Stripgeschiedenis

1980-1990 Krantenstrip

Waar in de voorgaande decennia de Toonder Studio's de voornaamste leverancier van krantenstrips waren, moesten de kranten vanaf de jaren '80 vooral elders hun heil zoeken. De enige Toonder-productie die aan het eind van de jaren '80 nog uit het kasteel in Nederhorst den Berg kwam was 'Panda'. De meeste andere series waren al in de jaren '70 gestaakt.

Op 20 januari 1986 verscheen de laatste aflevering van 'Het einde van eindeloos'. Hiermee breidde Marten Toonder vanuit Ierland tevens een eind aan zijn bekendste creatie, 'Tom Poes en Heer Bommel'. Heer Bommel trad eindelijk in het huwelijk met juffrouw Doddeltje, en laat zijn avontuurlijke leven achter zich.

F. C. Knudde

Vanaf de jaren '80 geven steeds meer kranten de voorkeur aan korte grappen. Toon van Driel werd al gauw een van productiefste makers hiervan. Hij is de geestelijke vader van de onfortuinlijke voetbalclub F.C. Knudde, die in 1973 debuteerde en vanaf de jaren tachtig in het Algemeen Dagblad verscheen. Van Knudde zijn inmiddels 35 albums gepubliceerd. Van Driel is ook bekend om zijn André van Duin in stripvorm, en de onvergetelijke kroeglopers uit 'De Stamgasten' (1980-...), die we onder andere in het Algemeen Dagblad tegenkomen.

André van Duin

Hierboven de strip 'André van Duin' (1987), die ook in de Telegraaf verscheen. Deze strip heeft helaas nooit het hilarisch gehalte van zijn protagonist geëvenaard.

Vader en Zoon

Van 1968 to 1987 verscheen de strip 'Vader en Zoon' van Peter van Straaten in Het Parool. De strip kende vele uitgaven in boekvorm. Het eeuwige generatieconflict tussen Vader en Zoon, gezet tegen de roerige politiek van de jaren zeventig, heeft velen een glimlach van herkenning ontlokt.

Okke Okkinga - Trije Regels, 1987

In de Leeuwarder Courant verschenen de avonturen van 'Ocke Ockinga', een strip van Gerrit Stapel, in de oorspronkelijke taal van deze Friese held. De leverancier was Nico Noordermeer, die voorheen met zijn uitgeverij De Lijn enkele boekuitgaven op de markt had gebracht. Noordermeer leverde met zijn agentschap vooral strips aan de regionale kranten. Hij vertegenwoordigde enkele Nederlandse auteurs, maar ook de Deen Carsten Graabaek en de Vlamingen Ikke, Jeff Wellens, Kamagurka & Herr Seele en Studio Vandersteen.

Dr. Silvester

Ook 'Dr. Silvester' (1984-1988) kwam uit het fonds van De Lijn. Deze krantenstrip van Willy Lohmann verscheen in de jaren tachtig in verschillende provinciale kranten.

Bartje

Andere bij Noordermeer aangesloten auteurs waren Uco Egmond met 'Begoniastraat 13' (is deze strip ooit gepubliceerd?) en Willem Ritstier. Deze laatste debuteerde met 'Bartje' (1983-1985), een strip die niet alleen in de krant, maar ook in de Nederlandse editie van het weekblad Robbedoes verscheen. Zijn creatie 'Gaaibaai' werd geleverd aan verschillende huis-aan-huis-bladen.

Boes

De strip 'Boes' (1980) werd getekend door Wil Raymakers en geschreven door Thijs Wilms. Er verscheen ook een populaire animatieserie.

Jaap Vegter

Wekelijks kunnen de lezers van Vrij Nederland genieten van de ironische, maatschappij-kritische visie van Jaap Vegter. Deze strip verscheen al vanaf 1977 en heeft tot de dood van de auteur in 2003 niets aan scherpzinnigheid ingeboet.

In de jeugdbijlage Goochem van Het Parool beginnen de heren Windig en De Jong hun bijdragen te leveren. Hieronder een speciale Duck voor het Russische themanummer. Ook 'Heinz' (1987-2000) (2004-2006) zal als kat van de muzikant Rockin' Belly op deze plek debuteren.

Donald Duck parodie

In 1980 werden de kinderen uit Amsterdam en de omliggende gemeenten verrast met een heuse nieuwe stripkrant: Minitoe. Tenminste, als hun ouders de Courant Nieuws van de Dag lazen. Het 16 pagina's tellende krantje verscheen elke donderdag als bijlage bij de krant en bestond vooral uit strips uit het Dupuis-fonds, zoals 'Guust Flater' van André Franquin, 'Bollie en Billie' van Jean Roba en 'Natasja' van François Walthéry, en een enkele Dargaud-strip. De selectie was volgens hoofdredacteur Hans Smulders toegespitst op het stadskind (Stripschrift #141, november 1980). In 1991 werd Minitoe als losse bijlage opgeheven en opgenomen in de krant, die op zijn beurt in 1998 van het toneel verdween.

MinitoeMinitoe
Bij enkele covers bespeuren wij een zekere huisvlijt...

Strips uit De Waarheid
De voorheen communistische krant De Waarheid koos midden jaren '80 voor meer alternatieve strips (26 februari 1985). De tekenaars waren afkomstig uit de amateurblaadjes TNT, Baal en Rats en van velen van hen is daarna op stripgebied nooit meer iets gehoord...

Taalspegel, 1987In de Leeuwarder Courant verscheen ook dagelijks de cartoon 'Taalspegel', waarin een voorbeeld van 'vernederlandst' Fries tegenover 'gaaf' Fries geplaatst werd. Zeer leerzaam voor de vele 'import-Friezen'! Hiernaast (vertaald naar het Nederlands):-"Zoiets zou eigenlijk verboden moeten worden." - "Wie kan zoiets verbieden, de politie?"