Stripgeschiedenis

Olidin

Olidin, 1958

Olidin was een jeugdblad, dat tussen 1957 en 1963 werd uitgegeven door oliemaatschappij Shell en vormgegeven door reclamebureau Van Maanen in Amsterdam. Het bevatte strips, verhalen en puzzels en werd gratis verstrekt aan leden van de Shell Junior Club. Lezertjes konden zich laten inschrijven door een volwassene met een auto die bij Shell tankte. Een tijdschrift voor een redelijk beperkte groep dus, aangezien het autobezit in die jaren nog beperkt was.Behalve strips van buitenlandse origine, zoals 'Davy Crocket', werd er ook werk van Nederlandse tekenaars geplaatst. Friso Henstra tekende de titelstrip 'Olidin', Carol Voges 'Opa' en H.G. Kresse maakte 'Roland de Jonge Jager' en later 'Pim en de Venusman'. De titelstrip van Henstra maakt knap gebruik van het Shell-logo. De hoofdpersoon heeft een ijzeren schelp, waarmee hij à la Aladdin een geest kan oproepen.

Tommy, door Jan KruisTommy, door Jan Kruis

In de tweede jaargang maken nieuwe strips hun opwachting, zoals de motoragent 'Ted Start' door Roberic en 'Ahmed' van Chris Roodbeen. P. Visser levert het gagstripje 'Tippy' en 'Ben je een goed detective?'. Nieuw uit het buitenland zijn 'De Kattekwajongens' ('Katzenjammer Kids') van Joseph Musial en 'Bolletje Bolleboos' ('Henry') van Carl Anderson. In 1959 treffen we eveneens 'Tommy' van Jan Kruis aan, een wat naïeve realistische cowboystrip geïnspireerd op 'Jerry Spring' van Jijé.

Steintje en Gertje, door Jan KruisHet waren de eerste stappen op het strippad van Jan Kruis, die behalve 'Tommy' ook 'Baldino' maakte. Vanaf het tweede verhaal werd deze strip getekend werd door Jan van der Voo, terwijl Jan Kruis de teksten bleef schrijven. Ook maakten zij samen 'De Kleine Hertog', en Jan Kruis droeg zelf tevens de één-pagina strip 'Stientje en Gertje' bij, een reclamestrip voor de Shell Junior Club.

Aan het einde van 1959 worden de strips 'De Zwarte Hertog' door Piet Wijn en 'Bas en Van der Pluim' van Frits Godhelp uit Tom Poes Weekblad in Olidin herplaatst, de laatste onder de titel 'Slobber'. Piet Wijn kwam in 1960 wel met een nieuwe strip, 'Dick Durfal'. Andere nieuwe strips zijn ook 'Kareltje' van Joost Rietveld en het experimentele 'Dannie ben ik' van Emile Brumsteede.Behalve de nodige reclame voor Shell ("Goed nieuws! Ook dit jaar komt er weer een veel gevraagde verrassing, namelijk een SHELL JUNIOR CLUB FIETSWIMPELTJE"!) verzorgde het blad de sociale rubriek 'Wie schrijft aan een ziek clublid?', een kaartenactie om de jarige koningin te feliciteren en allerlei speciale aanbiedingen die met de Shell Junior Clubkaart konden worden verkregen, zoals korting op verschillende musea en pretparken (voor 90 cent naar de Efteling!). Ook werd er in de zomer een speciaal Shell Junior Club Zomerkamp georganiseerd.

Pim en de Venusman, door Hans G. KressePim en de Venusman door Hans G. Kresse

Olidin verscheen in een prachtig groot formaat, met mooie strips in kleur. Vanaf 1960 werd het formaat verkleind ("handiger") en hoewel er meer bladzijden kwamen, werden de strips, behalve die op de omslag, voortaan in zwart-wit gedrukt. In de latere jaren van het tijdschrift werden nog 'Papom' van Chris Roodbeen, 'De Avonturen van Mex' van Carol Voges en 'Botje Boon's Ballonnetje' en 'Senmoet' van Dick Vlottes geïntroduceerd.Wanneer Shell in 1963 besluit geen geld meer te steken in de Shell Junior Club, komt er een einde aan dit unieke stripblad.

Register van tijdschriften