Comics History

Johannes van Dam: Kees, Klaas en Johannes

Onderstaande tekst schreef culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013) ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum in 2008.


Kees met Johannes van Dam tijdens de opning van de Willem-expositie in 1998

Kees en ik gaan heel lang terug. Ik begon mijn stripavonturen ooit, afgezien van mijn kinderjaren, nog langer geleden, bij Olaf Stoop, die ik leerde kennen in het koffiekeldertje van Saskia in de Noorderstraat, de Lijmkit. Kees heb ik daar nooit gezien maar laat ik volstaan met te melden dat daar de eerste plannen voor de rookbom bij Beatrix' huwelijk gesmeed werden.

Ik leerde mijn helden van Tante Leny en Modern Papier kennen en zelfs de vaders van Mister Natural, de Furry Freak Brothers en nog veel meer. In die tijd moet ik ook Kees voor het eerst hebben ontmoet. Olaf had me wijsgemaakt dat Kees de Moloch in persoon was. Maar dat viel nogal mee. Het was een soort liefde op het eerste gezicht. Twee bolle, besnorde, welbespraakte liefhebbers van strips, lekker eten en een goed glas port. En van augurken.

Ik kwam zelfs bij Kees thuis over de vloer en ik hoor nog de kleine Boris verzuchten dat het met mij leek of zijn vader er een broer bij had en hij een oom. Dat broederlijke gevoel is nooit meer weggegaan. Op een gegeven moment bleek overigens wel dat je voor adviezen nooit bij je familie te rade moet gaan. Klaas, de altijd goedgeluimde Klaas, begreep als geen ander, ikzelf inbegrepen, welke nieuwe aanwinsten me zouden interesseren. Als Kees er was, werd ik altijd gevuld met gezellige kout en soms een glas Spa rood. Met Klaas erbij kwam ik nooit met lege handen maar wel met een scheur in mijn beurs de deur uit.

In de loop der jaren heb ik veel openingen bijgewoond en verricht (een toneelstukje met Joost Swarte) en zelfs verder eenzaam gebleven stukjes over Kees' geliefde artiesten geschreven in de krant, fraaie originelen verworven (Loustal, Beyer, Burns e.a.), kortom, Kees en Klaas hebben mijn bankrekening verarmd en tegelijk mijn leven onnoemelijk verrijkt. Ter gelegenheid daarvan heb ik rond 1900 bijgaande litho's laten vervaardigen, waarop ik beide heren doe toekomen wat ze verdienen. Het kan verkeren...

Johannes van Dam


Johannes van Dam en Joost Swarte op de Swarte expositie in 1990