Stripgeschiedenis

1970-1980 Reclame

De geschiedenis van het geld, door Peter de Smet

Ook in de jaren '70 blijven striphelden enthousiast reclame maken. Bij onze zuiderburen verschijnen Guust Flater van André Franquin en Bollie en Billie van Jean Roba in advertentiestrips voor Kodak en Philips. Waar in Nederland in de jaren '60 Jan Kruis en Jan van der Voo de boventoon voerden, waagt in de jaren '70 een nieuwe generatie tekenaars zich ook aan de "strip in opdracht". En niet alleen om producten aan de man te brengen, maar ook voor lesmethoden op de basisschool of om overheidsdiensten onder de aandacht te brengen.

Pieter Pienter met de postgiro (Donald Duck 35, 1975)
'Pieter Pienter met de postgiro' (Donald Duck #35, 1975).

Zo schakelt de Postgiro Peter de Smet in om een strip te maken voor jeugdbladen. Dit wordt 'Pieter Pienter met de Postgiro', die in 1975 in tijdschriften als Donald Duck en Tina verschijnt.

De geschiedenis van het geld, door Peter de SmetTwee jaar later tekent De Smet voor de Postgiro een stripboekje over de geschiedenis van het geld. Het boekje, op tekst van econoom Arnold Heertje, was bestemd voor leerlingen van het lager onderwijs.

Het lespakket bevatte verder 48 dia's met afbeeldingen van alle plaatjes én een cassettebandje waarop de tekst van het boekje was ingesproken.

De geschiedenis van het geld, door Peter de Smet

Het Ministerie van Economische Zaken gebruikt de strip als medium om de jeugd te adviseren zuinig om te gaan met water. Onderstaande strip over aardgas verscheen in 1976 in jeugdbladen als Donald Duck.

Ardje Gas Reclame voor aardgas, uit Donald Duck 23, 1976 (tekenaar onbekend)

En ook de Staatsloterij laat in een stripverhaal van zich horen. De tekeningen zijn van Jaap Vegter.

reclamestrip door Jaap Vegter

Adverteren om te adverteren komt ook voor, zoals onderstaande strook van Jan van Haasteren uit 1978.

reclamestrip door Jan van Haasteren (1978)

Hieronder nog enkele voorbeelden van reclames uit de jaren '70:

reclame voor het Kindermuseum TM Junior in AmsterdamReclame voor het Kindermuseum TM Junior in Amsterdam, getekend door Martijn Reeser (Samsam, 1975)

Drum reclame uit 1971Drum reclame uit 1971
Drum reclames door Opland uit 1971.