Stripgeschiedenis

1950-1960 Reclame

Bell-Boy reclame

Ook in de jaren '50 bleef men in de reclamewereld steevast gebruikmaken van het medium strip. Naast reclames in stripvorm in dag- en weekbladen, kan bij veel producten ook punten of zegeltjes gespaard worden voor speciale stripboekjes.

Niemeijer reclamestripKoffie- en theemerk Niemeijer brengt twee albums over de luchtvaart op de markt. De vliegtuigplaatjes die de jeugd in het album kan plakken zijn te verkrijgen met de bonnen op de koffie- en theeverpakkingen. Deze reclamestrips werden o.m. gepubliceerd in Jeugdkampioen.

Vliegende Vleugels

Niemeijer reclamestrip

Voor zijn shag-merk Sterling schakelt Niemeijer Gerard van Straaten in om de strip 'De Stoutmoedige Staaltjes van Stuurman Steven' te maken.

Stuurman Steven, door Gerard van Straaten

Stuurman Steven, door Gerard van Straaten
'Stuurman Steven' aflevering (Heerenveense Koerier, 20 oktober 1951).

Naast Niemeijer maakt ook Albert Heijn gebruik van stripfiguren om zijn koffie onder de aandacht te brengen. Jean Dulieu maakte in 1953 het boekje 'Boffie en Buikie in de knoop', een album waarvoor 96 stroken konden worden verzameld die bij AH-artikelen zaten. Het obertje 'Boffie' werd al vanaf 1936 door Albert Heijn gebruikt in posters, boekjes, prijsvragen en zelfs een lied, gecomponeerd door Louis Davids. In 1947 had Huibert Vet ook al een serie geïllustreerde boekjes met 'Boffie' gemaakt voor de Zaanse kruideniersketen.

Boffie van Jean Dulieu

Ook het zeepmerk Sunlight startte een spaaractie voor kinderen. De plaatjes werden verkregen bij aanschaf van verschillende producten, naast Sunlight ook Lux, Omo, Rinso, Vim en Sunil. Ouders werden aangespoord de kinderen vooral de plaatjes te laten verdienen, "als beloning voor goed leren, flink helpen en voor goed gedrag in het algemeen". Het bijbehorende stripverhaal 'Vimpie Flink en de opiumbende' is voor ons vooralsnog van een onbekende maker...

Juffrouw SunlightJuffrouw Sunlight
(Klik voor een vergroting; met dank aan De Terechte Kronkel)

Bert en Bettie BrintaVia de verpakkingen van de Brinta-pap kon in 1956 worden gespaard voor een zestal boekjes met 'De Avonturen van Bert en Bettie Brinta'. Het tekenwerk was weer van Gerard van Straaten, terwijl de teksten door kinderboekenschrijver A.D. Hildebrand werden verzorgd.

De Avonturen van Bert en Bettie Brinta, by Gerard van StraatenToby

Een opmerkelijke serie boekjes is 'Strips om te lezen en te kleuren'. Niet alleen omdat deze boekjes een stripverhaaltje bevatten dat zowel in kleur als in zwart-wit wordt afgedrukt, maar vooral omdat ze als reclame voor verschillende bedrijven worden gebruikt. Er zijn negen boekjes bekend, waarvan de meeste uitgaven voor de omroep AVRO zijn. Daarnaast zijn er ook edities bekend voor N.C.V. Spaarbrieven en modehuizen als De Windt en Van Schagen. In de hoofdrol is een hele stoet dieren, die in verschillende samenstellingen avonturen beleeft. Het voornaamste figuurtje is de beer 'Toby'.

Toby
Uit 'Toby en Piggel op de IJsbaan'. Dezelfde pagina werd op de naastgelegen bladzijde ook afgedrukt, maar dan in zwart-wit.

Klaas Volvet

De Marten Toonder Studio's verzorgden rond 1955 twee boekjes van 'Klaas Volvet en zijn Knechtje Plus' voor het Nederlands Zuivelbureau.

Klaas Volvet en zijn knechtje Plus

En ook Toonders 'Panda' werd van stal gehaald voor advertenties voor de Rijkspostspaarbank (1953) en Omo (1954).

Reclame van de Rijkspostspaarbank met Marten Toonders 'Panda' (1953).Omo reclame met Panda

Hieronder nog een fraaie collectie van reclames in stripvorm uit kranten en tijdschriften.

Paulus poppenkastDe Tijd, 11-5-1950 Abonnees van Het Vrije Volk die een nieuwe abonnee opgeven worden beloond met een een bouwplaat, waarmee men een heuse Paulus poppenkast kan maken (12 juli 1952).
En in De Tijd biedt men dé oplossing tegen kaalheid (11 mei 1950)

reclame voor afwasmiddel ImiReclame voor afwasmiddel Imi.

 

Colgate reclamestrip uit Panorama (1952)
Colgate reclamestrip uit Panorama (1952).

Pink Pillen reclame
'Ziet je moeder er oud uit? Dan bieden Pink Pillen uitkomst!' (Het Vrije Volk, 16 april 1952).

Sola kindercouverts

Reclamestrip voro Wrigley's kauwgom
Utrechts Nieuwsblad, 27 augustus 1959.

Reclamestrip voor Air o-matic
Utrechts Nieuwsblad, 30 januari 1958.

Reclame voor Panorama uit 1954
Reclame voor Panorama uit 1954.

Leids Dagblad
Leids Dagblad, 13 oktober 1956.

Leids Dagblad
Leids Dagblad, 13 oktober 1956.