Stripgeschiedenis

Ketelbinkie Krant/Robs Vrienden

Ketelbinkiekrant 1949

In januari 1948 verschijnt het eerste nummer van de Ketelbinkie Krant, een blad gevuld met verhalen en strips, onder redactie van Wim Meuldijk, die ook het blad Sneeuwvlok maakte. De naam Ketelbinkiekrant wordt gebruikt voor de Rotterdamse editie (en ook in Enschede), die in hetzelfde A4-formaat verscheen, in de rest van het land heet het blad eerst Kapitein Rob's Vrienden, en vanaf 1952 Robs Vrienden.

KetelbinkieTekening van Albert van Beek,met verschillende figuren uit de Ketelbinkiekrant

Aanvankelijk verschijnt het blad in groot (kranten) formaat, later wordt dit gehalveerd, en verschijnt het blad maandelijks in plaats van tweemaandelijks. Vanaf begin jaren vijftig komt het wekelijks uit.

Het begin van 'Koos' door Piet Deunhouwer
Het begin van 'Koos' door Piet Deunhouwer

In Ketelbinkiekrant verschenen onder andere 'Ketelbinkie' en 'Sneeuwvlok' van Wim Meuldijk; 'Niels Holgersson's Wonderlijke Avonturen' door Henk Albers en Wim Meuldijk; 'Daantje Staat Pal' door R. Venema; en de voetbalstrip 'Koos' van Piet Deunhouwer, destijds (1948) zeventien jaar - toen hij in dienst moest werd deze strip abrupt beëindigd. Daarop werd Henk Sprenger gevraagd eenzelfde soort strip op te zetten - dit werd de populaire 'Kick Wilstra'.

Koos, door Piet Deunhouwer
Het einde van 'Koos' - de voorloper van 'Kick Wilstra'

Verder stond er veel werk in van buitenlandse tekenaars, zoals 'Reuzen der Lucht!' door Christian Mathelot; 'Roland, de Prins van het Woud' door Kline; 'Frank Jones' door Charles F. Paid; en 'Onweer in de Pacific' door Marijac.

Ketelbinkiekrant, 1952Ketelbinkiekrant 1955

Robs Vrienden, 1954Robs Vrienden, 1955Robs Vrienden, 1955

Het blad verscheen tot februari 1957. Zoals de naam Robs Vrienden al doet vermoeden, was 'Kapitein Rob' van Pieter Kuhn al gauw een van de populairste strips. Verder verschenen er in de jaren vijftig onder andere de volgende strips in: 'Pospuiven voor de Prins' door Zi en A.D. Hildebrand, 'Joessoef, het Knechtje van de Sultan' door Fred Franken en A.D. Hildebrand; en 'Jefke' door Piet van Elk - evenals een aantal buitenlandse strips.

Pospuiven voor de Prins, door Zi en A.D. Hildebrandt

Behalve strips bevatte het blad verhalen, interviews, moppen, puzzels, prijsvragen en een wekelijkse felicitatie-pagina.

De Prijswinnaars! -1953

Jan Cremer in Ketelbinkiekrant in 1953
Felicitaties voor Jan Cremer.

"Daar hebben we de blijde gezichten van enige der hoofdprijswinnaressen en -winnaars van onze grote wedstrijd. Irene van der Leur ziet er maar wat tevreden uit met haar nieuwe fiets. Stel je nu eens voor, dat ze niet eens abonné is op ons blad. Haar broertje is het wel maar die had geen zin om mee te doen aan de wedstrijd, want hij zei, dat hij toch nooit iets won. En daar heb je het nu: Irene deed wel mee, en zij won de fiets."

Tekenaars voor de Ketelbinkiekrant:
Henk Albers, Albert van Beek, Piet van Elk, Pieter Kuhn, Wim Meuldijk en Henk Sprenger.

Register van tijdschriften