Stripgeschiedenis

Toby Vos

Tekenwerk van Toby Vos

Toby Vos (Amsterdam, 19 april 1918) is een Nederlands illustratrice, schrijfster, (strip)tekenares en ontwerpster van postkaarten, bouwplaten en spelborden. Ze begon haar carrière rond 1937, nadat zijn in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheid studeerde. Ze kwam als tekenares in dienst bij Steendrukkerij Luii & Co', waar ze leesboeken, knutselwerkboeken en bouwplaten voor kinderen illustreerde. Daarnaast is zij freelance werkzaam geweest voor het weekblad Wij en voor De Kleine Wij, waarin zij af en toe strips en illustraties tekende, en als redactrice en tekenares van een vrouwenblad in Brussel.

Hans en Grietje, by Toby Vos (Kabouterboekjes)

Zij werkte in de oorlog mee aan de Kabouterboekjes-reeks van De Bijenkorf (twee deeltjes), en eind jaren '40 aan het jongenszakboek van deze firma. Begin veertiger jaren illustreerde zij enkele deeltjes in de bekende serie 'Klein goed' van mevrouw J. Riemens-Reurslag. In de Tweede Wereldoorlog was ze koerierster voor de Parool-groep, waarvoor ze tevens tientallen persoonsbewijzen vervalste. In die tijd hield ze ook een dagboek bij.

Toby Vos

Van 1947 tot 1967 verzorgde Toby Vos strips en illustraties voor Bedrijfsbanden, het personeelsblad van de PTT. Naast de twee kabouterboekjes heeft zij nog drie sprookjesboeken in stripvorm gemaakt, die begin jaren '50 uitgegeven zijn bij Terra Nova in Alkmaar, te weten 'Klein Duimpje en de reus', 'Het Ganzenhoedstertje aan de bron' en 'De Vogel Grijp'. De verhalen die Toby Vos voor volwassenen schreef, werden gepubliceerd in Avenue, Hollands Maandblad, Maatstaf en het Vlaamse blad Penelope. Daarnaast illustreerde ze vele kinder- en schoolboeken, en werden haar tekeningen in de reclamewereld gebruikt. Als striptekenares had zij grote bewondering voor de tekeningen van Nora Schtnitler en Freddie Langeler.

cover by Toby Voscover by Toby Vos

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars