Stripgeschiedenis

Gerrit de Jager

Liefde en Geluk
Liefde en Geluk

Gerrit de Jager (Amsterdam, 2 september 1954) is een van Nederlands productiefste stripmakers. Hij is het bekendst van zijn associale familie Doorzon, maar hij heeft nog veel meer strips op zijn naam staan. De eerste jaren van zijn carrière werkt hij nauw samen met zijn buurjongen Wim Stevenhagen, met wie hij samen al voor de schoolkrant tekent en met wie hij ook de Rietveld Academie doorloopt. De Jager publiceerde verder onder het pseudoniem Gart vroeg werk in Nieuwe Revu (1973), de stripkrant van de NSU (1971-1972) en in Bullebak, een periodiek van een kennel voor Engelse Bulldogs (1972).

De professionele carrière van De Jager en Stevenhagen begint wanneer ze door de VARA worden gevraagd korte animatiefilmpjes te maken voor het tv-programma 'Twee voor twaalf'. Dit zullen ze van 1975 tot 1979 doen. In 1976 beginnen ze ook strips te maken, wederom in hechte samenwerking onder de gemeenschappelijke naam Prutswerk. Na 'Pruts Pruts' in de Hugo de Groot buurtkrant staan ze ook veelvuldig in De (Vrije) Balloen en Gummi. Strips van hun hand zijn 'Pruts Pruts Private Kreye' en 'Han Gewetensvim - De Ironische Man'.

Strip voor de Balloen van Gerrit de Jager
Strip voor De Balloen

Maar ook de Malmberg-bladen publiceren in 1978 hun werk. Hun eerste creaties zijn 'Bert J. Prulleman' en 'Sulle Hooms' voor Taptoe, de laatste op tekst van Patty Klein. Deze wordt op de voet gevolgd door de hilarische strip 'Roel en zijn Beestenboel' in Jippo, over een huurder die het huisdierenverbod van zijn huisbaas probeert te omzeilen door zijn dieren in kleding te vermommen. Een verzamelalbum van hun vroege werk verschijnt onder de titel 'De ironische man'.

Ronnie D. op weg naar de Bijlmer Bajes
Ronnie D. op weg naar de Bijlmer Bajes

Veruit de bekendste creatie is 'De Familie Doorzon', die het duo vanaf 1980 voor het weekblad Nieuwe Revu maakt. Dertig jaar lang is de strip vaste prik in het mannenblad. In deze "asociale" variant van 'Jan, Jans en de Kinderen' worden onderwerpen als homo's, pastoors en seks niet geschuwd. Al in 1980 worden de eerste verhalen door Espee in boekvorm gebundeld en met dit album winnen de auteurs ook al direct de Stripschapspenning van dat jaar. Later nemen Oberon en Big Balloon de publicatie van de albums over. Ook verschijnt in 1980 en 1981 het 'A t/m Z Gazet' in het maandblad Wordt Vervolgd.

Doorzon by Gerrit de Jager
Kerstaflevering van De Familie Doorzon

Rond 1984 stopt de samenwerking tussen Gerrit en Wim, mede door de grote druk op beide tekenaars. Er is voor beide voldoende werk om een aantal strips die ze normaal samen deden onderling te verdelen. Ook creatieve meningsverschillen liggen ten grondslag aan de breuk. De "stripboedel" wordt gescheiden: Wim Stevenhagen gaat verder met 'Bert J. Prulleman' en legt zich later toe op educatieve en geëngageerde strips en illustraties; Gerrit de Jager gaat verder met 'Roel en zijn beestenboel' en 'De Familie Doorzon' en bouwt dit uit tot het enorme commerciële succes dat het tot 2010 is gebleven. In 1985 werkt het duo nog eens samen aan 'Nieuwste Revu', drie wekelijkse humorpagina's voor Nieuwe Revu.

Puck, door Gerrit de Jager
Puck

Gerrit de Jager tekent ook vele andere strips, zoals de meidenstrip 'Puck' in het meidenblad Club (1980-1984), waarvoor hij zich een wat realistischere tekenstijl en het pseudoniem Gep de Mooij aanmeet. Voor Club maakt hij in 1981 ook een serie grappen over een postbode. 'Roel en zijn Beestenboel' worden uiteindelijk ondergebracht in Robbedoes, waar Roel en zijn dieren, precies langs de TGV-lijn, een vegetarisch restaurant beginnen. Het is een van de weinige reeksen uit het Nederlandse Robbedoes-katern die uiteindelijk ook een plaatsje verovert in het moederblad Spirou (onder de titel 'Aristote et ses potes'), waardoor De Jager ook een Franstalig publiek bereikt.

Roel en zijn beestenboel
Roel en zijn beestenboel

Dupuis start ook een albumreeks en krijgen spin-off strookjes als 'Oom Bokkie's Kookstrook' en 'Uit de verhalentrommel van oom Bokkie' van 1985 tot 1988 een plekje in de brievenbus van het Belgische weekblad. Uiteindelijk gaat 'Roel' tot 1996 verder in Sjosji/Striparazzi en worden de laatste albums uitgegeven door Big Balloon. In 1999 staat een andere spin-off, 'Bokkies voor Bokkies', in TV Studio en de Mikro Gids.

Toon Ladder door Gerrit de Jager
Toon Ladder

Door zijn hoge productiviteit en zijn steeds gestileerder geworden stijl is het voor Gerrit de Jager mogelijk om aan verschillende series tegelijk te werken. Zo tekent hij tussen 1982 en 1988 voor Muziek Express de platenbaas 'Toon Ladder', waarschijnlijk om zijn niet altijd even prettige ervaringen met uitgever Ger van Wulften (van ESPEE) te verwerken. Een ander langlopende strip is 'Liefde en Geluk' - hopelijk voor De Jager geen autobiografische strip, daar Jaap zijn Greet nooit krijgt. De strip werd tussen 1983 en 2005 achtereenvolgens gepubliceerd in Het Parool, Algemeen Dagblad, Sjors & Sjimmie Stripblad, Sjosji en Televizier. Daarnaast verschijnt in 1985-1986 de strip 'Fan & Fanneke' op de Wordt Vervolgd pagina's van de Avrobode/Televizier.

Sneek door Gerrit de Jager
Sneek (Sjosji nr. 4, 1998)

Van 1988 tot 1999 tekent De Jager 'Sneek' voor Sjors & Sjimmie Stripblad en zijn opvolgers, een spin-off van 'De Familie Doorzon'. In 1994 start hij de strip 'Krijter' in het voetbalblad Hard Gras. Het Franse succes brengt hem ook in contact met Philippe Bercovici, een Franse tekenaar die een haast even hoge productie weet vast te houden. Samen starten ze de reeks 'Adam en Eva', waarvoor De Jager de verhalen schrijft. De strip verschijnt van 1995 tot 2001 in het Franse satirische blad L'Écho des Savanes, maar ook in de Vlaamse Panorama. In 1997 werkt hij nog eenmaal samen met Wim Stevenhagen aan een stripverhaal over de dood van prinses Diana voor Nieuwe Revu.

Mik

Voor dagblad Trouw creëert hij in 1999 de semi-autobiografische familiestrip 'Zusje'. Een jaar later verschijnen de belevenissen van de moeder van Zusje onder de titel 'Mik' in Margriet. Later verschijnt ook 'Zusje' in dit damesweekblad. In 2006 is De Jager samen met Jean-Marc van Tol verantwoordelijk voor het collectieve project 'Strips in Stereo', waarin Nederlandse stripmakers nummers van Hollandse bodem "verstrippen".

Broodje Beurs door Gerrit de Jager
Broodje Beurs

Daarnaast doet hij regelmatig reclamewerk voor onder andere de Bijenkorf en timmert hij aan de weg als cartoonist. Voor het in 2005 vernieuwde Algemeen Dagblad, maakt hij de cartoonserie 'John', waarin John Doorzon dagelijks het nieuws becommentarieert. De financiële crisis zorgt voor de cartoon 'Broodje Beurs', die tussen 2007 en 2012 in Het Financieele Dagblad staat. Verder maakt De Jager sinds 2010 tweemaal per werkdag een actuele cartoon voor de nieuwssite Nu.nl.

In 2013 verscheen bij Oog & Blik een verzameling van de eerste Doorzon-albums die De Jager samen met Wim Stevenhagen heeft gemaakt. Tegelijkertijd publiceerde De Jager zijn autobiografie in stripvorm, getiteld 'Door Zonder Familie', die grotendeels gaat over de periode waarin deze verhalen getekend zijn.

John, door Gerrit de Jager (in het AD)

Engelse biografie in de Comiclopedia

Register van tekenaars