Stripgeschiedenis

Martin Lodewijk

Agent 327
Dozijn min twee (met Harry Mulish)

Martin Lodewijk (30 april 1939) is een van Nederlands bekendste striptekenaars en -schrijvers. Hij begon in 1957, direct na het afbreken van zijn middelbare schoolopleiding, met het maken van stripverhalen. Zijn eerste werk was twee boekjes van 'Babel en Knetterton', een stripserie waarvan de eerste twee delen werden getekend door Dick Visser. Ook tekende hij ondeugende cartoons voor bladen als De Mascotte en Bolero.

Babel en Knetterton, van Martin Lodewijk
Babel & Knetterton - De Platina Pannekoek

Deze werden snel gevolgd door ander werk voor handelsuitgeverij ATH, waarvoor hij een tiental comics met ruimtevaartverhalen maakte (1957-1958). Hierna volgden zes boekjes van de piratenstrip 'Arent Brandt', waarvan de laatste twee delen onder de titel 'Captain Kidd' verschenen (1958).

Arent Brandt, door Martin LodewijkVerschrikking op Altair IV, door Martin LodewijkGevaar op Venus, door Martin Lodewijk

In 1959 tekende Martin Lodewijk een jaar lang 'Frank, de Vliegende Hollander' voor het Parool, maar daarna stopte hij met striptekenen en wijdde zich zes jaar lang louter aan reclame opdrachten.

Captain Kidd, door Martin Lodewijk
Captain Kidd

Op aanraden van Jan Kruis stapt Martin Lodewijk naar het stripblad Pep en tekent hij een kort stripje van 'Agent 327', een geheim agent die het midden houdt tussen James Bond en de TV persiflage Get Smart. 'Agent 327' heeft direct succes en na een aantal korte verhalen beleeft hij in 1968 zijn eerste lange vervolgavontuur.

Agent 327Naarmate de tijd verstrijkt wordt de inbreng van Lodewijk in Pep steeds groter: hij schrijft verhalen voor Dino Attanasio ('Johnny Goodbye') en Daan Jippes ('Twee voor Thee') en blijft met grote regelmaat nieuwe verhalen van 'Agent 327' tekenen. In 1976, wanneer Pep en Sjors samensmelten tot Eppo, wordt Lodewijk hoofdredacteur, samen met Frits van der Heide. In 1978 won Martin Lodewijk de Stripschapprijs.

 

Agent 327

Lodewijk staat verder aan de wieg van stripseries als 'Storm', samen met de Engelse tekenaar Don Lawrence, en 'January Jones', met Eric Heuvel. Martin Lodewijk heeft ook een hoop commercieel werk gedaan, zoals de befaamde lachende dieren in de Amsterdamse dierentuin Artis.

Martin LodewijkPep

Gelukkig voor de stripwereld heeft Lodewijk in 2000 zijn serie 'Agent 327' als krantenstrip in het Algemeen Dagblad hervat. Sinds 2009 verschijnt de strip, zij het door persoonlijke tegenslagen in zeer kleine porties, in de nieuwe Eppo. Samen met Adri van Kooten startte hij in 2003 de "nedermanga" 'Quark'. In 2004 neemt hij het scriptwerk voor de Vlaamse serie 'De Rode Ridder' over, na het overlijden van Karel Biddeloo. De tekenaar is Claus D. Scholz. In april 2011 kreeg Martin Lodewijk in Rotterdam een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor het beeldverhaal.

Martin Lodewijk

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Nieuwjaarskaart