Comics History

Simon Vinkenoog: Lambiek 40

Onderstaande tekst schreef dichter en voordrachtskunstenaar Simon Vinkenoog (1928-2009) ter gelegenheid van Lambieks veertigjarig jubileum in 2008.


Simon Vinkenoog tijdens de Gilbert Shelton expositie in 1990

Lambiek 40, als je zelf 80 geworden bent! Wat een jonkie!
Tijd & gelegenheid zorgden ervoor, dat ik Kees Kousemaker niet meer zo vaak zie als ik in mijn hart wel zou willen, maar zo zijn er wel meer in-mijn-hart-geslotenen, met wie ik in het verleden veel te maken heb gehad en die sindsdien of wel verdwenen, dan wel min of meer uit het oog geraakt zijn.

Maar nog altijd valt voor mij Lambiek samen met Kees Kwiek. Een van de kwieksten, en gewieksten – passie voor wat hij doet, interesse voor wat anderen uitvoeren, een ideeënman als geen ander: hij heeft van Lambiek toch maar gemaakt wat het is, een Amsterdamse tempel van de Imagologie - als u het mij toestaat een neologisme bij deze te scheppen.

Een mij toegedwarreld overlijdensbericht, van alweer 10 jaar geleden, brengt Olaf Stoop in herinnering, 6 maart 1945 - 3 maart 1998. The Real Free Press, the lost connection for solid facts. Onze namen, die van Kees en mij stonden onder het vriendenbericht waarin wij afscheid van hem namen, naast die van Martin Beumer, Johannnes van Dam, Henk van der Does, Will Eisner, Henk Groenendijk, Hansje Joustra, Gert & Tiny Lambregts, Joost Swarte, Herma Vergouwe en Cas Wouters.

Ik denk aan de andere figuren in deze nog altijd springlevende wereld van strips, comics, graphic novels, de klare lijnen, de Rarekiek, Peter Pontiac en Theo van den Boogaard, Rupert van der Linden - en vooruit: Marten Toonder en Dick Matena.

Mensen, mensen, mensen - geen stripfiguren. Freewheelin' Frank en Fritz the Cat leiden als andere onvergetelijke figuren een leven op papier en in tekenfilms; met mensen om je heen kan een gesprek, een dialoog ontstaan. Het wordt tijd dat ik Lambiek weer eens opzoek om Kees te omhelzen. Nog vele jaren!

Simon Vinkenoog