Stripgeschiedenis

Pieter van Oudheusden

Pieter van Oudheusden

Pieter van Oudheusden (Puttershoek, 26 februari 1957 - Rotterdam, 11 november 2013) was een Nederlands schrijver en vertaler van stripverhalen. Hij is als stripschrijver vooral bekend voor zijn werk met Jeroen Janssen, en om zijn bijdragen aan Zone 5300 gedurende een periode van 19 jaar. Ook was hij een leraar aan de schrijversvakschool en de auteur van diverse kinderboeken. De laatste jaren was hij eindredacteur van het Nederlandse kindertijdschrift BoekieBoekie.

Van Oudheusden studeerde audiovisuele vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij was vanaf de jaren '80 als redacteur, tekstschrijver, recensent en journalist verbonden aan verschillende stripgerelateerde tijdschriften, zoals Stripschrift, Zozolala, Titanic en Zone 5300. Via de studio van Peter de Raaf heeft hij voor vele reeksen de vertalingen verzorgd, variërend van 'De Smurfen' tot 'Thorgal' en de graphic novels van Posy Simmonds, bij elkaar zo'n 50 titels per jaar.

Bakamé door Pieter van Oudheusden en Jeroen JanssenDe grote toveraar door Pieter van Oudheusden en Jeroen Janssen

The Nebraska Twins door Alice Kok en Pieter van OudheusdenAls scenarioschrijver heeft hij samengewerkt met vele Nederlandse en Vlaamse stripmakers, waarvan zijn samenwerking met Jeroen Janssen het vruchtbaarst was. Samen maakten ze stripromans als 'Een nachtegaal in de stad', 'Klaarlichte nacht' en 'De wraak van Bakamé'. Verder schreef hij 'Liefde en Verraad' voor Fred Marchall, een bewerking van het sprookje 'Blauwbaard' met Eric Wielaert and 'Spertijd' met Adri van Kooten. Daarnaast korte verhalen voor Lian Ong, Jan Vriends, Fred de Heij, Michiel de Jong, Kim Duchateau, Aimée de Jongh, Lode Devroe, Alice Kok, etc. Daarnaast schreef hij ook jeugdstrips als 'Klein Suske en Wiske' voor Standaard Uitgeverij (tekeningen van Jef Broeckx) en 'Mon en Tuur' voor Ballon Media (tekeningen van Mario Boon).

Hiernaast: The Nebraska Twins, een verhaal in samenwerking met Alice Kok voor Zone 5300 (najaar 2007)

Hangar 84 door Pieter van Oudheusden en Lode Devroe
Hangar 84, met Lode Devroe in Zone 5300 #80, 2007

In november 2013 overleed Pieter van Oudheusden op 56-jargie leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor, die bij hem in september van het jaar ervoor werd geconstateerd. Het verloop van zijn ziekte, in het bijzonder de persoonlijkheidsverandering die de hersenschade veroorzaakte, zijn vastgelegd door documentairemaker Jona Honer. Dit resulteerde in de drievoudig prijswinnende documentaire 'IK'.

Liefde en verraad door Pieter van Oudheusden en Fred MarchallSpertijd door Pieter van Oudheusden en Adri van Kooten

Register van auteurs