Stripgeschiedenis

's Neerlands MAD

Cover Willy LohmannToonder-parodieCover Willy Lohmann, 1994
Mad-cover #231  (maart 1991),  cover #148 (april 1983) en cover #259 (januari 1994).

Het Amerikaanse satirische tijdschrift Mad Magazine kende al sinds 1952 een grote populariteit in de VS, toen in juli 1964 in Nederland een lokale versie gelanceerd werd. De Nederlandse Mad is op zich opmerkelijk omdat het blad het maar liefst drie decennia lang wist uit te zingen en zelfs in 2011-2012 nog een kleine terugkeer beleefde. Maar het blad was méér dan een ongeïnspireerd doorslagje van haar Amerikaanse broertje...

"Bij geruchte vernam ik uw dwaze plan het blad "MAD" in Nederland te doen verschijnen. U schijnt te veronderstellen, dat er in dit land tal van mensen met gevoel voor humor zijn. Nou, dan bent u wel goed gek.

H.F.C.M. van Haeften
's-Gravenhage
"

De eerste MAD, juli 1964Geschiedenis
Met bovenstaande brief opende het eerste nummer van de Nederlandse versie van het Amerikaanse blad MAD Magazine, in juli 1964. Net zoals andere buitenlandse versies van het blad bevatte de Nederlandse versie voornamelijk vertaalde herdrukken van vaste waarden in de originele Mad, zoals Antonio Prohías' 'Spy vs. Spy', Dave Berg's 'The Lighter Side', de cartoons van Sergio Aragonés, Al Jaffee en Don Martin en vanzelfsprekend ook de parodieën op advertenties, populaire films en tv-series. De enige traditie die vreemd genoeg niet werd overgenomen waren de vouwpagina's van Al Jaffee. 

De redacteurs van de Nederlandse Mad staken veel tijd in de vertalingen. Omdat sommige grappen in de Amerikaanse strips en artikelen referenties bevatten die de Nederlandse lezers niet zouden snappen werden deze altijd aangepast met verwijzingen naar Nederlandse politici en media. Soms zelfs zonder de daadwerkelijke tekeningen te vervangen. Naar het voorbeeld van hun grote broer in de States, werden ook de namen van personages, film- en tv-titels vaak verbasterd. 'Batman' werd b.v. 'Pet-man', terwijl 'The Cosby Show' in 'De Kotsie Show' veranderd werd. Ook Mad's advertentieslogan, "What, me worry?", kreeg een Nederlandstalige variant: "Wel gek, maar niet goed.", evenals de grap rond de prijs ("25 cents, cheap!"), dat hier "Toch nog f. 1,25" werd. 

Nederlandse tekenaars
Net als bij andere buitenlandse edities van Mad bood de Nederlandse Mad ruimte voor tekenaars van eigen bodem. Dit stond het blad toe ook satirische strips te maken over Nederlandse politici, mediafiguren, films, tv-shows en reclamespotjes. Het eerste verhaal in de eerste MAD was van de hand van Gub (Guus Boissevain) - een hilarische parodie op de mega-televisie-actie 'Open het Dorp' met Mies Bouwman. Met 'Open het Dorp' (1962) werd geld ingezameld voor een woongemeenschap voor gehandicapten. In Gubs versie werd dit vanzelfsprekend veel cynischer voorgesteld. 

Gub - Vernietig het Dorp

Een andere Nederlandse tekenaar die bijdragen aan MAD leverde, was Willy Lohmann. Behalve vele covers tekende hij ook een groot aantal strips, zoals 'De Krakers', vaak in samenwerking met tekstschrijver Rob Bakker, die ook in de redactie zat. Andere redactieleden in de loop der tijden waren: Hans Kroese, Frans van Riel, Hans Mils, Arjaan van Nimwegen en Ernest D.P. Benéder. Verdere tekenaars waren onder anderen Auke Herrema en Wouter Lap. Lap kreeg vooral bekendheid door de vele karikaturen die hij voor de voorplaten van het tijdschrift maakte.

Door de decennia heen nam Mad politici als Joop den Uyl, Ruud Lubbers, Wim Deetman en het Nederlandse koningshuis op de korrel, terwijl mediafiguren als Herman Brood, Corrie Konings, Jos Brink, Theo Koomen, Jan Cremer, Ron Brandsteder, Paul de Leeuw, Ivo Niehe, Lee Towers en Sonja Barend er ook stevig van langs kregen. Nederlandse tv-series als 'Van Kooten en De Bie' en 'De Dik voor Mekaar Show' kregen parodiestrips, net als Nederlandse films zoals 'Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel', 'Ciske de Rat' en Dick Maas' 'Amsterdamned' en de 'Flodder' reeks. Aangezien sociale satire een hoeksteen van de Amerikaanse Mad was, deinsde de Nederlandse Mad er niet voor terug om ook controversiële nationale thema's aan te snijden, zoals de sekslijn, prostitutie, soft drugs, conservatieve predikanten, transseksuelen en leernichten. Het zou immers geen échte "Neerlandse Mad" zijn zonder! 

cover door Wouter Lap, april 1980Mad nummer 50cover Wouter Lap, april 1979
De eerste cover (# 112, April 1980) toont Prins Bernhard and koningin Juliana op de pensioenafdeling n.a.v. de troonsbestijging van hun dochter koningin Beatrix. De tweede, uit 1969, viert het 50ste nummer. Op de derde (# 100, April 1979) zien we Alfred E. Neuman zijn 100ste nummer vieren temidden van Paus Johannes-Paulus II, Eerste Minister Dries van Agt, koningin Juliana, vice-premier Hans Wiegel, Mad-hoofdredacteur William M. Gaines en Eerste Minister Joop Van den Uyl.  

Censuur
Hoewel de Nederlandse Mad al even oneerbiedig was als haar Amerikaanse moederblad, betekende dat niet dat zomaar alles mocht. Tot twee keer toe floot de Amerikaanse uitgever William M. Gaines de redactie terug wegens tekeningen die volgens hem niet door de beugel konden. Zo maakte hij bezwaar tegen een covervoorstel waarop mascotte Alfred E. Neuman in een herentoilet begluurd wordt door twee andere jongens. Een andere cover (nummer 194, 1987) beeldde Neuman af als een kaboutertje met een groot condoom op zijn hoofd. Of deze incidenten bewijzen hoe preuts Amerikanen zijn of hoe vulgair Nederlanders, laten we aan het oordeel van de lezer over... Vreemd genoeg zou Alfred later nog vaak naakt (vanop de rug) op een cover verschijnen, bijvoorbeeld op nummer 139 (juli 1982), waarbij hij uit zee rijst en zijn zwembroek aan een harpoen heeft hangen, terwijl de strandgasten gechoqueerd weglopen. Op de cover van nummer 143 (november 1982) spuit hij in zijn blootje "Sex Moet!" in graffiti-letters, terwijl hij op de cover van  nummer 158 (February 1984) naakt poseert, met enkel een plakkaatje met het jaar "1984" voor zijn edele delen. De coverillustratie van nummer 187 (1986) toont hem dan weer als sekspop...

Einde
Het blad kende in de loop der tijden steeds wisselende uitgevers - in chronologische volgorde: Classics Nederland, Williams Nederland, Classics Lektuur, Weekend/Classics Lektuur, Kontekst, De Vrijbuiter en Magazine Services. Het laatste nummer verscheen in 1995. De Nederlandse Mad had het maar liefst 269 nummers uitgezongen. 

Uitnodigingen, door Willy Lohmann

Duffe MAD,
Ja hoor, vandaag kreeg ik hem: een acceptgiro van f.33,- terwijl ik toendertijd tekende voor f.16,50. Maar goed, wie MAD leest is duf en dus betaal ik maar. Verder spui ik even mijn gal over kleregroepen als Kiss e.d. Waarom trappen jullie die geschminkte vlooien niet eens een keer op hun...? Van mij mag je nog veel leuke gevoelens belachelijk maken.
Duffe groeten,
Kees Diks uit Uden (gat in Noord Brabant)

Antw. Red: Wacht de volgende acceptgiro maar eens af...!

Cover Wouter LapMad nummer 209Cover Wouter Lap
"Elke gelijkenis of overeenkomst met bestaande personen is opzettelijk, maar puur satirisch." De eerste cover (#177, October 1985) toont Eerste Minister Joop den Uyl naast Meneer de Uil uit De Fabeltjeskrant. De 2de cover (# 209, November 1988) toont Alfred E. Neuman als schilder Karel Appel. De 3de cover (#197, October 1987)  persifleert bisschop Johannes Gijsen.

De nieuwe Nederlandse MADComeback
In 2011 vond Rob van Bavel van uitgeverij Don Lawrence Collectie dat het, in navolging van de herstart van Eppo, tijd was om opnieuw een Nederlandse MAD te maken. En in oktober van dat jaar was het eerste nummer een feit. Onder hoofdredactie van Ger Apeldoorn bevat het blad opnieuw Amerikaans materiaal, maar ook nieuw Nederlands werk van Mars Gremmen, David de Rooij, Nozzman, Wouter Tulp, Arne van der Ree en Herman Roozen. Bastiaan Geleijnse (bekend van 'Fokke en Sukke') was één van de schrijvers. In 2012 bedacht Pieter Van Cleef ook een parodie op de filmprijs Het Gouden Kalf: 'De Gouden Alf', met Mad's mascotte Alfred E. Neuman als een pissend gouden kalf. 

Ondanks een veelbelovende comeback werd in juli 2012 aangekondigd dat het zesde nummer tevens het laatste zou zijn. Gek, maar niet goed...

Miniposter door Willy LohmannRegister van tijdschriften

Don Martin biography (in English)

Holland MAD cover site