Stripgeschiedenis

Ed van Schuijlenburg

Broer Konijn, by Ed van Schuijlenburg
Broer Konijn (Donald Duck #48, 1976)

Ed van Schuijlenburg (22 april 1946) was jarenlang de art supervisor bij het weekblad Donald Duck. In deze functie toetste hij al het binnenkomende tekenwerk aan de Disney-standaard en leidde hij verschillende jonge tekenaars op. Hij begon zijn carrière op de animatie-afdeling van de Toonder Studio's. Hier werkte hij mee aan de productie van de film 'Asterix en Cleopatra' (zie ook Herinneringen aan de Toonder Studio's).


Het feest (Pepspotter uit 1971)

In 1969 ging hij als freelancer voor De Geïllustreerde Pers werken. Daar maakte hij samen met Rens Benerink enkele 'Pepspotters' voor Pep, en wat verhaaltjes met 'De Jetsons' for de maandelijkse stripboekjes van De Flintstones. Hij maakte zijn eerste werk voor Donald Duck in het begin van 1970.

Big Bad Wolf, by Ed van Schuijlenburg
De Grote Boze Wolf - De dood van Vos

Van Schuijlenburg was een van de eerste tekenaars die werkten aan de eigen productie van verhalen en covers. In de jaren '70 tekende hij verhalen met 'Hiawatha', 'Japie Krekel', 'De Kleine Boze Wolf' en vooral 'Broer Konijn', zijn eigen favoriet. In 1977 kwam hij in dienst bij uitgeverij Oberon, waar hij in 1980 Daan Jippes als art supervisor verving. Hij maakte een grote groep nieuwe tekenaars de Disney-stijl eigen, waaronder Michel Nadorp, Wilma van den Bosch, Mau Heymans, Bas Heymans en Sander Gulien.

Donald Duck Extra cover by Ed van SchuijlenburgDonald Duck cover by Ed van Schuijlenburg

Vanaf 1980 verzorgde hij nog een enkele coverillustratie, onder meer voor het jaarlijkse Sinterklaasnummer. Daarnaast maakte hij illustraties voor Bobo, en voor het boek 'Goochelen met Hans Kazan', dat in 1985 door Oberon werd uitgegeven. In mei 2006 ging Ed van Schuijlenburg met pensioen. Hij verhuisde van Amsterdam naar het Groningse Haren, waar hij zich vermaakt met schrijven en (Flash) animatie. Tijdens de Stripdagen in Houten van 2009 ontving hij de Bulletje & Boonestaakschaal voor zijn bijdragen aan de Nederlandse Disney producties.


Hein Konijn (Uit: Goochelen met Hans Kazan, 1985)

INDUCKS entry

Engelse biografie in de Comiclopedia
Register van tekenaars