Stripgeschiedenis

Robert van der Kroft

Sjors en Sjimmie door Robert van der Kroft

Robert van der Kroft is geboren op 11 april 1952 in Rotterdam. Hij doet HBS-B, daarna zeven weken kunstacademie en begint zijn stripcarrière in de schoolkrant en wat later in de Aloha.

Gijs Gans door Robert van der Kroft
Gijs Gans verhaal uit 1976

Tussen 1973 en 1977 verschijnen zijn eerste strips in de Donald Duck; dit zijn verhalen met onder andere 'De Grote Boze Wolf', 'Knabbel en Babbel' en 'Gijs Gans' in de hoofdrol. Ook maakt hij illustraties voor covers en posters.

Pepijn uit Pep 23 van 1974
Pepijn uit Pep 23 van 1974

In 1973 is hij eveneens present in Pep met de redactionele strip 'Pepijn'. Vanaf 1975 begint Robert van der Kroft met het aannemen van reclamewerk - hij tekent tussen 1982 en 2002 onder andere een viertal boekjes van 'Droppie Water' voor de Unie van Waterschappen.

Droppie Water, door Robert van der Kroft
Droppie Water, door Robert van der Kroft

In 1975 is hij mede-oprichter van de Vrije Balloen. Hij tekent ook vrij regelmatig vrij werk voor het blad, dat in 1985 in het album 'Ratjetoe' gebundeld wordt. In 1975 begint hij ook met het tekenen van 'Sjors & Sjimmie', een strip die hij overneemt van Jan Steeman.

Vrije Balloen strip door Robert van der Kroft
Strip voor De Vrije Balloen door Robert van der Kroft en Andries Brandt

'Sjors', die oorspronkelijk in Amerika onder de naam 'Perry Winkle' verschijnt en getekend is door Martin Branner, wordt in 1938 door Frans Piët overgenomen en vernederlandst. In 1970 was de strip al door Jan Kruis gemoderniseerd, maar in samenwerking met scenariste Patty Klein en later Jan van Die en Wilbert Plijnaar gaat deze modernisatie verder. Sjors en Sjimmie doen mee aan trends: ze gaan breakdancen, graffiti spuiten en vinden Michael Claxon Gers! De strip staat eerst in de Eppo dan in de Eppo Wordt Vervolgd, dan in het Sjors & Sjimmie Stripblad, dan in de Sjosji en tenslotte in het vroeg ter ziele gegane blad Striparazzi.

Sjors en Sjimmie, door Robert van der Kroft
Sjors en Sjimmie

Rond 1988 begint de werkdruk de Wiroja's (het samenwerkingsverband tussen Jan van Die, Wilbert Plijnaar en Robert van der Kroft) te zwaar te worden, want voor het Sjors en Sjimmie stripblad moeten ze lange verhalen gaan maken van 4 à 5 pagina's. Om dit probleem op te lossen worden andere scenaristen en tekenaars gezocht, die de productie overnemen. De Wiroja's blijven een controlerende functie houden wat betreft de tekeningen en de scenario's.

Sjors en Sjimmie, door Robert van der KroftSjors en Sjimmie, door Robert van der Kroft

Claire, door Robert van der KroftIn 1988 begint voor de Wiroja's een nieuw hoofdstuk: hun strip 'Claire' begint in de Nederlandse en Franse versies van het blad Flair. Van deze strip, die ze wel helemaal zelf maken (en uitgeven), zijn op dit moment vijfentwingitig albums verschenen. Van hun Sjors en Sjimmie zijn tot nu 45 albums verschenen. Tevens zijn er Sjors en Sjimmie postzegels uitgegeven bij PTT post.

Sjors en Sjimmie, door Robert van der Kroft, 1986

Een andere grote eer valt de Wiroja's in 1995 ten deel: in dat jaar krijgen zij de Stripschapsprijs. Vanaf 1994 houdt Van der Kroft, samen met Tonio van Vugt, zich bezig met 'zijn' tijdschrift Zone 5300, het populaire stripblad voor de Nederlandse alternatieve scene. Van der Kroft houdt zich tegenwoordig, naast de wekelijkse 'Claire', ook bezig met illustratiewerk. Zo illustreerde hij twee boekbewerkingen van de musicals 'Annie' en 'Dokter Dolittle' for Douwe Egberts koffie.

Claire door Robert van der Kroft
Claire

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars