Stripgeschiedenis

Titanic

TitanicTitanicTitanic

Begin jaren '80 gonste het enige tijd van de geruchten: Martin Lodewijk zou op de proppen komen met een heus striptijdschrift voor volwassenen, dat de naam Titanic zou krijgen. Voor Nederland in die tijd een uniek initiatief, aangezien jeugdbladen het striplandschap nog domineerden. Het eerste nummer van Titanic zou in 1982 al van de persen rollen, maar liet toch nog even op zich wachten. Pas in de zomer van 1984 verscheen de eerste editie bij uitgeverij Comic Design. Lodewijk was inmiddels uit het project gestapt en de redactie werd gevormd door striptekenaar Peter de Smet, Renée van Breukelen en oud-Eppo-hoofdredacteur Frits van der Heide.

In dit eerste nummer schrijft de redactie:

Met TITANIC heeft het medium strip een eigen plaats verworven in Nederland. Elders, en met name in Frankrijk, heeft de strip al jaren geleden een volwassen publiek weten te bereiken. Schrijvers en tekenaars hebben zich hoe langer hoe meer op dit publiek gericht, en met opmerkelijk succes. TITANIC is geen blad voor kinderen. TITANIC stripmagazine biedt een selectie van het beste materiaal uit het buitenland, soms schokkend wellicht, maar steeds van uitzonderlijke kwaliteit. Bovendien publiceert TITANIC nieuw werk van Nederlandse topauteurs op het gebied van strip en illustratie. TITANIC stripmagazine is een veelzijdig tijdschrift. Humor en realisme wisselen zich in snel tempo af en ook in de tekstpagina's brengt TITANIC een gevarieerde keus aan onderwerpen. TITANIC is het eerste, echte Nederlandse stripmagazine. Het zal niet alleen voor de pure stripliefhebber een boeiende kennismaking betekenen.

De redactie.

TitanicTitanicTitanic

Ambitieuze woorden, die inhoudelijk grotendeels werden waargemaakt. Vanaf het begin troffen we al strips aan van Gerrit de Jager ('Liefde & Geluk'), Peter de Wit ('Burgerman'), Hanco Kolk ('NV Moord'), Peter de Smet ('De Generaal') en cartoonisten Peter van Straaten en Jos Collignon. Uit het buitenland was er vertaald werk van Jean-Claude Floc'h & François Rivière, Alex Varenne, Tanino Liberatore, Alex Toth en Hermann ('De Torens van Bois-Maury'). Deze auteursschare werd in de daaropvolgende nummers aangevuld met André Juillard, Manfred Sommer, Petillon, Greg Lawson, Ted Benoit, Jordi Bernet & Sanchez Abuli ('Torpedo 1936'), Yves Chaland, Alfonso Font, Andreas en vele anderen. Uit eigen land doken later Jan Vervoort, Willem Vleeschouwer, Dick Matena, Bart van Erkel en Fred Marschall op.

Burgerman door Peter de Wit
Burgerman van Peter de Wit, in Titanic 6

Naast strips bood Titanic ook flink wat redactionele inhoud. Zo was er in elke editie aandacht voor de in dat nummer opgenomen auteurs. Verder bevatten de eerste Titanics kritische stukken van Martijn Daalder, nieuws in het Titanic Journaal, de filosofische rubriek 'Tandpastrologie' van Jan van Erp en een aantal columns. In de latere edities valt vooral de nieuwsrubriek 'De Toestand' in het oog, waarin Peter de Raaf en Pieter van Oudheusden berichtten over strips, film, muziek en overige popcultuur.

Matt Marteau
Matt Marteau, door Bart van Erkel en Martin Lodewijk in Titanic 10

Vanaf het begin had Titanic echter te maken met slechte verkoopcijfers, grotendeels veroorzaakt door de krimpende markt. Al in het eerste jaar werd het oorspronkelijke redactieteam vervangen door Peter de Raaf en Hans van den Boom. De nieuwe uitgever wordt Gendros B.V., een label dat in 1981 was opgericht door Van den Boom om hoogstaande auteursstrips in de markt te brengen. (Zijn andere bedrijf, Arboris, was bedoeld voor de commerciëlere uitgaven).

Het Sterrenkind door Dick Matena
Sterrenschip - de Jacht op het Wezenkind van Dick Matena, in Titanic 23

Het nieuwe team bracht het aantal pagina's terug van 84 naar 68, en lieten het weer iets later verder terug gaan naar 48 pagina's. Ook brachten zij pin-up dames op de cover om het mannelijke publiek te verlokken het blad te kopen. Veel van de buitenlandse strips uit Titanic vonden eveneens onderdak in de Titanic album-reeks, die Van den Boom in 1986 lanceerde. Al deze nieuwe pogingen konden het tij echter niet keren. Na vijftig nummers onderging het stripblad Titanic in 1989 hetzelfde lot als zijn illustere naamgenoot in 1912.

TitanicTitanicDe Toestand

Peter de Raaf en Hans van den Boom maakten nog enige tijd een doorstart met De Toestand, dat vernoemd was naar de belangrijkste rubriek uit Titanic. Hoewel enkele van de Titanic-strips terugkeerden, lag de nadruk in deze uitgave meer bij redactionele artikelen. Na een nulnummer in 1989 verschenen er van De Toestand in 1990 en 1991 nog elf nummers.

Peter de Smet
Afscheidstekening van Peter de Smet

Register van tijdschriften