Stripgeschiedenis

Barbara Stok

Dan maak je maar zin
Uit: Dan maak je maar zin

Barbara Stok (geboren in Groningen, 24 febrauri 1970) is een Nederlands stripmaakster die bekendheid verwierf met haar autobiografische strips. Samen met Gerrie Hondius en Maaike Hartjes wordt zij gerekend tot De Grote Drie van de zogenaamde "vrouwenstrips".

Ze begon haar carrière als journalist/fotograaf bij een regionaal krantenconcern. Onder invloed van Amerikaanse "independent" strips, zoals Joe Matt's 'Peepshow', begon ze stripverhalen te maken. Al sinds haar studententijd maakte ze maandelijkse tekeningen voor het Groninger popcentrum Vera. Barbara tekende openhartige autobiografische strips voor haar 'Barbaraal' comics, die ze vanaf 1996 in eigen beheer uitgaf.

Barbaraal door Barbara StokBarbaraal door Barbara Stok

Toen de eerste echte collectie in boekvorm, 'Barbaraal tot op het Bot', in 1998 werd uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, stond ze in alle media en werd ze door het Stripschap genomineerd voor Beste Nederlandse Stripboek van 1999. Sindsdien zijn er meerdere collecties verschenen, zoals 'Je Geld of je Leven' (2003), 'Nu we hier toch zijn' (2005), 'Barbara weet het beter' (2006), 'Op tour door Spanje' (2007), 'Dan maak je maar zin' (2009) en 'Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven' (2010). Een "best of" collection verscheen in 2013 onder de titel 'Lang zal ze leven'. In haar vroege werk zijn veel gebruikte thema's seks, uitgaan, harde muziek en dronkenschap, maar later komen ook zaken als burnout, kapitalisme, onzekerheid, spiritualiteit en angst voor de dood aan bod.

Je geld of je leven by Barbara Stok
Uit: Je geld of je leven

Haar stressvolle baan als reporter en de daarop volgende burn-out werden vastgelegd in het albumlange verhaal 'Je geld of je leven' (2003). De plotselinge dood van haar zwager was de rode draad in het boek 'Dan maak je maar zin' (2009). Stok ziet haar strip alter ego als een antiheld; iemand die van alles wil, zonder dat het lukt. Zij geeft haar strippagina's een mild ironische toon, die ze zelf "optimistisch relativisme" noemt.

Inmiddels is Barbara Stok professioneel stripmaker. Haar strips en tekeningen zijn gepubliceerd in Algemeen Dagblad, Dagblad van het Noorden en HP/De Tijd, en ook heeft ze opdrachten gedaan voor de VPRO, de Rabobank en Amnesty International. Ze had een maandelijkse strip in het meidenblad One, en verder stond ze met een wekelijkse strip in het NRC.

In 2012 maakte Barbara Stok in opdracht van het Van Gogh Museum in Amsterdam een stripverhaal over de laatste jaren van de schilder Vincent van Gogh in Zuid-Frankrijk, genaamd 'Vincent'. Rond dezelfde periode verschenen er toevalligerwijs meerdere grafische romans over Nederlandse grootmeesters: Typex' boek over Rembrandt volgde in 2013 en Marcel Ruijters' boek over Jeroen Bosch in 2015. Voor het Groninger Museum maakte Barbara Stok in 2015 vervolgens een boek over de kunstenaar en drukker Hendrik Werkman, getiteld 'De Omslag'.

Vincent by Barbara Stok
Vincent

Naast stripmaker is Barbara Stok ook actief als muzikant. Ze drumde in bands also Epigoon Kitchen, Eyeballslugger, Txotxo en De Hockeyrokjes. Met haar echtgenoot Ricky van Duuren vormt ze de band De Straaljagers, waarmee ze door het hele land heeft gespeeld. Ook gingen De Straaljagers op tournee door Spanje; een ervaring die werd vastgelegd in Barbara's boek 'Op tour door Spanje' in 2007.

Barbaraal door Barbara Stok
Uit: Nu we toch hier zijn

In 2009 was Barbara Stok de eerste vrouwelijke stripmaker die de Stripschapprijs in ontvangst mocht nemen voor haar hele oeuvre. Hoewel tekenaars als Peter Pontiac and Gerard Leever al lang voor hen autobiografische strips maakten, hebben Barbara Stok, Gerrie Hondius en Maaike Hartjes het genre in de late jaren '90 zeker populairder gemaakt. Inmiddels hebben tekenaars als Floor de Goede, Michiel van de Pol, Margreet de Heer, Edith Kuyvenhoven, Marq van Broekhoven en Sandra de Haan zich aan het rijtje autobiografische stripmakers toegevoegd.

Dan maak je maar zin
Uit: Dan maak je maar zin

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars