Stripgeschiedenis

Dick Matena

De Avonden door Dick Matena
De Avonden

Dick Matena (Den Haag, 24 april 1943) ging, na twaalf ambachten en dertien ongelukken, naar de Academie voor Beeldende Kunsten waar hij reeds na één jaar stopte. Hij begon in 1960 als volontair (hij kreeg alleen zijn reiskosten vergoed) bij de Toonder Studio's in Amsterdam en werkte daar aan diverse projecten en kwam uiteindelijk in vaste dienst. Hij deed veel tekenwerk, onder andere voor het reclameproject 'Het Geheim van de Gulden Gaper', maar ook voor de dagstrips van 'Tom Poes' en 'Panda'.

De Argonautjes
De Argonautjes

Na 1964 ging Matena freelance werken voor de Toonder Studio's. Zo mocht hij voor het weekblad Prinses zijn eigen strip te maken over het eekhoorntje 'Polletje Pluim'. Ook leverde hij via de studio verhalen met 'De Grote Boze Wolf' aan het weekblad Donald Duck. In 1968 versterkte hij als derde tekenaar van eigen bodem het weekblad Pep. Op tekst van Lo Hartog van Banda maakte hij strips als 'De Argonautjes' (1968-1973) en 'Ridder Roodhart' (1969-1971). Hierna kwam 'Grote Pyr' (1971-1974), een strip over een Noorman waarvoor Matena zelf het scenario schreef. Tussen 1971 en 1975 schreef hij eveneens 'De Macaroni's', een voetbalstrip die werd getekend door Dino Attanasio.

Polletje Pluim by Dick Matena
Polletje Pluim

In '75 maakte hij voor de Eppo, de opvolger van Pep, een eenmalige strip over de kaperkapitein 'Kleine Pier'. Na een korte periode als reclametekenaar gewerkt te hebben keerde hij terug naar het blad, maar dan voornamelijk als scenarist voor andere tekenaars. Met Carry Brugman zette hij de strip 'De Partners' op waarvan hij acht albums schreef onder het pseudoniem Dick Richards. Voor Don Lawrence schreef hij vier scenario's van 'Storm' en voor Johnn Bakker drie verhalen van 'Blook'. Zelf verzorgde hij het tekenwerk voor de westernstrip 'Dandy' (1979-1980). Ook tekende hij een aantal losstaande verhalen onder de naam A. den Dooier voor Eppo, die in 1986 werden gebundeld in 'De A. den Dooier Omnibus'. In 2008 werd deze bundel, opnieuw getekend, herdrukt onder de titel 'De teloorgang van Oude Knudde'.

Ridder Roodhart door Dick Matena
Ridder Roodhart (Pep nr. 1, 1970)

In 1976 ging Matena weer Disney-verhalen schrijven en tekenen, iets wat hij tot 1991 bleef doen. Hij maakte vele verhalen met figuren als 'De Grote Boze Wolf', 'Tokkie Tor', 'Hiawatha' en 'Tom en Pieter'. Ook maakte hij gags met 'Leo de Beo', die op de achterkant van Mickey Maandblad werden gepubliceerd. Voor het weekblad Donald Duck bewerkte hij vanaf 1988 ook vele beroemde kinderboeken tot stripverhaal, onder andere 'Kruimeltje', 'Pietje Bell', 'Dik Trom' en 'Afke's Tiental'. In het midden van de jaren '70 stond hij in de Revu als tekenaar bij de rubriek 'Revuutje' en in het familieweekblad Wij met de de familiestrip 'Wij', die hij samen met Fred Julsing maakte.

Pietje Bell
Pietje Bell

In 1977 ontwikkelde Matena een realistiche tekenstijl voor de SF-strip 'Virl', die tot 1981 in Mickey Maandblad stond. Vanaf dat moment ging Matena zich vooral toeleggen op strips met volwassen thema's, die aanvankelijk onder de titel 'Amen' in Gummi werden gepubliceerd. Deze verhalen werden in 1980 door Yendor in album uitgegeven. In 1979 was hij de eerste Nederlandse tekenaar die in het Amerikaanse blad Heavy Metal publiceerde. Tot 1986 maakte hij de serie 'Mythen', waarin hij grootheden als Bob Dylan, Alfred Hitchcock en Elvis Presley portretteerde.

Mythen
Mythen

Matena maakte vele, soms controversiële, one-shots zoals 'Lazarus Stone' (1979), 'De Prediker' (1982), 'Het Web' (1983) en de full color strip 'Beet!' (1983). Deze verschenen meestal eerst in Spaanse bladen als El Vibora, 1984 en El Comico Vivo, en werden later in albums uitgegeven door Espee en Arboris. Matena woonde enige tijd in Spanje, maar ging uiteindelijk in België wonen. In 1986 ontving hij de Stripschapprijs.

Gaugin en Van Gogh
Gaugin en Van Gogh

In de tweede helft van de jaren '80 maakte Matena de full color strip 'Titia' voor Playboy en 'Sterrenschip' voor Titanic. Naast het verstrippen van kinderboeken voor Donald Duck ging Matena ook biografische strips rond grootheden maken. Voor Titanic maakte hij allereerst 'De Laatste Dagen van Edgar Allan Poe', daarna volgden strips over 'Gauguin & Van Gogh', 'Mozart & Casanova' en 'Sartre & Hemingway' bij uitgeverij Lombard. Voor Arboris maakte hij in 1993 vier albums van 'Flynn'. Tussen 1993 en 1996 tekende hij voor Sjosji de science-fiction strip 'Alias Ego'. Daarna tekende hij onder de naam John Kelly en op scenario van Martin Lodewijk drie spin-off verhalen van 'Storm' onder de titel 'De Kronieken van de Tussentijd'.

Parijs 25/44 (Sartre & Hemmingway) door Dick Matena
Parijs 25/44 (Sartre & Hemmingway)

In de jaren '90 maakte de veelzijdige Matena verder een aantal verhalen van 'Joop ter Heul' voor Tina, de wekelijkse strip 'Familie Algoed' voor de Krant van West-Vlaanderen en een aantal bijdragen voor het erotische stripblad Rooie Oortjes. Hij maakte in 1996 zelfs een mangastrip voor Sjosji onder de naam Yoto Yamamoto. In 1997 blies Dick Matena op aandringen van Marten Toonder de 'Tom Poes' -reeks nieuw leven in en verschenen er twee nieuwe Tom Poes balloonstrips in het Donald Duck Weekblad. In 2001 maakte hij een boekje met dagstripjes, ''t blijft Tobbe', dat hij en Hans Matla als nieuwjaarswens verstuurden. Verder verzorgt hij sinds 2000 de covers voor de boekenserie 'De Avonturen van Tom Poes' van Matla's uitgeverij Panda.

 't Blijft Tobbe
't Blijft Tobbe

In de jaren 2000 legde Matena zich voornamelijk to op het bewerken van klassiekers uit de Nederlandse literatuur, te beginnen met 'Rechter Tie' van Robert van Gulik in 2000. In de zomer van 2001 begon Dick Matena aan een bewerking in stripvorm van het beroemde boek van G. K. van het Reve, 'De Avonden', dat werd voorgepubliceerd in dagblad Het Parool, en bij De Bezige Bij in vier delen in albumvorm verscheen.

Rechter Tie
Rechter Tie

Later volgden bewerkingen van 'Christmas Carol' van Dickens (2004), 'Kort Amerikaans' van Jan Wolkers (2006), 'Kaas' en 'Het Dwaallicht' van Willem Elsschot (2008), de theatershow 'De Komiek' van Freek de Jonge (2009) en 'Kees de Jongen' van Theo Thijssen (2011). Toen Eppo in 2009 opnieuw werd gelanceerd begon hij samen met Carry Brugman aan nieuwe verhalen van 'De Partners'. In 2011 blies hij voor dit blad zelfs zijn oude strip 'Virl' opnieuw leven in.

In 2003 won Matena als eerste niet-Belg de Bronzen Adhemar, de grootste Vlaamse stripprijs.

Matena signeert Matena tijdens het signeren van zijn boek 'De Avonden' in Galerie Lambiek op zaterdag 8 maart 2003

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars