Stripgeschiedenis

Remco Polman

Floris by Remco Polman
Floris (2013)

Remco Lee Polman (4 oktober 1969) is een Nederlandse striptekenaar en animator. Hij studeerde filosofie aan de Radbout Universiteit in Nijmegen was in de jaren '90 een van de oprichters van stripcollectief Studio Iris, samen met Marc Middelhuis, Paul Hoogma en Wilfred Ottenheijm. Naast een eigen tijdschrift, genaamd Iris, schreeft de groep ook scenario's met figuren als 'Sjors en Sjimmie' en 'Donald Duck'.

comic from Iris, by Remco Polman (1995)

Samen met scenarist Frank Jonker maakt hij sinds 1999 de gagstrip 'Vera en Victor' voor NOV tijdschriften als Sport- en Vrijwilligerskrant. In datzelfde jaar begon hij de animatiestudio Mooves met Jantiene de Kroon en Wilfred Ottenheijm.

Floris van Dondermonde by Remco Polman
Floris van Dondermonde (Eppo #4, 2012)

Daarnaast is Remco Polman onderdeel van het Mark Retera Ensemble, dat gezamenlijk de plots en tekenwerk van de hilarische krantenstrip 'DirkJan' verzorgt. Het team maakte in 2004 ook de eerste korte animatiefilm met Mark Retera's beroemde student. Polmans film 'Mortel' uit 2006 leverde hem in 2008 een Oscar-nominatie op in de categorie korte animatiefilms.

Wat Wil West by Remco Polman
Contribution to Wat Wil West (2014)

In februari 2012 presenteerde hij zijn strip 'Floris van Dondermonde' in het stripblad Eppo. Deze middeleeuwse held is met een knipoog gebaseerd op de tv-serie 'Floris' uit de jaren '50. Na aanvankelijk voor strookgrappen te hebben gemaakt, is hij uiteindelijk samen met Wilfred Ottenheijm ook aan langere verhaaltjes gaan werken. Remco Polman heeft ook verschillende bijdragen geleverd aan Wat Wil West, de gratis stripkrant van Maia Machen voor het Amsterdamse stadsdeel Oud-West, in 2014.

cover from Iris, by Remco Polman

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van auteurs

www.mooves.nl