felderhof, Bas Schuddeboom, Esther Holtkamp en Lotte Roep, maar Pikula levert veel eigen inbreng in zijn tekenwerk. Zijn Mickey is sterk geïnspireerd door de Amerikaan Floyd Gottfredson en zijn pagina's bevatten vaak cameo's van figuren uit diens klassieke krantenstrips.

Goofy, by Jan-Roman Pikula
Mickey & Goofy verhaaltje uit Donald Duck Junior #2, 2010 (H 29385). © Disney.

Strips in Donald Duck
Alhoewel zijn voornaamste output illustratiewerk is heeft hij ook enkele stripverhalen getekend. Tussen 2008 en 2009 leverde hij voornamelijk tekenwerk voor stripverhalen in Donald Duck Junior, het jongere broertje van het vrolijke weekblad, op tekst van dezelfde redactie. In het reguliere weekblad heeft hij vele gagstrips voor de Brievenbus-pagina getekend, maar ook een paar langere stripverhalen op tekst van freelance scriptschrijvers als Jan Kruse, Frank Jonker en Gaute Moe.

Uncle Scrooge by Jan-Roman Pikula
'Oom Dagobert'-verhaal uit Donald Duck #26, 2010. © Disney.

Zo Zit Dat: Professor Breinstein
Samen met Viktor Venema overzag Pikula de tekenproductie van de non-Disneystrip 'Professor Breinstein' voor het populair wetenschappelijke jeugdblad Zo Zit Dat!. Deze wekelijkse gagstrip op de achterflap, rond een jongetje en zijn buurman begon in 2011. Het concept en de personages werd door Frans Hasselaar bedacht, terwijl de gags door Jos Beekman, Bas Schuddeboom, Simone Ruitenbeek, Mirthe Niehoff, Lotte Keizer en andere redacteuren werden gepend. Pikula leverde zelf de ideeën voor de meeste redactionele cartoons. Het tekenwerk werd onder supervisie van Pikula en Venema geproduceerd door Spaanse tekenaars die verbonden zijn met Studio Comicup in Barcelona, zoals Dany Fernandez, Sonia Álbert en Andrea Dotta. Na een reorganisatie werd de volledige productie van de strip eind 2017 aan de Nederlandse striptekenaar Roel Venderbosch doorgespeeld.

Dolfje Weerwolfje Magazine
Vanaf eind 2018 is Pikula ook te vinden in Dolfje Weerwolfje Magazine, het tijdschrift rond Paul van Loons kinderboekenreeks. 'De klas van meester van Beenderen' verving 'De Rampier' van Maarten Gerritsen en gaat over een skelet-leraar en zijn klas met angstaanjagende leerlingen.

Karel Paardepoot by Jan Roman Pikula
Gagstripje voor Oom Donald's Brievenbus uit Donald Duck #34, 2010 (H 2010-177) - © Disney.

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars

Jan Roman Pikula's pagina opInducks

(Tekst door Bas Schuddeboom)