Stripgeschiedenis
Pieter van Oudheusden
Pieter van Oudheusden (Puttershoek, 26 februari 1957 - Rotterdam, 11 november 2013) was een Nederlands schrijver en vertaler van stripverhalen. Hij is als stripschrijver vooral bekend voor zijn werk met Jeroen Janssen, en om zijn bijdragen aan Zone 5300 gedurende een periode van 19 jaar. Verder was hij een leraar aan de schrijversvakschool en de auteur van diverse kinderboeken. De laatste jaren was hij eindredacteur van het Nederlandse kindertijdschrift BoekieBoekie.
Stripjournalist
Van Oudheusden studeerde audiovisuele vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij was vanaf de jaren '80 als redacteur, tekstschrijver, recensent en journalist verbonden aan verschillende stripgerelateerde tijdschriften, zoals Stripschrift, Zozolala, Titanic en Zone 5300. Hij interviewde vele stripauteurs en schrijvers en was betrokken bij de herstijling van Stripschrift tijdens 1987-1988 bij de uitgeverij Vonk. Toen de nieuwe richting na een jaar weer werd afgevoerd lanceerde Van Oudheusden het blad De Toestand (1989-1991) met Peter de Raaf, een kruising tussen zijn versie van Stripschrift en het opgedoekte stripblad Titanic. Via De Raaf's studio heeft hij voor vele reeksen de vertalingen verzorgd, variërend van Peyo's 'De Smurfen', Cosey's 'Jonathan', Yslaire's 'Samber' tot Jean van Hamme en Grzegorz Rosinski's 'Thorgal' en de graphic novels van Posy Simmonds, bij elkaar zo'n 50 titels per jaar. Hij vertaalde ook kinderboeken, waaronder Joyce Dunbar en James Mayhew's 'Muis en Mol' reeks.
Scenario's
Als scenarioschrijver heeft Van Oudheusden samengewerkt met vele Nederlandse en Vlaamse stripmakers, waarvan zijn samenwerking met de Belg Jeroen Janssen het vruchtbaarst was. Samen maakten ze stripromans als 'Een nachtegaal in de stad' (2000), 'Klaarlichte nacht' (2001) en een trilogie over het Afrikaanse folkloristische personage Bakamé de haas (2003-2010). Verder schreef hij 'Liefde en Verraad' voor Fred Marchall in Titanic, een eigentijdse bewerking van het sprookje 'Blauwbaard', met Erik Wielaert and samen met Adri van Kooten 'Spertijd', een verhaal dat zich in een imaginair, militair bezet Europa afspeelt. Daarnaast schreef hij korte verhalen voor Lian Ong, Jan Vriends, Fred de Heij, Michiel de Jong, Kim Duchateau, Aimée de Jongh, Lode Devroe, Alice Kok, etc., waarvan de meesten in het Rotterdamse alternatieve stripblad Zone 5300 verschenen. De bescheiden en erudiete Oudheusden onderzocht alle donkere facetten van de menselijke natuur in zijn verhalen die met humor en melancholie doorspekt waren.
Ook 'Junior Suske en Wiske' (2010-2013), een junior spin-off van Willy Vandersteen's 'Suske en Wiske', getekend door Jeff Broeckx, stond op zijn resumé. Het was een reboot van 'Klein Suske en Wiske', wat ook al door Broeckx getekend werd, maar achtereenvolgens door Marc Legendre, Urbanus, Dirk Nielandt en Kris De Saegher geschreven werd. Toen Van Oudheusden in 2012 ziek werd, werd hij opgevolgd door Willem Ritstier. Een andere jeugdstrip van Van Oudheusdens hand was 'Mon en Tuur' (2011-2012) voor Ballon Media, getekend door Mario Boon. Voor Pieter Hogenbirk schreef hij de strip 'Steffie & Flint' voor National Geographic Junior.
Hierboven: The Nebraska Twins, een verhaal in samenwerking met Alice Kok voor Zone 5300 (najaar 2007).
'Hangar 84', met Lode Devroe in Zone 5300 #80, 2007
Kinderprentenboeken
Tussen 2002 en 2013 schreef hij ook de teksten voor verschillende kinderboeken, uitgegeven door De Eenhoorn, waarvan vele bekroond werden. Deze boeken werden voornamelijk door Vlaamse artiesten geïllustreerd, zoals Goele Dewanckel ('Ik verveel me nooit'), Inge Bogaerts ('Mevrouw Ja en Meneer Nee', 'Toen Mijn Vader Een Reus Was') en Stefanie De Graef ('Scherven van de hemel') en werden gekenmerkt door hun literaire, filosofische teksten en artistieke tekeningen. Bij de publicatie van zijn laatste boek, 'Scherven van de hemel' (maart 2013), vergeleek hij het schrijven van verhalen met het timmeren van vogelhokjes: "Heel fijn als het lukt. Heel vervelend als het niet lukt."
Ziekte en dood
In november 2013 overleed Pieter van Oudheusden op 56-jarige leeftijd in Rotterdam aan de gevolgen van een hersentumor, die in september van het jaar ervoor bij hem was geconstateerd. Zijn ziekte, en vooral de wijze waarop de hersenschade zijn persoonlijkheid veranderde, werden door documentairemaker Jona Honer gefilmd in haar drievoudig prijswinnende documentaire 'IK' (2013). Hij bracht zijn ziekte ook in beeld in het stripverhaal 'Land's End' (geïllustreerd door Aimée de Jongh), die hij aan zijn dochters opdroeg. Het verscheen in 2014 in het januarinummer van Zone 5300.
Posthumus
In 2020 verscheen van Jeroen Janssen de grafische roman 'Posthumus' (Sherpa, 2020), gebaseerd op een script dat Van Oudheusden nagelaten had. Het is een biografische terugblik op het leven van de Oostenrijkse componist Franz Schubert, zij het met enkele artistieke en anachronistische vrijheden. Janssen bezocht hiervoor bepaalde locaties uit Schubert's leven en voegde achterin het boek bonusschetsmateriaal toe.
(Tekst door Bas Schuddeboom)