Stripgeschiedenis

1970-1980 Tijdschriften

De Pep-cast
De Pep-cast. 

In de jaren die nu volgen wordt het strippubliek verwend met een groot aantal stripbladen van voor Nederland ongekende kwaliteit. Geïnspireerd door bladen uit Frankrijk en de Verenigde Staten, gaan de Nederlandse uitgevers hun uiterste best doen de stripmarkt te veroveren. Het lucratieve van een tijdschrift is dat het een voorpublicatie biedt die de latere albumuitgave kan stimuleren. Enderzijds doordat men de helden heeft leren kennen, anderzijds kunnen de films die voor de offset druk gebruikt worden hergebruikt worden voor de albums.

Cover door Peter de SmetCover door Daan JippesCover door Willy Lohmann
Pep covers door Peter de Smet, Daan Jippes en Willy Lohmann.

Het blad Pep gaat in deze periode meer strips van Nederlandse tekenaars publiceren, met als gevolg een grote Nederlandse albumproductie. Bekende series die ontstaan zijn 'Agent 327' (1966-...) van Martin Lodewijk, 'De Generaal' (1971-1997) van Peter de Smet en 'De Argonautjes' (1968-1973) van Dick Matena.

Eppo 1977Eppo 1977Eppo 1982

In 1972 gaan De Spaarnestad en De Geïllustreerde Pers samen onder de naam Oberon. De bladen Sjors en Pep worden derhalve in 1975 samengevoegd tot het blad Eppo. Frits van der Heide en Martin Lodewijk nemen de redactie op zich en het blad wordt, naast buitenlandse reeksen als René Goscinny en Albert Uderzo's 'Asterix' en Goscinny en Morris' 'Lucky Luke', gevuld met werk van de oudgedienden van Sjors en Pep. Onder de nieuwe lichting tekenaars zijn Henk Kuijpers, Henk 't Jong, Uco Egmond en Robert van der Kroft.

TinaTinaTina

Ook het meidenblad Tina is "still going strong", en profiteert optimaal van de flowerpower.

Tante Leny Presenteert #3Tante Leny Presenteert #15Modern Papier, 1972
Covers van Tante Leny #3, 15 en Modern Papier uit 1972.

Ook in het alternatieve circuit is er een grote belangstelling voor het stripverhaal. Veel jonge talenten beginnen hun eigen blad en ook al bekende artiesten zetten zich af tegen de gevestigde orde. De Haarlemse tekenaar Evert Geradts begint in 1970 met Tante Leny Presenteert. In dit blad worden jonge tekenaars geïntroduceerd die vooral geïnspireerd zijn door de Amerikaanse underground. Onder hen zijn de Limburgers Mark Smeets en Harry Buckinx, Aart Clerckx, Peter Pontiac en Bill Bodewes. Al in een vroeg stadium zal ook de Eindhovense ontwerper Joost Swarte zich met zijn blad Modern Papier (1970-72) bij het team aansluiten. Het blad zal ook internationaal een grote reputatie verwerven.

De Vrije Balloen #25,cover Willy LohmannDe Vrije Balloen #39, cover Jan van HaasterenDe Vrije Balloen #34, cover Paul Bodoni
Vrije Balloen covers van Willy Lohmann (#25), Jan van Haasteren (#39) en Paul Bodoni (#34).

In 1974 begint een groep tekenaars uit de Pep en Sjors gelederen hun eigen alternatieve tijdschrift, De Vrije Balloen. De vrijheid uit zich vooral in het tekenen van af en toe een blote borst en een uitknipbare trekpop van minister-president Van Agt. Tekenaars en schrijvers die dit blad tot een relatief succes wisten te brengen zijn Jan van Haasteren, Thé Tjong Khing, Robert van der Kroft, Patty Klein, Andries Brandt en Lo Hartog van Banda.

GUMMIGUMMIGUMMI

Eind jaren '70 richt Ger van Wulften, een oud-medewerker van Semic Press, in Amsterdam uitgeverij Espee op. Tussen 1977 en 1979 publiceert hij het blad Gummi, waar naast buitenlandse tekenaars als Corben, Eisner en Brétécher ook Nederlandse tekenaars uit het inmiddels opgeheven Tante Leny Presenteert.

De BalloenMaar het tijdschrift De Balloen wordt in 1980 echt het hoogtepunt van uitgeverij Espee. Het wordt als het ware het visitekaartje van de nieuwe Nederlandse strip met tekenaars als Eric Schreurs, Gerrit de Jager, Wim Stevenhagen, Paul Bodini en Hein de Kort. En dit alles onder redactie van Windig & De Jong.

Studio Arnhem
Oprichting Studio Arnhem (Razzafrazz, 1994).

In de blauwe omeletEen ander initiatief uit deze periode is van Hanco Kolk uit Arnhem, die met zijn Gekleurde Omelet een groot aantal plaatselijke talenten rond zich weet te verzamelen. Met de tekenaars Aloys Oosterwijk, Ben Jansen en René Meulenbroek begint hij later Studio Arnhem.

Wham cover van Eddy Ryssack (Brammetje Bram)In februari 1979 verscheen een nieuw stripblad, Wham!. Het blad Duitse blad Zack bleek een succes, en uitgever Koralle besloot ook een Nederlandse, evenals een Franse editie (Super-As), op de markt te brengen. Het blad bevatte niet de minste Europese stripreeksen, maar toch mocht dit niet baten. In juni 1980 verscheen het laatste nummer. 'Blueberry' (Jean Giraud en Jean-Michel Charlier), 'Tanguy en Laverdure' (Jijé en Charlier), 'Roodbaard' (Jijé en Charlier), 'Michel Vaillant' (Jean Graton), 'Ronnie Hansen' (Raymond Reding) en 'Dan Cooper' (Albert Weinberg), de belangrijkste reeksen, werden tot aan het einde van de jaren '80 ondergebracht bij uitgeverij Novedi.