Stripgeschiedenis

1980-1990 Reclame

Kapitein Iglo strip uit Donald Duck
Kapitein Iglo stripwedstrijd, getekend door B. Slijp (Donald Duck, 1988).

In de jaren '70 zagen we dat overheidsinstellingen ook gebruik gingen maken van het aanvankelijk als schadelijk bevonden medium strip. In de jaren '80 werd deze trend doorgezet.

Droppie Water door Robert van der KroftEen van de opvallendste projecten zijn de vier boekjes met 'Droppie Water' die Robert van der Kroft vanaf 1982 voor de Unie van Waterschappen maakt. Droppie leert kinderen wat er bijvoorbeeld met afval- en regenwater gebeurt en waarom dijken zo belangrijk zijn.

Karel Zorgdrager
'Karel Zorgdrager' van Peter de Smet.

Diamannetjes van Peter de SmetNet als in de jaren '70 blijft ook Peter de Smet erg actief in het maken van educatieve en reclamestrips. Voor de Postgiro maakt hij in navolging van 'Pieter Pienter' in de vroege jaren '80 'Recruut Karel en de poen'. Frituurvet-fabrikant Diamant schakelde De Smet in voor een serie strips over 'De Diamannetjes', terwijl 'Rudolf Rozijn' en 'Kareltje Zorgdrager' verschenen in Straks Studeren, een voorlichtingsblad van het Ministerie van Onderwijs.

Recruut Karel en de poen
'Recruut Karel en de poen' van Peter de Smet.

Wie zich in deze periode ook steeds meer als reclametekenaar profileert is Uco Egmond. De Eppo-tekenaar begint een samenwerking met de kledingzakenketen Piet Kerkhof, waarvoor hij jarenlang de folders van een strip zal voorzien. Ook maakt hij in opdracht van Veilig Verkeer Nederland vier stripalbums met 'Het Bordenvolkje', die door Standaard Uitgeverij worden uitgegeven.

Het BordenvolkjeHet Bordenvolkje

Donald Duck-tekenaar Michel Nadorp maakte in de jaren '80 het stripje 'Ab van de AbvaKabo' voor de Nederlandse vakbond AbvaKabo.

Ab van de AbvaKabo

Bladerend door oude Donald Ducks uit de jaren '80 kom je diverse reclamestrips tegen voor verschilllende doeleinden.

Tom en Jerry strip uit Donald Duck
'Tom & Jerry' reclamestrip in Donald Duck #19, 1984.

Zo verschenen in de loop van 1984 verschillende stripjes met Tom en Jerry in de hoofdrol ter promotie van de Tom & Jerry ijsjes van Ola.

Tom en Jerry strip uit Donald Duck


Lego-strip (Donald Duck, 1985).

Smacks strip
Kellogg's Smacks strip door B. Slijp.

Donald Duck #19, 1984.