Stripgeschiedenis

Aloys Oosterwijk

Willems Wereld, door Aloys Oosterwijk
Willems Wereld

Aloys Oosterwijk (25 juni 1956) studeerde kunst in Arnhem en publiceerde zijn eerste strips in alternatieve striptijdschriften zoals De Omelet, Tante Leny Presenteert, De Vrije Balloen en Talent. Hij is mede-oprichter van Studio Arnhem, samen met Hanco Kolk, René Meulenbroek en Ben Jansen, en sloot zich later, na zijn verhuizing naar Amsterdam, aan bij Studio De Wittenkade van Peter de Wit en Hanco Kolk.

Studio Arnhem in 1976
Studio Arnhem in 1976. Boven v.l.n.r.: Aloys Oosterwijk, Rieuwert Catz, Ben Jansen, Hanco Kolk, René Meulenbroek. Onder v.l.n.r.: Diederick van Kleef, (?) Langedijk.

Oosterwijk debuteerde in 1978 met het album 'Een Keurig Wit Pakje Met Geen Vlekje Besmeurd', een verzameling verhalen met in de hoofdrol Pater Smollenbrink, die al eerder in Talent verschenen. Naast zijn werk als tekenleraar produceerde hij in Studio Arnhem strips als 'Otto Raaf; voor Het Parool en de detective-strip 'Cor Morelli' die achtereenvolgens verscheen in Het Laatste Nieuws, Robbedoes, Eppo, Eppo/Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad en Sjosji tussen 1984 en 1996, evenals in een zestal albums.

Cor Morelli, door Aloys Oosterwijk
Cor Morelli in Robbedoes

Tussen 1991 en 1997 maakte Aloys Oosterwijk verschillende verhalen voor het meidenblad Tina, met titels als 'Mirte' en 'Blanche & Gijske', de laatste op tekst van Patty Klein. Voor De Telegraaf maakte hij een educatieve strip over golfen, met de naam 'Golfen met Gary Wiren'. Voor het tijdschrift Yachting World tekende hij 'Passionate Yachtsmen'. Ook maakte hij enkele erotsiche strips voor de Spaanse magazines Totem El Comix en Kiss, enkele hiervan werden ook in het Nederlandse Playhouse gepubliceerd.

strip in Playhouse, door Aloys Oosterwijk
Een van Oosterwijks Playhouse strips

In 1996 verscheen voor het eerst de strip 'Willems Wereld' in weekblad Panorama. De figuur van Willem is feitelijk dezelfde als Cor Morelli, met het verschil dat Willem geen detective is maar een kroegloper. Willems wereld is een tragische maar nooit droevig, vol onbereikbare liefde maar ook vrolijke hoerenloperij. Willem is de typische barfilosoof, die het leven van achter de toog beschouwt en er af en toe aan deelneemt, als schildermodel, stand-in bij pornofilms of als werknemer in allerlei snel verlaten baantjes. Er zijn verschillende albums verschenen van 'Willems Wereld'. Na 21 jaar besloot de nieuwe hoofdredacteur van Panorama te stoppen met de strip. De laatste aflevering verscheen op 21 september 2017.

Willems vrouwen, door Aloys Oosterwijk

Sinds 2000 is Aloys Oosterwijk ook werkzaam als rechtbanktekenaar voor het blad Panorama en de krant Algemeen Dagblad. Bij uitgeverij Extra verscheen een bundeling van zijn rechtbanktekeningen, met daarin niet de minste misdadigers, her en der voorzien van commentaar door Aloys zelf.

Op 21 september 2001 opende in Galerie Lambiek een expositie van Oosterwijks werk, getiteld 'Sexueel Correct'. In 2007 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Willem, door Aloys Oosterwijk

Engelse biografie van Aloys Oosterwijk in de Comiclopedia

Register van tekenaars