Stripgeschiedenis

Willem Ritstier

Otto Spoof by Willem Ritstier
Otto Spoof

Willem Ritstier (Rotterdam, 12 juni 1959) is een van Nederlands productiefste stripschrijvers. Hij is echter ook actief als striptekenaars, illustrator en cartoonist. Zonder echte tekenopleiding begon hij zijn carrière als stripmaker begin jaren '80 in het Vlaamse blad Robbedoes, waarin hij de strookstrip 'Bartje' en de avonturen van 'Harry Lipwitts' publiceerde. Later verscheen 'Harry Lipwitts' in Eppo/Wordt Vervolgd, en publiceerde Maarten J. de Meulder het album 'De Familie Best' in1983. Vanaf 1988 verscheen zijn strip 'Gaaibaai' in het Algemeen Dagblad.

Ook verzorgde hij een groot aantal commerciële strips, zoals 'Dirkje' voor het blad Ditjes & Datjes van supermarktketen Dirk van den Broek, en 'Wattje' voor Eneco. Zijn strip 'De Familie Iks' verscheen wekelijks in De Courant Nieuws van de Dag in de jaren '90, terwijl zijn creaties 'Alvin' en 'Otto Spoof' waren terug te vinden in StripNieuws en de gagstrip 'Flip' (2005-2014) in Kidsweek verscheen.

De Familie Best by Willem Ritstier
De Familie Best

Ritstiers cartoons en strips zijn eveneens verschenen in Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Leeuwarder Courant en een aantal internationale publicaties van bedrijven als KLM en Philips. Hij is vaste illustrator voor het wetenschapsblad voor de jeugd Zo Zit Dat, en regelmatig verzorgt hij tekenwerk voor kaarten, kinderboeken en reclamecampagnes. Dit soms onder het pseudoniem Bill Risty.

GaaiBaai, Foppe slaat door, by Willem Ritstier
Gaaibaai

Ritstier is echter vooral bekend als stripschrijver. Zijn bekendste werk maakte hij in samenwerking met Minck Oosterveer, met wie hij al in de jaren '80 voor zijn eigen amateurblad Yèch werkte. Daarna maakte het duo de avonturenserie 'Philip J. Boogaard' in de lokale  Sijthoff-kranten, 'Claudia Brücken' voor de Belgische uitgeverij Lombard en de krantenstrip 'Jack Pott' voor Algemeen Dagblad. Daarna vertrok het duo naar De Telegraaf, waarvoor zij de series 'Zodiak' en 'Nicky Saxx' creëerden. Toen De Telegraaf in 2008 met 'Nicky Saxx' stopte, eindigde tegelijkertijd het tijdperk van de avonturen-krantenstrip in Nederland. Ritstier en Oosterveer werkten verder voor tijdschriften als Suske en Wiske Weekblad ('Rick Rolluik', 'Speed Nation'), MYX ('Trunk') en Eppo ('Ronson Inc', 'Storm').

Rozewater by Willem Ritstier

Willem Ritstier heeft verder met een groot aantal andere Nederlandse stripmakers samengewerkt. Met René Uilenbroek maakte hij de hilarische superheldenparodie 'Soeperman' voor Eppo/Wordt Vervolgd en Sjors & Sjimmie Stripblad, maar ook 'Stanley'. Andere samenwerkingen waren met Pieter Hogenbirk ('Tim Tijdloos'), Erwin Suvaal ('Anders'), Jeroen Steehouwer en Frans Leenheer ('Pelle'), Wout Paulussen ('Quint en Co'), Rob Phielix en Carry Brugman ('Sam & Sam'), Adri van Kooten ('WINTH'), Hendrik J. Vos ('Jack Slender') en Marissa Delbressine ('WARD'). Ritstier verzorgde ook scripts voor het meidenblad Tina, en de reeks 'Junior Suske en Wiske'. In 2016 bracht hij met Roelof Wijtsma de klassieke voetbalstrip 'Roel Dijkstra' weer tot leven voor Eppo.

Willem Ritstier is de winnaar van de Stripschapprijs 2017 voor zijn volledige oeuvre. Het is de eerste keer dat een auteur die voornamelijk actief is als stripschrijver de prijs wint.

Alvin, by Willem Ritstier

www.ritstier.nl

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars