Stripgeschiedenis

Peter de Wit

De Familie Fortuin door Peter de Wit
De Familie Fortuin

Peter de Wit werd in Beverwijk geboren op 10 maart 1958, en wist op zijn veertiende zeker dat hij stripmaker wilde worden. Samen met zijn vriend Gerard Aartsen maakte hij het stripblaadje Striprofiel, dat zij verspreidden in Assendelft. Op zijn zeventiende debuteerde Peter met de strip 'Jochem' in de gratis krant De Kennemer. Hij ging Finse talen studeren, maar hield die studie uiteindelijk voor gezien en werd professioneel striptekenaar. Zijn eerste baan in de strip-branche was als letteraar voor de Richards Studio in Amsterdam.

Stampede by Peter de Wit
Stampede

In 1979 sloot hij zich aan bij uitgeverij Oberon, waar onder andere het striptijdschrift Eppo verscheen. Peter tekende voor dit blad tot diep in de jaren negentig, toen het achtereenvolgens was omgedoopt tot Sjors en Sjimmie Stripblad, Sjosji en Striparazzi. Ook verscheen zijn werk in de stripbijlage Minetoe van Het Nieuws van de Dag, waar zijn strip 'Stampede!' verscheen onder de titel 'De Cowboys'. Met die naam keerde de strip ook weer terug in Sjosji.

Redactiestripje door Peter de Wit

Andere strips die Peter tekende voor Eppo waren 'Kleine Hihahoeha' en het redactiestripje (1980-83). Die laatste werd voortgezet in het AVRO Wordt Vervolgd Clubblad onder de naam 'Intussen in de Studio', en vervolgens in Sjors en Sjimmie, Sjosji en Striparazzi en uiteindelijk tot 2011 in het stripinformatieblad Zozolala.

De Familie Fortuin door Peter de Wit
De Familie Fortuin

Vanaf 1985 tekende Peter de strip 'De Familie Fortuin', over een asociale familie, bedacht door redacteur Jan van Die. Ruud Straatman schreef de scenario's tot 1990, waarna Peter de strip in zijn eentje voortzette tot 1998.

Kitty en Koen door Peter de Wit

Woef en WimpieNaast zijn werk voor Oberon tekende Peter de Wit ook voor de schoolbladen van Malmberg. Zo verscheen in Okki 'Broer en Zus', en publiceerde Taptoe achtereenvolgens 'Kitty en Koen' en de strookstripjes 'Huis en Tuin' en 'Woef en Wimpie'. Via zijn agentschap Comic House werd De Wit ook gevraagd een strip te ontwikkelen voor de Tros Mikrogids. Dit werd de strip 'Vader en Dochter', over een alleenstaande weduwnaar en zijn puberende dochter. Daarnaast maakte De Wit 'Het Mooiste Vak ter Wereld', een strip over een leraar Frans, voor het blad Van Twaalf tot Achttien.

Vader en Dochter, door Peter de Wit
Vader en Dochter

In 1985 begon Peters jarenlange samenwerking met Hanco Kolk, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Samen schreven zij de scenario's voor 'Gilles de Geus', een serie die Kolk in 1983 is begonnen en die zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De serie kent inmiddels een tiental albums, en wordt ook wel de Nederlandse 'Astérix' genoemd.

Mannetje & Mannetje door Kolk en de Wit
Mannetje & Mannetje

Hanco Kolk en Peter de Wit Kolk en De Wit maakten ook samen de fotostrip 'Mannetje & Mannetje', waarin zijzelf de hoofdrol speelden, en die verscheen in Sjors en Sjimmie Stripblad/Sjosji van 1988 tot 1995. Van deze strip werd zelfs een TV-serie gemaakt voor de VPRO. Ook voor televisie maakten Kolk en De Wit een striptekencursus, voor Teleac. Voor Vara TV Magazine maakten zij de strip 'Laat Maar Zitten', gebaseerd op de gelijknamige TV-serie in 1992.

Eind jaren tachtig startten Peter de Wit en Hanco Kolk hun eigen uitgeverij, De Plaatjesmaker, waar zij hun eigen series publiceerden, maar ook een serie kleine mini-comics door verschillende collega-tekenaars, genaamd De Pincetreeks.

Vanaf 2000 maken Kolk en De Wit de krantenstrip 'S1NGLE' voor Het Parool, over het wel en wee van drie vrijgezelle dames. Deze populaire serie verschijnt inmiddels in vijftien lokale kranten en is tot een TV-serie bewerkt.

Sigmund door Peter de Wit

De meest populaire strip van Peter de Wit is 'Sigmund', over een kleine één-ogige psychiater, die het leven en zijn patiënten met het nodige cynisme tegemoet treedt. Aanvankelijk verscheen deze strip in de Belgische krant Het Laatste Nieuws onder de titel 'Mijnheerke Psi', maar daar werd hij gediscontinueerd omdat hij "te cynisch" zou zijn. Met deze aanbeveling in de hand stapte Peter de Wit naar Het Parool, waar de strip sinds 1994 dagelijks verschijnt. Er zijn vele albums van verschenen, evenals spin-offs zoals 'Burka Babes', overwegingen van twee geheel gesluierde dames.

Burka, Peter de Wit (2006)
Burka Babes (2006)

Van midden jaren tachtig tot 2007 werkte Peter de Wit in zijn eigen atelier, Studio De Wittenkade, waar ook collega's werkten zoals Hanco Kolk, Ben Westervoorde, Floris Oudshoorn en Aloys Oosterwijk. De daar gehouden nieuwjaarsborrels zijn welhaast legendarisch. Ook werd hier de Hal Foster Award geboren, die elk jaar wordt uitgereikt aan iemand die belangrijk werk heeft verricht "in de periferie van de strip".

Sigmund by Peter de Wit
Sigmund

In 1999 won Peter de Wit de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2002 vond in Galerie Lambiek een tentoonstelling plaats van Peters werk. In 2004 verscheen een album met het overzicht van 25 jaar strips van Peter de Wit, ter ere van de Stripboekenweek.

Peter de Wit tijdens de expo in 2002Peter de Wit tijdens de expositie in Lambiek in 2002

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars

Sigmund